Οι τελευταίες «κινήσεις» πριν την… επόμενη μέρα

Από τη μία ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ετοιμάζεται για τη μετά δήμο εποχή και από την άλλη ο Γιάννης Μώραλης τρέχει για να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις πρώτες 100 μέρες μια και γνωρίζει καλύτερα απʼ τον καθένα ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… Το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει θα είναι το οικονομικό και το πρόβλημα των Δικαστηρίων για το οποίο κινείται μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τους φορείς της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος δήμαρχος τις τελευταίες μέρες είχε δύο πολύ σημαντικές επαφές, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια.

Στη συνάντηση με τον Βενιζέλο παρόντες ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο καμινιώτης εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. Ο Γ. Μώραλης εξέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τον δήμο και ανέπτυξε ιδέες και προτάσεις σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης του Πειραιά που έχει επεξεργαστεί. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι πάγια θέση του είναι να παραμείνουν τα Δικαστήρια εντός των διοικητικών ορίων του Πειραιά. Στη συνέχεια, ο Γ. Μώραλης επισκέφτηκε τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια και τον ενημέρωσε για τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχει ήδη ετοιμάσει και θα τα υποβάλλει ως δήμαρχος Πειραιά μετά τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ και να τύχουν της ανάλογης χρηματοδότησης. Επίσης, του ζήτησε να ολοκληρωθούν τα έργα στον δήμο που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν και οι διαδικασίες κινδυνεύουν με απένταξη. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και μετά την ολοκλήρωσή της ο νέος δήμαρχος Πειραιά τόνισε: «Υποβάλαμε πρόταση για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για την πόλη του Πειραιά. Ζήτησα από τον κ. Δένδια να συμβάλλει ώστε να προσέλθει ο Πειραιάς με μια τεκμηριωμένη πρόταση βασιζόμενη στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για τη νέα προγραμματική περίοδο». Ο υπουργός απάντησε ότι το βλέπει θετικά και συμφώνησε «να συζητήσουμε την εξειδίκευση της πρότασής μας σε επόμενη συνάντηση στο τέλος του μήνα». Προηγουμένως ο Γ. Μώραλης είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και είχαν συζήτηση ως προς τις προοπτικές συνεργασίας του υπουργείου και του δήμου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας, που για το 2015 θα φιλοξενηθούν στον Πειραιά. «Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μία ακόμα ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει η χώρα μας στη Ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Εκείνο που προέχει είναι η μέρα αυτή να συνδυαστεί με ένα άνοιγμα σε καινούργιες επιχειρηματικές δράσεις στον Πειραιά. Να αποτελέσει μια αφορμή για να εξελιχθεί η πόλη σε κέντρο του σύγχρονου ναυτιλιακού cluster και να μετατραπεί σε πόλο έλξης για την παγκόσμια Ναυτιλία».

Ετοιμάζει τις βαλίτσες του

Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος «πακετάρει» τα πράγματά του και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το δημαρχιακό μέγαρο. Όπως δήλωσε στο Κανάλι 1 θα παραμείνει ενεργός, θα βρίσκεται συνέχεια στον Πειραιά και θα ανοίξει γραφείο στο κέντρο και θα αποτελέσει το «ορμητήριο» για οτιδήποτε σκεφτεί να κάνει στο μέλλον, πάντα, βέβαια, στο επίπεδο της πολιτικής.


Σχολιάστε εδώ