5,6 δισ. θα άρπαζαν με το… λάθος!
Κι αν δεν υπήρχαν μαζικές αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και οργανώσεις, θα προχωρούσε κανονικά στην είσπραξή του, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες. Κάτι που ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, που έχουν θεοποιήσει τους αριθμούς και αδιαφορούν παντελώς για την τύχη των ανθρώπων.
Το εξωφρενικό της ιστορίας είναι ότι ο αρχικός στόχος ήταν ο φόρος να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ποσό της τάξης των 2,6 με 2,8 δισ., αλλά τελικά ήταν σχεδόν διπλάσιος. Εκ των υστέρων το υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε λάθος στους υπολογισμούς που είχαν γίνει, γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα αλλά και την ανικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών. Κι αυτό, πέραν των άλλων, διότι επί έναν σχεδόν χρόνο μελετούσαν και ετοίμαζαν τις ρυθμίσεις για να καταλήξουν στο συγκεκριμένο έκτρωμα. Επιπλέον είχαν προηγηθεί οι παρατηρήσεις και οι προειδοποιήσεις βουλευτών και φορέων για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων.
Εντύπωση προκαλούν και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπάλληλος του υπουργείου είχε επισημάνει τα λάθη προειδοποιώντας σχετικά τους προϊσταμένους του. Κι εκείνοι; Τον αγνόησαν. Δεν έδωσαν σημασία. Αδιαφόρησαν. Ή, ενδεχομένως, σκέφτηκαν ότι αν δεν το έπαιρναν είδηση το κράτος θα εισέπραττε 5 δισ. και θα έκλεινε «τρύπες»; Όπως και να ʼχει, η συγκεκριμένη υπόθεση ανέδειξε την ανευθυνότητα, την επιπολαιότητα, αλλά μαζί και την αναλγησία της κυβέρνησης. Οι διορθώσεις που αναγκαστικά θα κάνει για να αποκαταστήσει τις πάμπολλες και βαριές αδικίες δεν την απαλλάσσουν από τις ευθύνες της. Αντίθετα, συνιστούν εμπαιγμό και κοροϊδία για τα εκατομμύρια των πολιτών που βρίσκονται στο έλεος της εφορίας και των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.