Θερμός από εξελίξεις ο φετινός Αύγουστος

Το τρίτο είναι το κομφούζιο που επικράτησε με την αποστολή των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ας δούμε περισσότερο αναλυτικά τις εξελίξεις αυτές μήπως και καταφέρουμε να διαγνώσουμε την πραγματική τους αξία. Γιατί πολλές φορές υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που η αποκρυπτογράφησή τους είναι μια πολλή δύσκολη υπόθεση.

α) Η επίσκεψη Γιούνκερ: Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, θέλοντας να γνωρίσει τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ξεκίνησε την περιοδεία του από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο άκρον της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Προς την πλευρά της Μ. Ανατολής. Κατά την υποδοχή του κ. Γιούνκερ απολαύσαμε τις αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ του επισκέπτη μας και του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Θερμή υποδοχή και θερμή συμπεριφορά του νέου προέδρου της Κομισιόν, αλλά ουσία μηδέν. Μόνον μερικές αόριστες υποσχέσεις κενές ουσιώδους περιεχομένου και με παντελή έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων. Αντίθετα μας πληροφόρησε ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί. Και να μην μας το έλεγε αυτό ξέρουμε ότι η πολιτική αυτή δεν εγκαταλείπεται γιατί υποστηρίζεται από την ηγεσία της Γερμανίας.

Αυτή η πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει την ύφεση, την αναπτυξιακή στασιμότητα και την ανεργία. Και το αποκορύφωμα, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαϊκών λαών. Και όμως ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε την πολιτική αυτή για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στη Μέρκελ, που τον υπέδειξε ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν που τον στήριξε. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον κ. Σαμαρά, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν προέβη σε υποδείξεις προς την Ελλάδα. Και ζήτησε να σεβαστεί η Ελλάδα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην «τρόικα» και να συνεχίσει τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή ό,τι συνιστούν στην Ελλάδα όλοι οι αξιωματούχοι των δανειστών μας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πληροφορίες μιλάνε για κατάργηση της «τρόικας». Και επικαλούνται το γεγονός ότι η συνάντηση και οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και «τρόικας» θα γίνουν στο Παρίσι. Η κυβέρνηση παρουσίασε ως επιτυχία τη διεξαγωγή των συζητήσεων στο Παρίσι, χωρίς να κάνει καμιά νύξη για κατάργηση της «τρόικας». Είναι γεγονός ότι η ύπαρξη ή μη της «τρόικας» δεν σημαίνει τίποτα.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος είναι γνωστές, αφού απορρέουν από υπογραφέντα Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Και το Eurogroup θα μπορεί να στέλνει τις εντολές του προς την ελληνική κυβέρνηση με οποιαδήποτε τρόπο και σε οποιονδήποτε χρόνο. Η κατάργηση της «τρόικας» έχει περισσότερο πολιτική σημασία και όχι οικονομική. Τους αξιωματούχους της ΕΕ και της Ευρωζώνης φόβισε η μεταστροφή του ελληνικού λαού προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η εγκατάλειψη της πλειοψηφίας από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Και έχουν την αφελή αντίληψη ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μεγάλη σημασία στην ύπαρξή ή μη της «τρόικας».

Γιατί όμως φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί διαισθάνονται ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας. Το βασικό μας ερώτημα είναι, θα μπορέσει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βγάλει πέρα με το ΔΝΤ, με την ΕΚΤ, και με την Ευρωζώνη; Γιατί όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη χωρίς τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις.

Προσωπικά έχουμε τη γνώμη ότι τελικά, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν θα μπορέσει να επιτύχει αυτό που θέλει. Γιατί αυτό που θέλει είναι και την εξουσία και την Ελλάδα χωρίς υποχρεώσεις. Και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, μόνο ριζοσπαστικά μέτρα μπορούν να βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία της χώρας μας.

β) Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας: Όπως είναι γνωστό για την κρίση στην Ουκρανία, η ηγεσία των ΗΠΑ έριξε όλο το βάρος της ευθύνης στη Ρωσία. Και επειδή δεν κατάφερε να επιβάλει την πολιτική της, ο Πρόεδρος Ομπάμα απεφάσισε να εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούσαν βασικά τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων στις ΗΠΑ και την απαγόρευσή τους. Καθώς και την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης συναλλάγματος και κεφαλαίων μεταξύ των δύο αυτών χωρών.

Η ηγεσία των ΗΠΑ πίεσε την ΕΕ να ευθυγραμμιστεί με τις δικές της αποφάσεις και να εφαρμόσει αυτές τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δυστυχώς η ΕΕ έδειξε ότι δεν έχει δική της πολιτική στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και ακολουθεί τυφλά τις όποιες εντολές λαβαίνει από τον Λευκό Οίκο. Υιοθέτησε τις κυρώσεις η ΕΕ και ξέχασε ότι έχει σε μεγάλο βαθμό ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Και φυσικά δεν υποκαθίσταται εύκολα αυτή η ενεργειακή εξάρτηση. Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Πούτιν απεφάσισε να εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα στις διακρατικές σχέσεις. Ποιος πήρε την απόφαση και με ποια διαδικασία ελήφθη η απόφαση για συμμετοχή των κρατών-μελών στις κυρώσεις;

Ο ευρωζωνικός Νότος που προμηθεύει τη Ρωσία με είδη τροφίμων υφίσταται τώρα τις συνέπειες. Για την Ελλάδα το εμπάργκο των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ήδη κατεστραμμένη ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει να απαλλαγεί από την εφαρμογή των μέτρων εναντίον της Ρωσίας λόγω ειδικών συνθηκών.

Δυστυχώς η Ελλάδα ακολούθησε την πολιτική της τυφλής υποταγής και στην περίπτωση αυτή. Τώρα τα γεωργικά προϊόντα και τα λοιπά ευπαθή ελληνικά προϊόντα δεν γίνονται δεκτά από τη Ρωσία και επεστράφησαν στη χώρα μας. Και θα γίνονται τώρα οι αγρότες αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εμπόρους των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξαγωγές είναι βασικός παράγων ανάπτυξης. Πάντως η στάση της Ελλάδος απέναντι στις κυρώσεις που εκατέρωθεν έχουν εφαρμοστεί από ΗΠΑ και Ρωσία είναι άλλη μια περίπτωση επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και την κύρια ευθύνη φέρει φυσικά η κυβέρνηση.

Και τονίζουμε ότι από όλη αυτήν την ιστορία πολλαπλά κερδισμένη βγαίνει η Τουρκία, που με την ουδέτερη στάση της θα πολλαπλασιάσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία. Έτσι οι απερίσκεπτοι πολιτικοί μας που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση μας οδηγούν συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Και ας προσέχουν όταν απευθύνονται στον ελληνικό λαό να είναι ειλικρινείς. Οι έλληνες πολιτικοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να πείσουν την ηγεσία της ΕΕ και της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα, λόγω της έντονης αρνητικής συγκυρίας, έχει συμφέρον να τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων στις διενέξεις των δύο κορυφαίων δυνάμεων του πλανήτη μας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Έτσι σήμερα καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

γ) Το κομφούζιο που επικρατεί στον ΕΝΦΙΑ: Από καιρό η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών προπαρασκεύαζε την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Και παρʼ όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι εκκαθαρίσεις του φόρου αυτού που εστάλησαν στους φορολογούμενους είναι σε μεγάλο ποσοστό εσφαλμένες. Υπάρχουν τόσο κραυγαλέες άδικες περιπτώσεις, που η επιβολή του φόρου αυτού μοιάζει να είναι πλιάτσικο εκ μέρους του κράτους σε βάρος των φορολογουμένων. Βεβαίως εάν υπήρχε ένας μικρός αριθμός λαθών θα ήταν ένα ασήμαντο γεγονός.

Όμως τώρα τα εσφαλμένα εκκαθαριστικά φτάνουν στο 80% του συνόλου. Η κυβέρνηση είναι υπόδικη γιατί χρεώνει ανύπαρκτους φόρους σε βάρος των ελλήνων πολιτών. Και αυτό αποτελεί ευθεία παράβαση του Συντάγματος που ορίζει ότι ουδείς φόρος ή δασμός επιβάλλεται άνευ νόμου.

Αυτές τις μέρες οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν δύο θανάσιμους κινδύνους στη γεωργία. Τη μείωση των εξαγωγών και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Και η κυβέρνηση επειδή συναισθάνεται ότι χάνει τη στήριξη των επαρχιών, για λόγους κομματικούς και μόνο, θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει τα εσφαλμένα εκκαθαριστικά σημειώματα μόνον των αγροτών.

Αυτό όμως παραβιάζει ευθαρσώς την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και δεν γνωρίζουμε πώς νομικά θα μπορέσει να στηρίξει αυτήν την ενέργεια και τον διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί καταστροφές με τις αποφάσεις της.

Από τη σημερινή μας παρουσίαση τα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για την ελληνική οικονομία. Ο Γιούνκερ δεν μας υποσχέθηκε τίποτα. Η «τρόικα», σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταργηθεί και αν καταργηθεί θα αντικατασταθεί με ένα Μνημόνιο πενταετούς εφαρμογής. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές μας έστω και αν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριφέρονται όπως οι γύπες της χρηματοπιστωτικής αγοράς.


Σχολιάστε εδώ