Στα χέρια της «τρόικας» οι 100 δόσεις!

Και αυτήν τη στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για το ποιο από τα δύο θα πιστωθεί τη ρύθμιση αυτή, που τη ζητούν αγωνιωδώς εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι επιχειρήσεις και θα δώσει παράταση ζωής σε όλη την Αγορά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση για 100 δόσεις, την οποία έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, όπως έλεγε στο «Π» ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ανάλογες είναι οι θέσεις και του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, όπως τονίζουν στελέχη της Συγγρού και στενοί συνεργάτες του.

Ο τελευταίος λόγος, όμως, ανήκει στην «τρόικα», η στάση της οποίας δεν είναι καθόλου θετική, κρίνοντας με βάση την ως τώρα συμπεριφορά της. Συγκεκριμένα, όποτε τέθηκε θέμα αύξησης των δόσεων για πληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο όχι μόνο ήταν αρνητική αλλά και όταν η Βουλή είχε ψηφίσει την εξόφληση σε 60 δόσεις απαίτησε να ανακληθεί η απόφαση, κάτι που έσπευσε να πράξει η κυβέρνηση.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν στο «Π» ότι τούτη τη φορά δεν πρόκειται να περάσει της «τρόικας» και ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη ρύθμιση των 100 δόσεων μέσα στον Σεπτέμβριο, είτε από το βήμα της ΔΕΘ -τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου- είτε λίγες μέρες αργότερα. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι ο Σαμαράς θα ανακοινώσει πακέτο… φιλολαϊκών μέτρων, όπως μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μείωση των φορολογικών συντελεστών και των τεκμηρίων, φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και πέπλο προστασίας για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πάρει άτομα που σήμερα είναι άνεργα. Αν αυτά γίνουν πραγματικότητα, θα δικαιωθεί το «Π» που εδώ και τρεις εβδομάδες είχε πρωτοσέλιδο τίτλο ότι ο πρωθυπουργός θα εμφανισθεί στη ΔΕΘ σαν… πρώιμος Αϊ-Βασίλης και θα μοιράσει δώρα. Που θα έχουν πιθανότατα άρωμα… εκλογών.

Το σχέδιο-πρόταση για τα Ταμεία

Επείγον σχέδιο σωτηρίας των Ταμείων λίγο πριν από το «κραχ» θα υποβάλει η κυβέρνηση στην «τρόικα» κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εργασίας θα βάλει στο τραπέζι νέα ρύθμιση χρεών, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των δόσεων σε 72, ή ακόμη και σε 100, τη διαγραφή του 40% των προστίμων και των προσαυξήσεων και την ένταξη στο νέο πακέτο της ρύθμισης όλων των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014. Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ακόμη πως όσοι δεν είναι σε ρύθμιση θα μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με αίτηση εντός δύο ή τριών μηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι να πληρώνουν συνεχώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλέτες του ΙΚΑ είναι 441.781 και χρωστούν 8,9 δισ. ευρώ. Από αυτές τις οφειλές τα 2 δισ. ανήκουν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μπήκαν σε εκκαθάριση, επομένως εισπράξιμα θεωρούνται μόνο τα 6,9 δισ. ευρώ. Η βασική πρόταση ρύθμισης των οφειλών προβλέπει για 82.990 οφειλέτες με χρέη προς το ΙΚΑ από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ καταβολή κάθε μήνα του 1% της οφειλής, δηλαδή 100 δόσεις, ή εναλλακτικά 72 δόσεις, με ανώτατο όριο δόσης τα 750 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ