Το ποντίκι που βρυχάται…

Οξύτατη φραστική επίθεση κατά της χώρας μας εξαπέλυσε πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κατηγορώντας με σφοδρότητα την ελληνική κυβέρνηση επειδή, κατʼ αυτόν, δεν συμβάλλει στην επίλυση της διαφοράς του… ονόματος. «Η Αθήνα εκμεταλλεύεται την ισχύ της για να αποφύγει το πλαίσιο των συνομιλιών και δεν συμβάλλει στην εξεύρεση αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο ανώτατος άρχων των Σκοπίων στην επέτειο εορτασμού της λεγόμενης «Εξέγερσης Illiden» το 1903, που θεωρείται συμβολικά ημερομηνία «εθνογένεσης» του βαλκανικού πολυεθνοτικού κρατιδίου (3 Αυγούστου με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο).

Ο Ιβάνοφ τόνισε επίσης πως πρέπει να ασκηθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη διπλωματική πίεση προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της. «Για κάθε φυσιολογικό ανθρώπινο ον είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, κάποιοι αρνούνται να πιστέψουν ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια πραγματικότητα της Βαλκανικής και της Ευρώπης, όπως είναι απαράδεκτο να αρνηθούμε τη γλώσσα και την ταυτότητά μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. «H δε απάντησή μας στους νότιους γείτονες που δεν μας αναγνωρίζουν είναι η 8η Σεπτεμβρίου 1991, ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας μας»… Οι θέσεις του αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες από την πρόσφατη δήλωση της Άνγκ. Μέρκελ που, εκτός των άλλων, χρησιμοποιούσε το όνομα «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Ο Ιβάνοφ έκανε, τέλος, έκκληση για «συμμετοχή των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ προκειμένου», όπως είπε, «να τεθεί τέλος μια για πάντα σε αυτό το status quo».

Τέλος, συνεχίζοντας τα Σκόπια τα πολιτικοδιπλωματικά τους τερτίπια και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό South Stream, ο Aleksandar Dukovski, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας για την ενέργεια, δήλωσε ότι οι κρατικές αρχές συζητούν ακόμη για το τι θα κάνουν απέναντι στο ρωσικό αίτημα παρʼ όλο που, πριν από έναν χρόνο, η ΠΓΔΜ υπέγραψε επίσημη συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία να συνεργαστεί για την κατασκευή του αγωγού Νότια Ροή που θα συνιστά συνέχεια του South Stream. Με λίγα λόγια, όλοι στο βαλκανικό γίγνεσθαι παίζουν τα παιχνίδια τους, ενώ οι διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις με τα πολυεθνικά Σκόπια συνεχίζουν να θυμίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Μόνο που με την αφωνία και την… απραξία σʼ όλα τα επίπεδα που χαρακτηρίζει τη διπλωματική φωνή της Ελλάδος, η γάτα συνεχίζει να κοιμάται, επιτρέποντας στο ποντίκι των Σκοπίων… να βρυχάται!

Μάκης Τουμάσης


Σχολιάστε εδώ