Προκαλούν συνεχώς οι Τούρκοι… περίεργη η ανοχή του ΥΠΕΞ

Όλα όσα συμβαίνουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστά, με την επιβολή μειονοτικού ζητήματος στην ελληνοτουρκική ατζέντα από τον Τ. Ερντογάν και την υιοθέτηση και προβολή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όλων των αιτημάτων των ακραίων της μειονότητας.

Η είδηση όμως ότι μια ομάδα τριάντα νέων τούρκων διπλωματών, με επικεφαλής την πρόεδρο της Διπλωματικής Ακαδημίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, επισκέφθηκε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» συνοδευόμενη από τον τούρκο πρόξενο Ιλχάν Σενέρ και τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής.

Υπήρξε συνεννόηση με το ελληνικό ΥΠΕΞ ή απλώς αποφάσισε ο κ. Νταβούτογλου να στείλει τα νέα στελέχη του για εκπαίδευση στη Θράκη; Ζητήθηκε άδεια -όπως θα έπρεπε- για μια τέτοια μεγάλη αποστολή; Για ποιον λόγο αποδέχεται το ελληνικό κράτος να περιοδεύουν οι νέοι τούρκοι διπλωμάτες σε συγκεκριμένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας;

Τελικά ο κ. Νταβούτογλου προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του -και μάλλον την κάνει καλά- μια και εάν έστελνε για εκπαιδευτικό ταξίδι τους νέους τούρκους διπλωμάτες-πράκτορες σε άλλη γειτονική χώρα (π.χ. Συρία, Ιράκ, Ιράν), θα έτρεχε να καταβάλλει λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Πάντως θα πρέπει κάποιος από το νεοκλασικό της Β. Σοφίας να δώσει έστω και για τους τύπους μια απάντηση στην πρωτοφανή αυτή πρόκληση της Αγκύρας. Έστω απλώς για να καταγραφεί…

****

Μιλιά για το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης…

Περιμένουμε για τρίτη-τέταρτη εβδομάδα να δούμε και να ακούσουμε μια απάντηση από επίσημα χείλη στην έκκληση πανεπιστημιακών, ανθρώπων του πνεύματος, αλλά κυρίως πολιτών που έχουν ανεπτυγμένο το πατριωτικό συναίσθημα, για το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη. Η μεμψιμοιρία ότι το τουρκικό προξενείο διαθέτει πακτωλό χρημάτων και έτσι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη δουλικότητα που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος στο πιο κρίσιμο και βασικό ζήτημα, εκείνο της εκπαίδευσης.

Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κανένας πια για ενέργειες και παραλείψεις που εγκαταλείπουν έλληνες πολίτες έρμαιο στην προπαγανδιστική και σκοταδιστική επιχείρηση αφομοίωσης και εκτουρκισμού των υποτιθέμενων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη.

Ούτε φυσικά στη διατήρηση των ακριβοπληρωμένων (από τους έλληνες φορολογουμένους) προγραμμάτων που αποτελούν την «πατερίτσα» της τουρκικής μειονοτικής εκπαίδευσης

— Αντί να κατηγορούμε γενικώς και αορίστως το προξενείο και την έγερση μειονοτικού ζητήματος από την Άγκυρα, αντί να επιδοτούμε ακόμη και τώρα επιχειρήσεις που με την πρώτη ευκαιρία εξαφανίζονται από τη Θράκη, ας επενδύσουμε στο μέλλον, προσφέροντας μια υψηλού επιπέδου, και σε όλη την έκταση των μειονοτικών περιοχών, δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα για τα παιδιά της μειονότητας. Χωρίς φοβίες, χωρίς συμβιβασμούς με τον κάθε πρόξενο και υποπρόξενο…

Καλά μας κάνουν…

Για όλους όσους πίστευαν ότι ο αλβανός πρωθυπουργός καταλαβαίνει από κινήσεις καλής θέλησης και από «συντροφικότητες», να σας ενημερώσουμε ότι η κυβέρνηση Ράμα όχι μόνο δεν συζητά την εφαρμογή της συμφωνίας της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αλλά στρέφεται και δικαστικά εναντίον όσων συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Και όπως ανέφεραν τα αλβανικά ΜΜΕ, η Εισαγγελία Τιράνων, μετά τη μήνυση που κατέθεσε το ΥΠΕΞ, «έχει σοβαρές υπόνοιες ότι με την ελληνοαλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες εθίγησαν σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας…».

— Η Εισαγγελία έχει καλέσει 11 εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ασκηθεί δίωξη και εναντίον του τότε υπουργού Εξωτερικών Λ. Μπάσα, που τώρα είναι αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

— Όσον αφορά το πρόσφατο Ανώτατο Υπηρεσιακό δεν μπορεί να μη γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις. Η Χρ. Καρυκοπούλου εξασφάλισε ευχάριστη ξεκούραση στην Τζακάρτα, μετά την όχι και τόσο επίπονη παραμονή στη διεύθυνση ΥΔΑΣ.

Η Μ. Θεοφίλη ήταν αναμενόμενο ότι θα ανταμειβόταν για τη διαχείριση της Διεύθυνσης Προσωπικού και έτσι βρέθηκε στο Παρίσι, ενώ δεν μπορεί να μη ζηλεύουν όλοι οι συνάδελφοί της την Ρ. Ιερεμία, που από το εξωτικό Ανόι θα συνεχίσει στον άλλο τουριστικό προορισμό, την Αβάνα.

— Δύο παλαιοί φίλοι από την ΕΔΥ, ο Θ. Δασκαρόλης και ο Γ. Αϋφαντής (πρώην διπλωματικός σύμβουλος του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ), βρέθηκαν ο ένας στην πρεσβεία της Μάλτας και ενώ ο άλλος στη σημαντική πρεσβεία της Τεχεράνης, ενώ λύση συμβατική και διαχείρισης ήταν η μετάθεση του Χ. Λάζαρη από το Κάιρο στη Μόσχα. Η έκπληξη ήταν φυσικά ότι δεν αξιοποιήθηκε στη θέση αυτή ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ρωσίας του ΥΠΕΞ Γ. Πουκαμισάς, με την επίσημη δικαιολογία ότι δεν έχει συμπληρώσει τον αναγκαίο χρόνο στην Αθήνα μετά τη θητεία του στην πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

— Από τις πιο επιτυχημένες επιλογές όμως είναι αυτή του Δ. Χρονόπουλου στην πρεσβεία της Λευκωσίας. Με ένα πολύ καλό βιογραφικό ο Δ. Χρονόπουλος, διπλωμάτης με θέση και άποψη, έχει τα εχέγγυα να αποκαταστήσει την ουσιαστική διπλωματική επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, η οποία έχει αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία του πάντως στη Λευκωσία μπορεί να προσδώσει και πάλι κύρος στην ελληνική πρεσβεία, ειδικά σε μια περίοδο που το Κυπριακό οδηγείται σε επικίνδυνη ατραπό.

— Με θητεία ο κ. Δ. Χρονόπουλος στις πρεσβείες Αγκύρας, Ουάσινγκτον, Βουκουρεστίου καθώς και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ και στην Κεντρική Υπηρεσία στις Διευθύνσεις Βαλκανικών Υποθέσεων, Αμερικανικών Υποθέσεων όπως και στις Διευθύνσεις ΟΑΣΕ και Ηνωμένων Εθνών και Διεθνών Οργανισμών, με τετραετή θητεία στη θέση του γενικού διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων στο υπουργείο Άμυνας, έχει ορισθεί μέλος και της ομάδας διαπραγματευτών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Και αυτό έχει τη σημασία του στην επιλογή του ως νέου πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία.

****

Πώς, ποιοι διευκόλυναν τον Καραβέλα;

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, ήδη ο Κ. Χαλαστάνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του σε Παρίσι και Βρυξέλλες και το ερώτημα πλέον είναι εάν θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για το πώς «εξαφανίστηκε» ο Καραβέλας της Ζήμενς, επί υπουργίας Ντ. Μπακογιάννη. Γιατί όλα μπορεί να τα ξεχνάμε σε αυτή τη χώρα, αλλά ο τρόπος που σχεδόν φυγαδεύτηκε από την Ουρουγουάη ο φυγόδικος Καραβέλας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Όχι τόσο για ενδεχόμενες υποψίες ότι κάποιους δωροδόκησε με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που φαίνεται ότι είχε αρπάξει από τα ταμεία της Ζήμενς, αλλά κυρίως επειδή γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και κυρίως ποιοι έλληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες είχαν λαδωθεί από τη Ζήμενς και τους Γερμανούς… Απλώς να θυμίσουμε ότι ο κ. Χαλαστάνης δεν είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο της Ζήμενς, αλλά η κακή στιγμή τον έφερε να είναι διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Ντ. Μπακογιάννη την περίοδο που σκανδαλωδώς δόθηκε η ευκαιρία στον Καραβέλα να εξαφανιστεί από την Ουρουγουάη…


Σχολιάστε εδώ