Σχέδιο κατάληψης της ΚΕΔΕ από Καμίνη – Μπουτάρη!

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχοι που κατείχαν τα καίρια πόστα στην ΚΕΔΕ και ήλεγχαν την ΤΑ, δεν εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και έχει μείνει… χώρος για να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Φυσικά την ΚΕΔΕ τη θέλει η ΝΔ που ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων δημάρχων, αλλά κάποιοι που εκμεταλλεύονται την παρουσία στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ex officio, και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είδαν ότι μπορεί νʼ αλλάξουν τους συσχετισμούς και να βάλουν στο χέρι το κορυφαίο όργανο της ΤΑ με τη συνδρομή των δημάρχων που εξέλεξε ή επηρεάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη πριν από τις εκλογές πέντε δήμαρχοι είχαν κάνει μια διακήρυξη για την «ανεξαρτητοποίηση» της ΚΕΔΕ, αλλά απʼ αυτούς μόλις δύο «διασώθηκαν» στις εκλογές. Μετεκλογικά η ομάδα αναδιοργανώθηκε και με επικεφαλής τους Καμίνη, Μπουτάρη, Λαμπρινό, Κασαβό (νέο δήμαρχο Αχαρνών που για να μπει στην ομάδα λέγεται ότι του «έταξαν» την ΠΕΔ) και εμφανιζόμενο ως συντονιστή-μπροστάρη τον Γ. Ιωακειμίδη (που ήταν από τους παλαιούς που είχαν υπογράψει τη διακήρυξη), φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει την ΚΕΔΕ με… ανεξάρτητο συνδυασμό. Το πόσο «ανεξάρτητη» είναι η εν λόγω ομάδα είναι… συζητήσιμο, μια και ο Καμίνης εκλέχθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον β΄ γύρο και ο Μπουτάρης για να μπορεί να είναι υποψήφιος και να επανεκλεγεί χρειάστηκε χαριστική τροπολογία στη Βουλή (από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) λίγο πριν από τις εκλογές μια και ως πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου είχε ασυμβίβαστο! Με δεδομένο ότι θα μετέχουν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ex officio οι δύο αυτοί δήμαρχοι, οι υπόλοιποι της ομάδας πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν άλλους έξι-οκτώ και μαζί με τους έξι του ΣΥΡΙΖΑ θα αγγίξουν το μαγικό νούμερο 16 που θα τους δώσει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Βέβαια, οι νεοδημοκράτες ελέγχουν σίγουρα 15 μέλη και πάνε για 16, οπότε δεν φαίνεται να χάνουν την Ένωση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γίνει άγρια μάχη!

Επικεφαλής της απέναντι παράταξης που θα επιχειρήσει να χαλάσει τα σχέδια Ιωακειμίδη – Καμίνη – Μπουτάρη κ.λπ. είναι οι δήμαρχοι Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Κατερίνης Χιονίδης, Φλώρινας Βοσκόπουλος, Ζακύνθου Καφαντάρης και Αμφιλοχίας Κοιμίσης. Ο τελευταίος έχει ένα μειονέκτημα γιατί στο παρελθόν είχε έρθει στα χέρια με τον Σίμο Δανιηλίδη (… μόνιμο δήμαρχο Συκεών) αλλά έχει και σημαντικούς υποστηρικτές, όπως τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Κυρίλογλου και θεωρείται ότι μπορεί να «διευρύνει» την ομάδα, που ήδη αριθμεί 60 μέλη και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες. Ήδη επισημοποίησε την παρουσία της με ανακοίνωση στην οποία προσδιορίζεται ως «Κίνημα Ανατροπών για την Αυτοδιοίκηση» και απαντά αιχμηρά στην πρόκληση των οκτώ (κατʼ όνομα) ανεξάρτητων που καθοδηγούνται από τους Καμίνη και Μπουτάρη.

Η Κίνηση που συγκρότησαν οι 60 –προς το παρόν– δήμαρχοι είναι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «μία πρωτοβουλία που αποστρέφεται τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού και στόχο έχει τη δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες, με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας και πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης».

Όσον αφορά την «Κίνηση των 8» η ανακοίνωση μιλά για «κίνηση με σημαία ευκαιρίας, σαν αυτές που άρχισαν να δημιουργούνται λίγο πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, που στόχο είχαν και έχουν να καταμετρήσουν κάποιες κομματικές δυνάμεις και συσχετισμούς και θα διαλυθούν αμέσως μετά την εκλογή των νέων θεσμικών μας οργάνων».

Πολλοί από τους δημάρχους της «Κίνησης των 60» τόνιζαν ότι θα πρέπει επιτέλους η Συγγρού να προσέξει με ποιους κάνει «συμμαχίες» και ποιους στηρίζει, γιατί στο τέλος όλοι –όταν πετύχουν τους στόχους τους και αισθανθούν δυνατοί– ψάχνουν να βρουν τρόπους για να «χτυπήσουν» τη ΝΔ συμμαχώντας ακόμα και με τους αντιπάλους της! Όπως έλεγαν, μάλιστα, ο Καμίνης πέρα από το αντάρτικο που σχεδιάζει στην ΚΕΔΕ ετοιμάζεται να κατέβει υποψήφιος με το Ποτάμι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αν και υπάρχει διεργασία για να ηγηθεί της «Κεντροαριστεράς» (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 3).


Σχολιάστε εδώ