Ο τραγέλαφος με τις μετεγγραφές

Η θέσπιση αυτού του μέτρου έγινε στα πλαίσια της διατάξεως του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι: «Πολύτεκνες οικογένειες… έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».

Η παραπάνω διάταξη, η οποία ίσχυσε επί 32 έτη, ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα στις Σχολές ή τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ούτε δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις γενόμενες, σε επόμενα χρόνια, διευρύνσεις σε άλλες κατηγορίες φοιτητών και μάλιστα των τριτέκνων (από το 2005). Από τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως κατʼ επανάληψη έχει επισημάνει η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), ο αριθμός των πολυτέκνων και των τέκνων τους, που ελάμβαναν μετεγγραφή ουδέποτε υπερέβη σε ποσοστό το 30%. Τώρα ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι η ψηφισθείσα διάταξη (άρθρο 53 του Ν.4264/2014), μετά τις γνωστές αποφάσεις της ολομελείας του ΣτΕ με τη γνωστή ισχνή πλειοψηφία (ουσιαστικώς δύο ψήφοι),»θα δημιουργήσει τεράστιο κύμα χιλιάδων αιτημάτων για μετεγγραφές» και ότι η ψηφισθείσα διάταξη δεν έκανε κάποια διάκριση «ανάμεσα σε κάποιον εκατομμυριούχο με τέσσερα παιδιά που το παιδί του δηλώνει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και έρχεται Αθήνα και σε κάποιον που είναι πολύτεκνος και φτωχός, δεν προέβλεψε κάτι αποκλειστικά για τα φτωχά εισοδήματα».

Ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος δεν μπορεί νʼ απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του, όταν μάλιστα, ειδικώς για τους πολυτέκνους, γνωρίζει, ως συνταγματολόγος μάλιστα, ότι τόσο το ΣτΕ όσο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχουν αποφανθεί ότι η θέσπιση ορίων εισοδήματος για τα υπέρ των πολυτέκνων μέτρα είναι αντισυνταγματική. Επανέρχεται στον μύθο περί των «εκατομμυριούχων πολυτέκνων», που πρώτος καθιέρωσε ο προαχθείς σε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος πρώην υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι –ακούσατε!– «κατάργησε τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών για τους πολύτεκνους εφοπλιστές»! (Δηλαδή 15.000 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα. Θαυμάστε υπουργό!) Προκληθείς δε από τον πρόεδρο της ΑΣΠΕ (υπογράφοντα), που είχε κληθεί από την Επιτροπή της Βουλής για να εκθέσει τις απόψεις των πολυτέκνων, να κατονομάσει έστω και έναν πολύτεκνο εφοπλιστή, ουδεμία απάντηση έδωσε! Αυτός ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών και αυτόν μιμείται ο σημερινός υπουργός της Παιδείας. Ας μας ειπεί ο υπουργός της Παιδείας «κάποιον εκατομμυριούχο με τέσσερα παιδιά».

Ακόμη, αντί ο κ. υπουργός να επισημαίνει ότι: «Δεν γνωρίζουμε η κατηγορία που εμφανίζεται πιο πληθωρική, οι τρίτεκνοι, πόσα μέλη οικογενειών έχουν που είναι στο Πανεπιστήμιο, άρα, και πόσα αιτήματα μεταγραφών θα έχουμε και υπολογίζουμε με «το μάτι» τί θα συμβεί», αυτό που έπρεπε να πράξει ήταν απλό: Επαναφορά των διατάξεων που ίσχυαν για τις μετεγγραφές έως και το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Τότε δεν θα ευρίσκετο αντιμέτωπος, όπως είπε, «με φαινόμενα αποερήμωσης στην περιφέρεια και άλλων, όπως το Χαροκόπειο». Ούτε και θα είχε πρόβλημα να δώσει αναδρομική ισχύ για όσους είχαν ζητήσει μεταφορά θέσης (ο όρος «μετεγγραφή» έχει μετονομασθεί σε «μεταφορά θέσης», κατά την τακτική του «λεφτά υπάρχουν», που άλλαζε τις ονομασίες των υπουργείων, για να αλλάζουν και όλα τα έντυπα των υπουργείων, προκειμένου να γίνεται τζίρος με τις μίζες) τα τρία προηγούμενα έτη, που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της τότε υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και των πειραματισμών της. Τώρα έχει χρέος ο νυν υπουργός να φροντίσει για την έκδοση της προβλεπομένης από την παραπάνω διάταξη υπουργικής αποφάσεώς του και με αυτή να καθορίσει ρητώς ότι η Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής υποχρεούται να πάρει απόφαση για το θέμα της εγγραφής των ζητούντων μετεγγραφή το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους και σε περίπτωση που παρέλθει η ημερομηνία αυτή χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, να θεωρείται ότι η μετεγγραφή των πολυτέκνων (γονέων και τέκνων) έγινε αυτοδικαίως. Δεν φταίνε οι πολύτεκνοι για τα κατάντημα της παιδείας, αλλά εκείνοι που πολιτεύονται ως μαθητευόμενοι μάγοι.


Σχολιάστε εδώ