«Modus Vivendi» για την επιβίωσή της αναζητά η ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης, στο πρόσφατο παρελθόν, το είχε χαρακτηρίσει «συνέδριο ενότητας κι όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», αν και οι διαθέσεις της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας -η οποία έχει αποφασίσει διά των δηλώσεων του Σπύρου Λυκούδη να μην παραστεί σε αυτό- μόνο θετικές δεν είναι. Μεσούσης αυτής της ατμόσφαιρας, το «Π» αποκαλύπτει το τετ α τετ που είχαν, λίγες μέρες προτού αναχωρήσει για τη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον πρώην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και στενό του φίλο Σπύρο Λυκούδη. Όπως μας είπε άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον και των δύο: «Παλεύουμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας. Ας πούμε ό,τι είναι να πούμε, αλλά πρέπει να δώσουν όλες οι πλευρές το “παρών”». Όσο για τη συνάντηση των δύο ανδρών, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης -λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Κουβέλης για τις θερινές του διακοπές στη Ζάκυνθο-, δίχως όμως να υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στα όσα πρεσβεύει το κάθε «στρατόπεδο». Πάντως, στους διαδρόμους της Αγίου Κωνσταντίνου, στελέχη που πρόσκεινται στον πυρήνα της ηγεσίας δεν διστάζουν να σχολιάσουν πως «η στάση Λυκούδη να πετροβολά, δηλαδή, το κόμμα, δεν είναι ουδόλως βοηθητική».

Στο ίδιο μήκος κύματος, έμπειρος κοινοβουλευτικός, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά, έλεγε ότι «αυτή τη στιγμή παλεύουμε για να μη διαλυθούμε, όσον αφορά το όριο της κοινοβουλευτικής εισόδου του κόμματος», μαρτυρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών αλλά και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να μαζευτούν άπαντες για το συνέδριο, έστω και για να διαφωνήσουν.

Πώς «χωρίζονται» οι τάσεις και οι βουλευτές

Στο εσωτερικό του κόμματος κινούνται στα όρια της διάσπασης, αφού η Μεταρρυθμιστική Τάση, σύμφωνα και με τα παραπάνω, έχει ταχθεί κατά του συνεδρίου αλλά και της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική των συμμαχιών έχει διχάσει το κόμμα και είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών, των Βασίλη Οικονόμου και Κατερίνας Μάρκου, καθώς και τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού. Επιπλέον, εντός του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επικρατούν οι εξής απόψεις: Η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπερασπίζονται οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Ασημίνα Ξυροτήρη, Μαρία Ρεπούση, αλλά και η τάση του Αριστερού Δικτύου μαζί με στενούς συνεργάτες του κ. Κουβέλη.

Όσο για τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θόδωρο Μαργαρίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, αυτοί προσανατολίζονται κυρίως προς την Κεντροαριστερά αναμένοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η Μεταρρυθμιστική Τάση ζητά την ένταξη του κόμματος στη συγκρότηση ενός αυτόνομου πολιτικού πόλου της Κεντροαριστεράς. Πάντως, μετά την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην επιστολή του Φώτη Κουβέλη, η Μεταρρυθμιστική Τάση χαρακτήρισε ταπεινωτική τη στάση της ΔΗΜΑΡ, με την οποία έδειξε να αποδέχεται τους όρους που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας τη στρατηγική για την Κεντροαριστερά. Τα στελέχη της σημείωσαν ότι τόσο το Ποτάμι όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν αρνητικά στην πρόταση του Φ. Κουβέλη, αλλά η ηγεσία του κόμματος αρνείται να δει την πραγματικότητα με στόχο να υλοποιήσει τη στροφή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, τέλος, η ηγετική ομάδα κάνει θετική αποτίμηση και εκτιμά ότι η ΔΗΜΑΡ, έπειτα από τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών, δείχνει ότι παραμένει ζωντανή στο πολιτικό παιχνίδι. Αναμένουν και δεύτερο γύρο των συναντήσεων με τις αντιπροσωπείες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάθε περίπτωση το ρήγμα μεταξύ της πλειοψηφίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του Σπύρου Λυκούδη διευρύνεται, με την επισημοποίηση του αρραβώνα ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί δυνάμει την αιτία για διάσπαση του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ