Πάει για παραγραφή η λίστα Λαγκάρντ!

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το ότι όλα αυτά τα χρόνια οι έλεγχοι γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση αναγκάσθηκε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να παραδεχθεί ότι είχε παραλάβει αντίγραφο της λίστας μέσω του πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη, στον οποίο το είχε δώσει η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ – την ύπαρξή της είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» στο χριστουγεννιάτικο φύλλο του 2010 και μέχρι τότε η λίστα ήταν γνωστή ως λίστα Φαλτσιάνι, από το όνομα του υπαλλήλου της HSBC που έκλεψε από την τράπεζα δεκάδες ανάλογες λίστες με καταθέτες διαφόρων χωρών. Στη συνέχεια… αισίως η λίστα έφθασε στο ΣΔΟΕ από τον τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος την είχε παραλάβει σε στικάκι από τον γενικό γραμματέα Ιω. Διώτη, αλλά την… είχε ξεχάσει σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του…

Και ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα των ελέγχων, τον Δεκέμβριο του 2012 πήραν ξαφνικά τη λίστα από την αρμόδια Διεύθυνση του ΣΔΟΕ, που έχει έμπειρα στελέχη για τέτοιες έρευνες, και την… κατατεμάχισαν στις Εφορίες, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας των αναφερομένων στη λίστα.

Οι Εφορίες, όμως, δεν έχουν υπαλλήλους κατάλληλους για τέτοιους ελέγχους, πέραν του ότι το προσωπικό που έχει κάθε ΔΟΥ δεν επαρκεί ούτε για το πάγιο αντικείμενό της. Να σημειώσουμε ότι πέντε με έξι μήνες πριν, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάπου 200 εξειδικευμένους σε ελέγχους υπαλλήλους, αλλά το υπουργείο έστειλε μόλις 10.

Ξεκάθαρα στημένο το… κατενάτσιο της πολιτικής εξουσίας, για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους, που αποβλέπει στο θάψιμο και αυτής της υπόθεσης, από την οποία το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά κάποιοι προτιμούν να προστατεύουν το σινάφι τους.

Μάλιστα, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στις 31/12/2015 παραγράφεται! Και αν δεν ενισχύσουν με προσωπικό τα τμήματα των Εφοριών που ασχολούνται με τη λίστα, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα. Τότε τα λεφτά που θα χάσει το Δημόσιο θα πρέπει να καταλογισθούν σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών που χειρίσθηκαν τη λίστα από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Και έπεται συνέχεια…

Είναι ζήτημα αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και για τους 62 από τους 2.062 της λίστας.

Η Ομοσπονδία Εφοριακών είχε προτείνει να προστεθεί μια διάταξη στη σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία, μετά την επιβολή προστίμων, να προβλέπεται διαδικασία συμβιβασμού χωρίς την προϋπόθεση πληρωμής του 50% του προστίμου, όπως ισχύει σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποφευχθεί η εμπλοκή στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία φορτώνονται με πρόσθετες υποθέσεις, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν και πότε θα μπουν χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο από τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ.

Οι μόνες υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης είναι των τριών ξαδελφιών του Παπακωνσταντίνου, τα οποία έδωσαν ισόποση εγγυητική επιστολή με το 50% των προστίμων, που είναι προϋπόθεση της προσφυγής. Δηλαδή, ούτε από αυτήν την περίπτωση εισέπραξε ζεστό χρήμα το Δημόσιο.

Αυτομήνυση

Αν υπήρχε πραγματική θέληση να μπουν λεφτά στο Ταμείο, λύση, και μάλιστα άμεσα αποδοτική, υπήρχε και υπάρχει και σήμερα: Να αντιγράψει η κυβέρνηση τη Γερμανία.

Εκεί οι αναφερόμενοι στην ανάλογη λίστα Λαγκάρντ αυτομηνύθηκαν και πλήρωσαν τον φόρο που τους επιβλήθηκε χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αποκλείεται να μη γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών αυτήν τη διαδικασία. Επομένως, οι κυβερνώντες, σημερινοί και χθεσινοί, δεν θέλουν να προχωρήσουν, γιατί μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, όπως λένε εφοριακοί που γνωρίζουν από ανάλογους ελέγχους τι μπορεί να κρύβεται στις λίστες και τα παιγνίδια που παίζονται. Ψάχνοντας, π.χ., την κίνηση του λογαριασμού της ξαδέλφης του Παπακωνσταντίνου -από πού ξεκίνησε, ποιος κατέθετε χρήματα στον λογαριασμό- μπορεί να πέσεις σε πολιτικούς, και τότε γύρευε πού μπορεί να οδηγήσει το ξετύλιγμα του κουβαριού…

Ούτε φράγκο και από τους 22.000

Πιστό αντίγραφο της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ είναι και η εξέλιξη της έρευνας για τους 54.000 Έλληνες που, με βάση τις καταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, έβγαλαν έξω πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2009 μέχρι το 2012.

Από τον έλεγχο που έχει γίνει προκύπτει ότι οι 22.000 απʼ αυτούς δεν είχαν δηλώσει τα χρήματα που είχαν καταθέσει σε τράπεζες του εξωτερικού. Από κει και πέρα, σκοτάδι…

Και μετά κυνηγάνε τον άνεργο και τον συνταξιούχο πείνας και απειλούν να του πάρουν το σπίτι…


Σχολιάστε εδώ