ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Ένα μαγικό ταξίδι, ονειρεμένο, στο χθες, το σήμερα και το αύριο, σε χώρους ιδιαίτερους, μοναδικούς, που μόνο στον Πειραιά μπορεί να βρει κανείς. Ήταν απʼ τις στιγμές που όσοι τις ζήσαμε, νιώσαμε πολύ τυχεροί. Και θα θέλαμε να τις ξαναζήσουμε! Μακάρι…

// Έπρεπε να ʼρθει ο Δεκαπενταύγουστος, όπως το είχαμε προβλέψει πριν από 15 μέρες, για να… δει κόσμο το λιμάνι. Από το περασμένο Σάββατο, και κυρίως Δευτέρα και Τρίτη, έγινε το αδιαχώρητο. Χιλιάδες κόσμου, χιλιάδες ΙΧ και δίκυκλα στριμώχνονταν στις πύλες του λιμανιού για να φτάσουν στα πλοία. Τις πρωινές ώρες συνωστισμός και μποτιλιάρισμα υπήρχε και στους δρόμους που οδηγούσαν στο λιμάνι, με την Τροχαία να είναι από τα ξημερώματα επί ποδός. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη και την Τετάρτη δεν υπήρχαν εισιτήρια για κανέναν ακτοπλοϊκό προορισμό! Σε διακοπές μικρής διάρκειας μας… καταδίκασε η «τρόικα» και όσοι καταφέρανε και φύγανε έστω και για λίγο είπανε και «δόξα τω Θεώ», αφού οι περισσότεροι έμειναν εντός των τειχών. Με τους… βρικόλακες (Μνημόνιο, Εφορία, ΕΝΦΙΑ) και τους εφιάλτες (χειροπέδες, φυλακίσεις για χρέη προς το Δημόσιο) συντροφιά τους…

// Θεατρικές, μουσικές και παιδικές παραστάσεις συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη του Δήμου Κορυδαλλού, που πραγματοποιείται από την 1η έως τις 24 του μήνα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος». Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 17 εκδηλώσεις και δύο κινηματογραφικές προβολές στο πλαίσιο των βραδιών σινεφίλ.

«Ο πολιτισμός αποτελεί αναγκαίο αγαθό. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά ουσιαστική διέξοδος, αντίδοτο στην κρίση και απάντηση της τοπικής κοινωνίας μέσω της συμμετοχής και της δημιουργίας. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος μας είναι από τους ελάχιστους που έχει κρατήσει ανοιχτά όλα του τα τμήματα, τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και της άθλησης και συνεχίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά του δήμου», ανέφερε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

// Επί 15 χρόνια τα υπερσύγχρονα πλυντήρια και οι κλίβανοι αποστείρωσης κρεβατιών και στρωμάτων του Αττικού Νοσοκομείου βρίσκονται στα… κουτιά τους! Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τα χρησιμοποιήσει με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να επιβαρύνεται με 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να δίνει τα άπλυτα σε… καθαριστήριο! Βέβαια, οι κλίνες και τα στρώματα ακόμα δεν έχουν περάσει από κλίβανο αποστείρωσης…

Την κατάσταση αυτή αλλάζει μετά τον Αύγουστο η νέα διοικήτρια, η πειραιώτισσα Λίτσα Γιαννακάκου, που αποφάσισε να αξιοποιήσει τα υλικά του νοσοκομείου που τα έχει πληρώσει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός και βέβαια να μειώσει και το κόστος γιατί αν τα διάφορα υφάσματα (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες κ.λπ.) πλένονται εντός του νοσοκομείου η εξοικονόμηση δαπάνης θα ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ τον χρόνο! Ήδη η κ. Γιαννακάκου ανέθεσε στην προμηθεύτρια εταιρεία να εκπαιδεύσει προσωπικό για να λειτουργήσουν τα πλυντήρια και να «τσεκάρει» αν δουλεύουν σωστά μετά από 15 χρόνια αχρησίας, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους υπερσύγχρονους κλιβάνους στους οποίους τοποθετούνται τα κρεβάτια μαζί με τα στρώματα, πλένονται, καθαρίζονται, απολυμαίνονται και παραδίδονται, μετά από μία ώρα, αποστειρωμένα και πεντακάθαρα για να ξανατοποθετηθούν στους θαλάμους. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν δραστικά και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το προσωπικό που θα χειρίζεται τα πλυντήρια θα είναι οι πρώην σχολικοί φύλακες, οι οποίοι διατέθηκαν στα νοσοκομεία.

Μια που μιλάμε όμως για το Αττικό Νοσοκομείο να ρωτήσουμε γιατί τέτοια πρεμούρα από ορισμένους για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα PET/CT, την προμήθεια του οποίου είχε αποφασίσει το προηγούμενο ΔΣ του νοσοκομείου και την «πάγωσε» η Λ. Γιαννακάκου επειδή ο προμηθευτής (που… συμπτωματικά ήταν ο πρώην αναπληρωτής διοικητής) το είχε χρεώσει 6.700.000 ευρώ, τη στιγμή που άλλα νοσοκομεία το έχουν προμηθευτεί από 1,6 – 2 εκατ. ευρώ; Τι θέλουν, δηλαδή, να επιβαρυνθεί τζάμπα το νοσοκομείο με 4,7 εκατ. επιπλέον; Εκτός κι αν το… καπέλο «σκεπάζει» πολλούς…

// Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γρ. Γουρδομιχάλη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλο.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού από την ηγεσία του ΠΕΣΥΔΑΠ αναφορικά με τη δράση περίθαλψης των αδέσποτων ζώων που ήδη εφαρμόζει ο Σύνδεσμος από το 2003, ενώ εκτέθηκαν και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος που κατά κύριο λόγο οφείλονται στην επί σειρά ετών μη υλοποίηση της βασικής υποχρέωσης του υπουργείου για την επιχορήγηση της περίθαλψης των αδέσποτων, όπως προβλέπεται στον νόμο 3170/2003. Ο αναπληρωτής υπουργός, αποδεχόμενος την πολύτιμη προσφορά του ΠΕΣΥΔΑΠ στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων καθώς και στη διαχείριση των ανθρωπονόσων ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ και λύσσας, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος του ΠΕΣΥΔΑΠ για άμεση επιχορήγηση των δράσεων του. Με τη λήξη της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τόνισε: «Είναι σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική τόσο για τη Διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου όσο και για τους Δήμους που εκπροσωπεί η αναγνώριση από τον υπουργό του έργου του ΠΕΣΥΔΑΠ και της υποδειγματικής υλοποίησής αυτού παρά τις αντιξοότητες. Από μεριάς μας προσπαθούμε καθημερινά τα μέγιστα, οι δυνατότητές μας όμως εξαντλούνται. Η στήριξη του Υπουργείου είναι εκτός από επιβεβλημένη, επιτακτική. Αναμένουμε λοιπόν άμεσα την υλοποίηση των δεσμεύσεων, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του έργου που έχουμε αναλάβει».

// Κατανυκτική και με πολλές ευκαιρίες πνευματικής ανασυγκρότησης ήταν η φετινή περίοδος της λεγόμενης «Σαρακοστής της Παναγίας» στον Πειραιά. Κάθε απόγευμα πολύς κόσμος παρακολουθούσε τις παρακλήσεις προς τη Θεοτόκο, ενώ έγιναν και πολλές άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις (αγρυπνίες, ευχέλαια κ.λπ.), πότε με την ευκαιρία της γιορτής της Μεταμορφώσεως και πότε με την ευκαιρία άλλων επετείων, όπως του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, όπου έγιναν λειτουργίες και αγρυπνίες στον ναό του πολιούχου του Πειραιά. Να σημειώσουμε ότι σʼ όλες τις παρακλήσεις ο Μητροπολίτης της πόλης μας, κ. Σεραφείμ, ήταν παρών κάθε μέρα και σε διαφορετικό ναό.

// Μεγάλη μέρα η σημερινή για όλο τον Ελληνισμό, όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Δίκαια ο λαός μας της έχει δώσει το προσωνύμιο «Πάσχα του καλοκαιριού». Γιατί αν στην Ανάσταση γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, την επιστροφή στην αιωνιότητα, τώρα, τον Δεκαπενταύγουστο, γιορτάζουμε την επιβεβαιωμένη διά παντός μεσιτεία ενός ανθρώπου σαν κι εμάς προς τον Θεό, την ανακούφιση που προκαλεί η ελπίδα πως κάποιος από μας παρακαλεί και ικετεύει για μας.

Εκείνον που τουλάχιστον σʼ αυτό τον άνθρωπο έχει ευήκοον ους, μια και τον επέλεξε για την ενανθρώπισή του. Είναι μεγάλη υπόθεση, λοιπόν, να έχουμε την Παναγία μεσίτρια προς τον Θεό και γιʼ αυτό της αξίζει η όποια τιμή και προσκύνηση. Δίκαια ο κόσμος, ο απλός κόσμος, που ακούει μόνο τη φωνή της καρδιάς του και όχι τα κηρύγματα των κάθε είδους «πολύξερων» ψευτοκουλτουριάρηδων, κατέκλυσε και φέτος τους ναούς, σχημάτισε ουρές στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας στην Τήνο, την Πάρο και το Βέρμιο και ακουμπάει με πίστη και εμπιστοσύνη στην Ιερή της Εικόνα, με τη βεβαιότητα ότι θα βρει καταφύγιο, παρηγοριά και λύτρωση από τα βάσανα της ζωής.

Μαζί με τις προσευχές όλων στέλνουμε και τις δικές μας στη Θεοτόκο για να χαρίζει στον Πειραιά μας, στην Ελλάδα μας, την ευλογία της και στον καθένα μας ξεχωριστά ό,τι επιθυμούμε κι ό,τι Εκείνη γνωρίζει ότι είναι το καλύτερο για μας. Και του χρόνου!


Σχολιάστε εδώ