Στην… αφετηρία το νέο δημοτικό συμβούλιο
Βέβαια, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου καθώς εκκρεμούν ακόμα αρκετές ενστάσεις, ορισμένες από τις οποίες θα έχουν τύχη, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν συμβούλους που εξελέγησαν με τον συνδυασμό της πλειοψηφίας. Διαφοροποιήσεις στη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα προκύψουν και από τις παραιτήσεις εκλεγμένων συμβούλων, οι οποίοι για επαγγελματικούς κυρίως λόγους θα παραιτηθούν από τη θέση τους, την οποία θα καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες. Έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, με αποτέλεσμα στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να μετέχει ο Γιάννης Μαστρονικόλας. Η νέα, υπό τον Γιάννη Μώραλη, διοίκηση του δήμου θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι δημαιρεσίες για εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών θα γίνουν το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν την επόμενη μέρα, την Κυριακή.
Ο νέος δήμαρχος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει σε ό,τι αφορά τις αντιδημαρχίες ή τους διάφορους τομείς της διοίκησης του δήμου (προεδρεία δημοτικών επιχειρήσεων, εντεταλμένων συμβούλων κ.λπ.), αν και όλα αυτά λογικά θα ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο κρίσιμος τομέας της καθαριότητας θα ανατεθεί στον Παναγιώτη Καλογερόγιαννη, που θα οριστεί αντιδήμαρχος. Στην επιλογή αυτή κατέληξε ο Γ. Μώραλης με το δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος είχε διατελέσει και στο παρελθόν αντιδήμαρχος του τομέα αυτού και γνωρίζει το αντικείμενο. Ειδικός ρόλος θα ανατεθεί στον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβάκη. Εκείνο που θα επιδιώξει ο νέος δήμαρχος, σε ό,τι αφορά τους συμβούλους του, είναι να δώσει ρόλο σε όσο το δυνατόν περισσότερους για να υπάρξει συνολική προσπάθεια και ομοψυχία της διοικούσας παράταξης.
Σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, που θα είναι η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου, να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου υπάρχει τόσο ισχυρή παράταξη στην αντιπολίτευση. Μέχρι σήμερα, ο δεύτερος συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο αριθμούσε οκτώ-εννέα το πολύ συμβούλους, ενώ τώρα θα έχει 12. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει από τη στιγμή που ο επικεφαλής του θα είναι εκτός αιθούσης. Ο Β. Μιχαλολιάκος θα είναι αρχηγός του συνδυασμού, αλλά στο συμβούλιο επικεφαλής του συνδυασμού θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Τάσος Κάρλες.
Ο τρίτος συνδυασμός, του Θ. Δρίτσα, που κατέβηκε με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει σημάδια απογοήτευσης, γιατί περίμενε κάτι καλύτερο στις εκλογές. Με δεδομένη την αποχώρηση του Θ. Δρίτσα, επικεφαλής του συνδυασμού, στο συμβούλιο θα τεθεί η έμπειρη Μαίρη Σταθάκη. Μειονέκτημα για τον συνδυασμό η μη εκλογή του πολύπειρου Γιάννη Καρδαρά, πασίγνωστου δικηγόρου της πόλης και με συμπάθειες απʼ όλες τις πλευρές, ο οποίος όμως φαίνεται ότι έπεσε θύμα των κομματικών προτεραιοτήτων και βρέθηκε εκτός γραμμής στη σταυροδοσία.
Ο συνδυασμός του ΚΚΕ θα είναι συρρικνωμένος, με μόλις δύο συμβούλους από τέσσερις που είχε, αλλά θα λέγαμε, παραφράζοντας το παλαιό ρητό: Δύο, αλλά λέοντες. Γιατί οι δύο που απέμειναν είναι η επικεφαλής Ελπίδα Παντελάκη, από τις πιο έμπειρες, καταρτισμένες και διαβασμένες παρουσίες στο δημοτικό συμβούλιο και ο Ηλίας Σαλπέας, ένα πολύ «βαρύ» όνομα στον Πειραιά και με αποδεδειγμένες ικανότητες.
Από κει και πέρα, για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο θα μετέχει η Χρυσή Αυγή με έναν σύμβουλο, τον Ηλία Κατσαφάδο, που θα πάρει τη θέση του επικεφαλής Ν. Κούζηλου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος, και του πρώτου εκλεγέντος, ο οποίος είναι πλοίαρχος του ΕΝ και ταξιδεύει, οπότε έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον η παρουσία του ανεξάρτητου Ιωσήφ Βουράκη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ενέδωσε στις πιέσεις των πρώην συντρόφων του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Γ. Μώραλη, ενώ σίγουρα θα είναι χρήσιμη και η παρουσία του έτερου ανεξάρτητου (που προέρχεται όμως από τον χώρο της Δεξιάς) Αντώνη Καλογερόγιαννη, ο οποίος έχει δώσει πολλά θετικά δείγματα γραφής στα περίπου έξι συνεχόμενα χρόνια που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο.
Κάπως έτσι «ακτινογραφείται» το νέο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά, που σίγουρα θα έχει πολλή δουλειά, γιατί τα προβλήματα της κοινωνίας έχουν γίνει αφόρητα και θα πρέπει να βρει τις λύσεις για να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά ο δήμος μέσα στις Συμπληγάδες της κρίσης.