Και στην κρεβατοκάμαρα θα μπαίνει πλέον ο έφορος
Με τέτοιες νομικούρες, με τις οποίες φθάνουν στο σημείο να γράφουν ακόμη και το Σύνταγμα στα παλιά τους τα παπούτσια -το άρθρο 9, παρ. 1, λέει ρητά ότι η έρευνα στην κατοικία γίνεται «πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας», αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα 14 μέλη του ΝΣΚ-, πώς να μην πάει κατά διαόλου η χώρα; Αλήθεια, όταν άρχισε να γέρνει το καράβι, που στο τέλος βούλιαξε, πού ήταν όλοι αυτοί; Σίγουρα θα ήταν στο σαλόνι και θα διασκέδαζαν με την ορχήστρα, όπως τότε με τον «Τιτανικό». Αλλά με τον «Τιτανικό» έρχεται στο μυαλό και κάτι άλλο: Και για εκείνη την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ χαμπάρι δεν πήραν;
Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή και έδειξε πόσο μακριά από τον άνθρωπο είναι τα 14 μέλη του ΝΣΚ, που δεν έχουν τον παραμικρό σεβασμό απέναντι στον πολίτη, ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ παλεύει να κρατήσει ζωντανή την οικογένειά του, ενώ εκείνοι έχουν σίγουρο τον μισθό τους κάθε μήνα. Και δεν αφήνουν τον κόσμο ούτε μέσα στο σπίτι του να ηρεμήσει. Όλος ο νομικός κόσμος κατέκρινε τη… γνωμοδότηση αυτή (256/2014) στο ερώτημα που είχε θέσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που είναι γνωμοδότηση της Ολομέλειας. Η δε κυβέρνηση, μπροστά στις αντιδράσεις, αναγκάσθηκε να ζητήσει την άποψη του Αρείου Πάγου, κίνηση που δείχνει ότι δεν θεωρεί σοβαρή και νομικά σωστή τη συγκεκριμένη απόφαση.
Προφανώς, δεν γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα επιβάλλει για οποιαδήποτε έρευνα στην κατοικία όχι απλώς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία αλλά και φυσική παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας κατά τη διάρκεια της έρευνας. Και μάλιστα, χωρίς να κάνει διάκριση για αμιγή ή μεικτή κατοικία. Κάτι που σημαίνει ότι κατά το Σύνταγμα η προστασία της κατοικίας είναι απόλυτη.
Αυτό λένε τα δικαστήρια αλλά και οι πανεπιστημιακοί, με κορυφαίο παράδειγμα τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του αείμνηστου Αριστόβουλου Μάνεση. Η μεν πλειοψηφία του ΝΣΚ, που την αποτελούσαν 14 μέλη του, δέχθηκε -με εντελώς συνοπτική και αφοριστική αιτιολογία- ότι, επειδή πρόκειται για διοικητική έρευνα στην κατοικία και όχι για δικαστική, είναι συνταγματικώς επιτρεπτή «η είσοδος οργάνων της Φορολογικής Διοικήσεως στην κατοικία φορολογουμένου (αμιγή ή μεικτή) για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων με μόνη την εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, τουτέστιν χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας κατά τη διάρκεια του ελέγχου και των ερευνών». Αντιθέτως, η μειοψηφία, που την αποτελούσαν 10 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έκρινε αντίθετες προς το Σύνταγμα τις διατάξεις αυτές του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Κατά τη μειοψηφία, «η ανωτέρω συνταγματική επιταγή της παρουσίας εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας πρέπει να τηρείται και όταν διενεργείται έρευνα κατ’ οίκον» για φορολογικούς σκοπούς. Και τούτο είτε πρόκειται για αμιγή είτε για μεικτή κατοικία. Διαφορετικά, τέτοια κατ’ οίκον έρευνα έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 9, παρ. 1, του Συντάγματος και «συνιστά, σωρευτικά, ανεπίτρεπτη παραβίαση του ασύλου και κατάχρηση εξουσίας». Και αυτό το ξέχασαν οι 14, εκτός κι αν δεν το γνώριζαν. Να σημειώσουμε ότι τη γνώμη της μειοψηφίας του ΝΣΚ στήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον Real FM, ο οποίος καυτηρίασε δηκτικά το ΠΑΣΟΚ, που είχε σπεύσει να βγάλει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι κράτος δικαίου (!), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα το θυμήθηκαν;». Και ο κ. Παυλόπουλος έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου όπου το κράτος δικαίου είχε γίνει κυριολεκτικά κόσκινο. Με κορυφαίο παράδειγμα, τον νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου που έχει κάνει έγκλημα την αδυναμία του φτωχού πολίτη να εξοφλήσει χρέη προς το Δημόσιο.
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε «φυσικά» να κάνει δεκτή τη γνώμη της πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αλλά μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων, και μάλιστα και μέσα από τους κύκλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έσπευσε θορυβημένο να ζητήσει τη γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Κάτι που, άλλωστε, είχαν ζητήσει και ορισμένα μέλη -πέντε τον αριθμό- της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην προαναφερόμενη γνωμοδότησή τους.
Απομένει να δούμε αν ο Άρειος Πάγος θα «ευλογήσει» τέτοιες εφόδους της εφορίας στο σπίτι του καθενός χωρίς τις απαραίτητες δικαστικές εγγυήσεις. Δηλαδή, να δούμε αν ο Άρειος Πάγος θα νομιμοποιήσει την «εφορία στην κρεβατοκάμαρα»!
Αθανασίου: Είναι άσυλο η κατοικία
Να διαβάσουν το άρθρο 9 του Συντάγματος συνιστά έμμεσα στους 14 του ΝΣΚ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επισημαίνοντάς τους αυτό που έχουν ξεχάσει, ότι η κατοικία είναι άσυλο.
Σε δήλωσή του ο υπουργός τονίζει τα εξής: «Το επιτρεπτό τής κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας, με το οποίο διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8, παρ. 1, της ΕΣΔΑ».
Εφοριακοί: Δεν θα μπουκάρουμε σε σπίτια
Σφόδρα αντίθετη με την καινοφανή θεωρία των 14 μελών του ΝΣΚ είναι και η Ομοσπονδία Εφοριακών Ελλάδος. Η Φρόσω Σταυράκη, μέλος της Ομοσπονδίας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν κατηγορηματική: «Εμείς δεν θα μπουκάρουμε σε σπίτια»!