στα ενδότερα των ομάδων

• Πλησιάζει, άλλωστε, η ώρα της σέντρας, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Αυγούστου με δύο ματς την ίδια ώρα: Κέρκυρα – Πανθρακικός και ΟΦΗ – Παναιτωλικός, ενώ την ίδια μέρα υπάρχει στο πρόγραμμα και ο εντός έδρας αγώνας του Ολυμπιακού με τη νεοφώτιστη στη Σούπερ Λίγκα Νίκη Βόλου.

• Όπως συμφωνούν όλοι οι άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός μπαίνει στην αφετηρία ως το απόλυτο αφεντικό. Όχι απλά ως κάτοχος της poll position, αλλά ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διατήρηση των σκήπτρων στο πρωτάθλημα.

• Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πραγματοποιήσει μεταγραφές σε κάθε γραμμή και, μάλιστα, στο τουρνουά των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν στοιχεία ομάδας που μπορεί να πάει ακόμα πιο μακριά και στην Ευρώπη. Κι ακόμα υπάρχουν μία-δύο εκκρεμότητες στο ρόστερ.

• Όχι, βέβαια, για τη Σούπερ Λίγκα, αλλά για να αυξήσουν στον Πειραιά τις πιθανότητες της ευρωπαϊκής διάκρισης, που αποτελεί και τον μεγάλο καημό τους.

Οι ποιοτικές προσθήκες, άλλωστε, επιτρέπουν τη σιγουριά πως στην Ελλάδα παίζουν χωρίς αντίπαλο.

• Βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και τα κενά που βγάζουν οι δύο θεωρητικά βασικοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Οι «πράσινοι» μπήκαν με όνειρα στη σεζόν, αλλά ο αποκλεισμός από τη Σταντάρ ανέδειξε όλες τις αδυναμίες τους, που τώρα τρέχουν για να βελτιώσουν ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του.

• Από τον Παναθηναϊκό λείπει ξεκάθαρα ένας κεντρικός μέσος με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και η επιστροφή του Αμπέιντ δύσκολα θα καλύψει το κενό ενός επιτελικού, ο οποίος είναι απαραίτητος για να βοηθήσει το «τριφύλλι» απέναντι σε ομάδες που γνωρίζουν πλέον τον τρόπο παιχνιδιού του.

• Παράλληλα, ο Γιάννης Αναστασίου και οι συνεργάτες του καλούνται να αποδείξουν ότι μπορεί το υπάρχον έμψυχο δυναμικό να αντέξει σε δύο ταμπλό. Διότι την προηγούμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε μόνο τις εγχώριες διοργανώσεις και έτσι έγινε σωστή διαχείριση του ρόστερ.

• Με την πιθανή παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα, όμως, οι «πράσινοι» θα επιβαρυνθούν και θα πρέπει να αποδείξουν ότι αντέχουν οι δυνάμεις τους. Εδώ το βάρος πέφτει στον νεαρό τεχνικό και στους συνεργάτες του, κυρίως στον Στιβ Ρούτερ, υπεύθυνο για τη φυσική κατάσταση στον Παναθηναϊκό.

• Ο ΠΑΟΚ έδειξε σημάδια βελτίωσης στο ματς με την ΚΠΡ στο Λονδίνο και απέσπασε τα θετικά σχόλια του Χάρι Ρέντναπ. Αλλά και στο Λονδίνο φάνηκαν κάποια κενά του «δικέφαλου» που δύσκολα μπορούν να καλυφθούν με τη σκληρή δουλειά του Άγγελου Αναστασιάδη.

• Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δεδομένη τη βελτίωση του ΠΑΟΚ από την παρουσία του έμπειρου προπονητή. Είναι αλήθεια ότι ο Αναστασιάδης αποδεικνύει διαρκώς την ικανότητά του να παίρνει από πολλούς παίκτες του το 110% των δυνατοτήτων τους, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ειδικά στον πρωταθλητισμό δεν αρκεί αυτό.

• Η ομάδα της Θεσσαλονίκης χρειάζεται ενίσχυση στην άμυνα, ακόμα μία ποιοτική προσθήκη στη μεσαία γραμμή και άλλον έναν παίκτη για τις πτέρυγες. Με ικανότητα να παίζει και στα δύο φτερά.

• Με βάση τα κενά των αντιπάλων του, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει απόλυτα φυσιολογικά το πάνω χέρι και στο νέο πρωτάθλημα. Με κρυφό πόθο του Βαγγέλη Μαρινάκη την αήττητη κατάκτηση της διοργάνωσης, για να μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

• Πίσω από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ καραδοκεί ο Αστέρας, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά και προσδοκά να κάνει φέτος την υπέρβαση. Υπό προϋποθέσεις θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και ο Ατρόμητος, αν και οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την ομάδα του Περιστερίου.

• Ο Γιώργος Σπανός ανακοίνωσε τη μείωση 20% σε όλα τα συμβόλαια των παικτών ως τιμωρία για τον αποκλεισμό από τη Σαράγεβο, αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα για τον Ατρόμητο δημιουργείται από την γκρίνια των οπαδών. Στο Περιστέρι έχουν εξοργιστεί τόσο από τα μεταγραφικά αλισβερίσια με τον Ολυμπιακό αλλά και την παρουσία πολλών στελεχών του Ιωνικού στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ.

• Αλλά στον Αστέρα δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Ακόμα και αν έρθει αρνητικό αποτέλεσμα στα δύο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι Αρκάδες δείχνουν ικανοί να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κρίση.

• Αντίθετα, στον Ατρόμητο δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν την εσωστρέφεια, παρά την ύπαρξη αξιόλογων ποδοσφαιριστών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως ο Ανδρέας Τάτος και ο Θανάσης Παπάζογλου. Η τράμπα του τελευταίου με τον Τάσο Καραμάνο θα προκαλέσει νέες εντάσεις στο Περιστέρι και δύσκολα θα βγάλει ο νεαρός επιθετικός τη σεζόν στη νυν ομάδα του, διότι οι οπαδοί του δείχνουν πως είναι ήδη ανεπιθύμητος.

• Στην αλλαγή συναισθημάτων για τον Καραμάνο συνετέλεσε και μια συνέντευξη που έδωσε τις προάλλες ο Στέλιος Βογιατζής. Η παλιά δόξα της Προοδευτικής και του Ιωνικού αποκάλυψε ότι ο Καραμάνος είναι Ολυμπιακός από παιδί, όπως και όλοι στην οικογένειά του.

• Αυτόματα, δηλαδή, τον έκανε αντιπαθή στους οπαδούς του Ατρόμητου που είχαν διαμηνύσει στον Γιώργο Σπανό πως δεν τους άρεσαν τα πολλά πάρε – δώσε με τον Ολυμπιακό. Είναι λεπτές οι ισορροπίες στο Περιστέρι και ο πρόεδρος της ΠΑΕ με τον Γιώργο Παράσχο καλούνται να βρουν απαντήσεις σε πολλούς γρίφους που προορίζονται για δυνατούς λύτες.

• Κάτω από την πεντάδα που προαναφέραμε οι αποστάσεις είναι μικρές. Ουσιαστικά οι άλλες 13 ομάδες θα δώσουν αγώνα για την αποφυγή του υποβιβασμού, δεδομένου ότι φέτος πέφτουν τέσσερις ομάδες αντί για δύο.

• Μοναδική εξαίρεση μοιάζει να ‘ναι ο Παναιτωλικός, ο οποίος διαθέτει σταθερή διοίκηση, καλό προπονητή και ενισχύθηκε με σημαντικούς παίκτες σε σημαντικές θέσεις. Οι Αγρινιώτες ονειρεύονται πλέι οφ και αν τους δώσει δικαιώματα ο Ατρόμητος, ασφαλώς και θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευθούν.


Σχολιάστε εδώ