Που το πάει ο Γιώργος ψάχνουν οι «Βενιζελικοί»

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ουσιαστικά πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ για να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα, αλλά και να κερδίσει χρόνο ο Ε. Βενιζέλος». Τις ίδιες ώρες πάντως ο Βενιζέλος και το επιτελείο του προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την περαιτέρω στάση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, που αποτελεί πλέον «αστάθμητο παράγοντα των εξελίξεων» και για το Μαξίμου και για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι κινήσεις, οι σχεδιασμοί αλλά και οι ενδεχόμενες πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιτελείων του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της Βουλής και στις τελευταίες συναντήσεις τους φέρεται να έχει συζητηθεί το θέμα «μέχρι που θα το πάει ο Γιώργος». Το Μέγαρο Μαξίμου, το τελευταίο διάστημα, «πιέζει» διακριτικά τον Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τους «Παπανδρεϊκούς» που βρίσκονται ακόμα στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολιτικοί αναλυτές, «στην παρούσα φάση και στους σχεδιασμούς που επιχειρούν να κάνουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, πρωτίστως για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αδυνατούν να προσδιορίσουν το τι στάση θα κρατήσει ο Παπανδρέου και τι θα πράξουν κάποιοι βουλευτές που έχουν πολιτική αναφορά στο πρόσωπό του». Κι όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «υπάρχουν στελέχη από τα επιτελεία των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου που εκτιμούν πως ο Παπανδρέου πιθανόν να επιθυμεί να λάβει τέλος η συγκυβέρνηση υπό την παρούσα μορφή και να επιχειρήσει μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και των συσχετισμών, προτάσσοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης ενός προοδευτικού πόλου που θα έχει ρόλο και βαρύτητα στις εξελίξεις».

Τα ερωτήματα που ταλανίζουν πρωτίστως τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το Μαξίμου, είναι το πώς θα μεθοδεύσει τις κινήσεις του ο Παπανδρέου, από τη στιγμή που θα κατασταλάξει ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι:

– Θα χρησιμοποιήσει ως όχημα το ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο αρχηγό ή κάποιο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης και επιρροής του;

– Ή θα πάει στην δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι τριβές ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανήσυχος και ενοχλημένος για την κριτική και τις επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές ή και υπουργούς της συγκυβέρνησης (και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) για το θέμα της οικονομίας και τους χειρισμούς που έκανε και οδήγησαν στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά και για τη στάση που τήρησε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συναινούσε σε όποιο πρόσωπο και αν πρότεινε η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αν δεν προηγούνταν εθνικές εκλογές).

Μάλιστα υπάρχουν στελέχη στα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και του Μαξίμου που θεωρούν ως ένα μήνυμα, από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, το πρόσφατο άρθρο του αδελφού του Νίκου στην «Οικονομική Επιθεώρηση» στο οποίο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι σημερινοί κυβερνώντες, με πρόσχημα το δημοψήφισμα, έριξαν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Για την ώρα, ανάμεσα στην ηγεσία Βενιζέλου και τον πρώην πρωθυπουργό και τα στελέχη που συντάσσονται μαζί του υπάρχουν μια σειρά ανοικτά εσωκομματικά ζητήματα τα οποία προκαλούν συνεχείς τριβές όπως:

– Το περιεχόμενο του συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, με τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παπανδρέου να ζητούν συνέδριο ΠΑΣΟΚ πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και την πλευρά Βενιζέλου να θέλει να προχωρήσει αμέσως σε ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης στην οποία θα διαχυθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διατηρεί και μια στοιχειώδη οργανωτική αυτονομία.

– Ερώτημα κρίσιμο παραμένει αν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και μια σειρά από στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο θα μείνουν στη λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη ή θα αφήσουν μόνο του τον Βενιζέλο και θα προχωρήσουν στη συνέχεια στη δημιουργία ενός άλλου κόμματος.

Πήραμε πόντους…

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα τελευταία 24ωρα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πόντους για τη στάση και την κριτική του για τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ και για το ότι πέτυχε με τις πιέσεις του να μετατεθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης κατά έναν μήνα και να γίνουν διορθώσεις που θα περιορίζουν τις αδικίες και τις στρεβλώσεις. «Ήταν κίνηση υπευθυνότητας και ταυτόχρονα κίνηση που δείχνει ότι μπορούμε να βάλουμε θετικό προοδευτικό πρόσημο στη συγκυβέρνηση, όταν λειτουργούμε συντεταγμένα και δεν παρασυρόμαστε στην εσωστρέφεια».

Παράλληλα στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «ήττα» του Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι με τις παρεμβάσεις τους καταργείται ουσιαστικά το περίφημο 15% των υπαλλήλων που υποχρεώνονταν σε «κακή» αξιολόγηση εξ ορισμού.


Σχολιάστε εδώ