Σε εκλογική ετοιμότητα βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Υπό αυτό το πρίσμα, ανεβάζει τους ρυθμούς της πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας με στόχο να βρεθεί σε θέση πλήρους ετοιμότητας για… όλα τα ενδεχόμενα, αφού το σενάριο να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές είναι για την Κουμουνδούρου πιο ορατό από ποτέ. «Το φθινόπωρο θα είναι περίοδος πολλών πολιτικών εξελίξεων», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προϊδεάζοντας για ένα «καυτό» φθινόπωρο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαινιάσει τη νέα πολιτική σεζόν προθερμαίνοντας σε πρώτη φάση το κλίμα στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις του κυβερνητικού προγράμματος από τη συμπρωτεύουσα το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου, με το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο να είναι τα κοστολογημένα μέτρα, οι σαφείς και καίριες απαντήσεις. Όπως πληροφορείται το «Π», μετά τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου και αφού «εγκριθεί» από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας το προτεινόμενο πλάνο, τοπικά στελέχη, μέλη του κόμματος και βουλευτές θα ξεκινήσουν να «οργώνουν» τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις περιφερειακές θεματικές εκδηλώσεις με την παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν την οικονομία και τα φορολογικά θέματα, το αγροτοδιατροφικό πρόβλημα της χώρας, την προστασία των κοινωνικών ομάδων που έχουν θιγεί περισσότερο από την εφαρμογή του Μνημονίου και, τέλος, τα θέματα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

Συμμαχίες με τα κοινωνικά στρώματα

Κορυφαίες κινήσεις στα πλαίσια της στρατηγικής «ανοίγματος» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος, με την οποία πιστοποιήθηκε η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων του κόμματος με την Εκκλησία, η ολοκληρωτική συμπαράσταση στα αιτήματα των ενστόλων για το Ασφαλιστικό και τα μισθολογικά τους, καθώς και οι ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας με τους αγρότες. Ιδιαίτερα για την τελευταία μεγάλη κοινωνική τάξη, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε, διά των κινήσεών του, πως συμπαρίσταται σ’ αυτήν τα μέγιστα, έπειτα και από την επιστολή Γλέζου στον ρώσο Πρόεδρο για το εμπάργκο και τις συνέπειες αυτού στην αγροτική οικονομία. Δεδομένη θεωρείται, δε, η στήριξη της Κουμουνδούρου στα μεσαία στρώματα με τη σκληρή κριτική της για τον ΕΝΦΙΑ, την απόσυρση του οποίου ζητά, πλέον, ευθέως.

Όλες αυτές οι κινήσεις δίνουν τη δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να απευθύνεται σε στρώματα που μέχρι τώρα δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις με την Αριστερά, για την ακρίβεια ήταν προνομιακά πεδία για τη Δεξιά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα «εσωκομματική γαλήνη», καθώς δεν πρόκειται για αμφιλεγόμενες πολιτικές συμμαχίες που θα προκαλέσουν αναταράξεις.

Σε κάθε περίπτωση, και όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη στρατηγική διεύρυνσης των κοινωνικών του συμμαχιών, με απαρχή το παλλαϊκό μέτωπο που επιχείρησε να συγκροτήσει για να αποτρέψει την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και το κάλεσμα κατά της ιδιωτικοποίησης των παραλιών, που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «εθνικό θέμα».


Σχολιάστε εδώ