Με πρόγραμμα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Με ορίζοντα την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επιτελείο των συνεργατών του προετοιμάζονται πυρετωδώς, μια και -όπως δήλωσε στο «Π» στενός του συνεργάτης- «ο στόχος είναι η παρουσία του στη ΔΕΘ να συνάδει με αυτή του επόμενου πρωθυπουργού». Ακόμη, δεδομένο θεωρείται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν… πείστηκε από τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη πως δεν θα γίνουν εκλογές εντός του 2014 και ως εκ τούτου ετοιμάζεται για… όλα τα ενδεχόμενα.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δεν έκρυψε την εκτίμησή του πως ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. «Η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος του βίου της. Έρχεται μια νέα μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως: «Όσο κι αν ξηλώσετε το “πουλόβερ” της Δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων του λαού μας, δεν θα τα καταφέρετε να συνεχίσετε για πολύ. Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνησή σας πλησιάζει».

Συν τοις άλλοις, την περασμένη εβδομάδα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, περιοδεύοντας στην Κέρκυρα, προειδοποίησε ότι οι φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. «Όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο θα είναι μία περίοδος όπου πρόκειται να οξυνθούν στο έπακρο όλες οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωσε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, για να προσθέσει ότι με ορόσημο τη ΔΕΘ, έρχεται μία περίοδος μεγάλων, ραγδαίων και ανατρεπτικών κινηματικών και πολιτικών εξελίξεων που θα επισπεύσουν πιθανόν τις εκλογές.

Με αφορμή τη διευθέτηση του χρέους

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο βασικούς λόγους να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ο πρώτος αφορά την ασκούμενη πολιτική. Κατά την Κουμουνδούρου, οι μαζικές αντιδράσεις συμπολιτευόμενων βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα περισσότερα από 600 προαπαιτούμενα που ζητεί η «τρόικα» να δρομολογηθούν ως τον Σεπτέμβριο, θα δημιουργήσουν ένα εύφλεκτο πολιτικό μείγμα. Ο δεύτερος λόγος αφορά τη «μεγάλη εικόνα», δηλαδή τις διαθέσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας. Στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τελειώσει όντως φέτος το Μνημόνιο και να μην υπάρξει τρίτο -δηλαδή να μη δανειοδοτηθεί εκ νέου η Ελλάδα. Ωστόσο παρατήρησαν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν βγήκε ακόμη από το τούνελ», ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον διεργασίες και δημοσιεύματα (όπως αυτό της περασμένης Δευτέρας στο Reuters) που αποκαλύπτουν πως η διευθέτηση του χρέους θα είναι… σταδιακή και θα συνοδεύεται από εξαετές πρόγραμμα με όρους και προαπαιτούμενα. Επί τη βάσει αυτών των πληροφοριών, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το «εξαετές πρόγραμμα» θα έχει σκληρούς όρους και θα επέχει θέση νέου Μνημονίου. Προβλέπουν επίσης ότι ένα ακόμη Μνημόνιο -όπως κι αν ονομαστεί- δεν θα το αντέξει η παρούσα κυβέρνηση.

Σ.Γ.


Σχολιάστε εδώ