Γραμμή παραγωγής

Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν έχουν κατανοήσει περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά οι πιο προχωρημένοι θεωρούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι μια χειροπιαστή απόδειξη πως η Ελλάδα ανήκει πλέον στις εξελιγμένες χώρες του κόσμου.

– Επιτέλους, γίναμε Ευρώπη, Σκανδιναβία, Αμερική! μου είπε προχθές ένας φορολογούμένος.

– Από πού το συμπέρανες αυτό; τον ρώτησα. Αρχίσαμε να παράγουμε κι εμείς ανταγωνιστικά αυτοκίνητα ή μήπως ανακαλύψαμε τη νέα γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών;

– Ε, δεν φτάσαμε ακόμα και σε επίπεδο «οθόνης αφής», αλλά όπου να ‘ναι το ακουμπάμε.

– Πώς, δηλαδή;

– Τώρα συναγωνιζόμαστε τους προηγμένους λαούς σε επίπεδο… «μοντέλου». Αν αυτοί πρωτοπορούν με επιτεύγματα υψίστης τεχνολογίας εμείς πρωτοπορούμε με συστήματα υψίστης φορολογίας! Η δική μας απάντηση σε όλα τα νέα μοντέλα των βιομηχανικών κολοσσών είναι το νέο μας μοντέλο της φορολόγησης: ο ΕΝΦΙΑ!
Επειδή, ούτε με τη φορολογία ούτε με την τεχνολογία τα πάω και τόσο καλά θέλησα να ζητήσω κάποιες διευκρινίσεις. Ποιος ξέρει; Μπορεί να υπάρχουν συσχετισμοί που εγώ αγνοώ. Να υπάρχουν εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Τόσα γίνονται γύρω μας. Όπως κάποτε πήραμε το ευρωπαϊκό κύπελλο στο ποδόσφαιρο ή την πρώτη θέση στη Γιουροβίζιον, γιατί να μην πάρουμε τώρα και μια νέα πρωτιά. Είπα, λοιπόν, στον φίλο φορολογούμενο:

– Ας δεχθούμε ότι τα πράγματα είναι όπως τα λες. Σε τι συνίσταται, όμως, η πρωτοτυπία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων; Τι είναι αυτό που του δίνει αξία;

– Μα είναι οφθαλμοφανές…

– Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι τώρα θα πληρώνει και η κουτσή κουρούνα. Φόρος ακόμα και στα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα.

– Δυστυχώς, βλέπεις το διαμέρισμα και χάνεις την πολυκατοικία. Η ουσία βρίσκεται στο ότι για πρώτη φορά η φορολόγηση γίνεται όχι με μεθόδους εφορίας, αλλά… βιομηχανίας!

– Πώς γίνεται, δηλαδή;

– Με προδιαγραφές τυποποίησης, που εφαρμόζουν όλα τα σύγχρονα εργοστάσια. Ο νέος φόρος, για να διατηρείται πάντα φρέσκος και υγιεινός – κυρίως, όμως, για να μη λείπει πλέον από κανένα σπίτι, θα μπαίνει σε γραμμή μαζικής παραγωγής και θα τυποποιείται, όπως το νερό, οι μπύρες, τα αναψυκτικά.

– Και σε τι θα διαφέρει από τους προηγούμενους φόρους;

– Αυτός θα είναι… ΕΝΦΙΑλωμένος και θα μας έρχεται κουτί!

Άντε και σε παιδική συσκευασία, για να μην έχει κανένας παράπονο.


Σχολιάστε εδώ