Στο Άγιο Όρος νιώθεις ότι βαδίζεις πέρα από τον χρόνο

Η πρόσκληση αυτή ήταν αποτέλεσμα του καλού κλίματος που είχε διαμορφωθεί σε προηγούμενη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ιεράς Κοινότητας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη του κόμματος, κατά την οποία εκφράστηκε η αναγνώριση της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας του Αγίου Όρους, η οποία διαμορφώθηκε από αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα, ο αυτονόητος σεβασμός του Καταστατικού Χάρτη λειτουργίας του, στo πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας και η στήριξη κάθε προσπάθειας ανάδειξης της υπερχιλιόχρονης προσφοράς του Αγίου Όρους.

Ακριβώς επειδή δεν θέλαμε να συνδυαστεί με εκλογικές σκοπιμότητες (ευρωεκλογές Μαΐου) -σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, που πήγε να εκπληρώσει την περίοδο εκείνη ένα τάμα του με τυμπανοκρουσίες και μαζί με το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο- πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη στο Άγιο Όρος αμέσως μετά το κλείσιμο της Βουλής.

Το Άγιο Όρος, ως αυτόνομο και αυτοδιοίκητο τμήμα της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και ως κορυφαίος φορέας πολιτισμού, μοναδικό κομμάτι της σύγχρονης παγκόσμιας κληρονομιάς και μοναδικό παγκόσμιο ζωντανό μνημείο, αξίζει ιδιαίτερης μέριμνας και αυτό επισήμανε και στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος του κόμματος προς τον Πρωτεπιστάτη και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας: «Ο ειλικρινής σεβασμός με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία σας, μας οδηγεί στη διάθεση να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της Ιεράς σας Κοινότητας, από όποια θέση ο ελληνικός λαός επιλέξει να έχουμε ευθύνη στο απώτερο μέλλον».

Δεν πρέπει ακόμα να μας διαφεύγει ότι χιλιάδες ξένοι περιηγητές και προσκυνητές επισκέπτονται τον Άθωνα κάθε έτος, γεγονός που η αξιοποίησή του μπορεί να έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό και την Ελληνική Πολιτεία.

Σε όλες τις Μονές που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, ενώ η αγιορείτικη φιλοξενία διανθίστηκε με εξαιρετικές στιγμές διαλόγου γύρω από θεολογικά, φιλοσοφικά αλλά και καθημερινά ζητήματα. Στη Μονή Ιβήρων συζητήσαμε για δύο περίπου ώρες με τον πρώην ηγούμενό της αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Γοντικάκη, ενώ στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το σύνθημα των Ζαπατίστας, «όλα για όλους, τίποτε για μας», αντιλαμβάνεται πως περιγράφει παραστατικά τον τρόπο ζωής τους καθώς και των στοιχείων που προσφέρει ως μοντέλο αυτοοργάνωσης, ισότητας και δημοκρατίας.

Ο σεβασμός προς την ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους επέβαλε την περιήγησή μας στις Μονές με σεμνότητα και χωρίς τηλεοπτικές κάμερες.

Για τα προβλήματα που διαπιστώσαμε αλλά και για εκείνα που μας αναφέρθηκαν από το πολιτικό προσωπικό των υπηρεσιών του Αγίου Όρους (κοινοτάρχη Ουρανούπολης, λιμενικών, τελωνειακών, γιατρών, πυροσβεστών, αστυνομικών) και της Αθωνιάδας Σχολής θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις εκ μέρους μας ώστε να προωθηθεί η λύση τους.

Συμμετέχοντας στο όντως ιστορικό αυτό γεγονός, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η μοναστική δημοκρατία του Άθωνα είναι τόπος που, όταν τον επισκέπτεσαι, νιώθεις να βαδίζεις πέρα από τον χρόνο.

Οι παραπάνω γραμμές είναι μια πρόχειρη σταχυολόγηση των πρώτων σκέψεών μου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής μας στην Αθωνική Πολιτεία.


Σχολιάστε εδώ