ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Έτσι μένουμε στην πρόταση για μεταφορά «προσωρινά» στη Θηβών του Ειρηνοδικείου και των Διοικητικών Δικαστηρίων και την προετοιμασία της Ραλλείου για να φιλοξενήσει τα Ποινικά Δικαστήρια. Βέβαια, οι φορείς είναι αντίθετοι σε κάθε μεταφορά δικαστηρίου εκτός Πειραιά, έστω και προσωρινά, αλλά όσο δεν κλείνει το θέμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

// Απίστευτο και όμως αληθινό. Το 2012, μία επιχείρηση, που απασχολεί πάνω από 50 άτομα στον Πειραιά, βρέθηκε σε δυσκολία και άργησε να καταβάλλει τους μισθούς για τρεις-τέσσερις μήνες στο προσωπικό της. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως, τους είχε εξοφλήσει, τόσο για τα τρέχοντα όσο και για τα χρωστούμενα. Όμως, προχθές η Επιθεώρηση Εργασίας έστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί στον επιχειρηματία ότι του επεβλήθη πρόστιμο 20.000 ευρώ για την… καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων του 2012! Ο επιχειρηματίας μετά απʼ αυτό ρωτάει: «Εμένα, όταν είχα πρόβλημα κι έτρεχα στους τοκογλύφους για να βρω χρήματα να εξοφλήσω το προσωπικό μου, ήρθε κανένας απʼ αυτούς που τώρα μου βάζουν πρόστιμο να μου πει πώς θα με βοηθούσε για να μην αφήσω 50 οικογένειες στον δρόμο; Κι αφού τραβήχτηκα, ξόφλησα τις υποχρεώσεις μου και είμαι συνεπής πλέον, τόσο απέναντι στον κόσμο που απασχολώ όσο και στο ΙΚΑ ή την Εφορία, αντί να μου πουν μπράβο που τα κατάφερα, έρχονται και με… τιμωρούν; Έτσι θα φέρουν επενδυτές στον Πειραιά;». Ο κ. Βρούτσης ή όποιος νομίζει ότι είναι αρμόδιος, ας του απαντήσει. Κάθονται στις καρέκλες και κοιτάνε μόνο τους αριθμούς… Και δεν δίνουν δεκάρα για τους ανθρώπους που παλεύουν για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

// Άρχισαν οι εργασίες για την αναμόρφωση της Τρούμπας. Η γνωστή, και πρώην κακόφημη, περιοχή του λιμανιού σε λίγους μήνες θα έχει αλλάξει όψη. Ήδη γίνεται ανακατασκευή των πεζοδρομίων με χρωματιστά πλακάκια, παρτέρια και παραδοσιακούς φανοστάτες. Τα έργα τώρα γίνονται στη Φίλωνος και θα επεκταθούν και στους άλλους δρόμους (Σκουζέ, Φιλελλήνων κ.λπ.). Και για να μην… ξεχνάμε, να πούμε ότι η περιοχή πήρε το όνομά της από τις τρόμπες που υπήρχαν παλαιά εκεί, απʼ όπου τροφοδοτούνταν με νερό τα πλοία.

// Παραδόθηκε την περασμένη Τρίτη στους κατοίκους του Κορυδαλλού η νέα πλατεία Μέμου μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης. Οι εργασίες, που διήρκεσαν εννέα μήνες, μεταμόρφωσαν κυριολεκτικά μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Αττικής, έκτασης 15 στρεμμάτων, καθιστώντας τη λειτουργική και προσβάσιμη, με σύγχρονη αισθητική, νέα παιχνίδια και αισθητά περισσότερο πράσινο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην πόλη, το οποίο σε συνδυασμό με την ανάπλαση της οδού Δημητρακοπούλου και την κατασκευή του Μετρό στην πλατεία Ελευθερίας, συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση του κέντρου του Κορυδαλλού. Με την ευκαιρία παράδοσης του έργου, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης δήλωσε: «Άλλη μια δέσμευσή μας έγινε πράξη, με απόλυτη συνέπεια και ως προς τους χρόνους παράδοσης. Ως δημοτική αρχή, παρά τη δύσκολη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, κερδίζουμε μια- μια τις μάχες υπέρ της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Η ανάπλαση της πλατείας Μέμου, όπως και όλα τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αποφασιστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δηλαδή τους επαγγελματίες της πόλης μας και τους εργαζόμενους, τους οποίους στηρίζουμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

// Αυτή η ιστορία με την… υπερκατανάλωση στα καύσιμα, που αποκάλυψε ο διαχειριστικός έλεγχος που γίνεται στον δήμο, θα έχει… συνέχεια. Όπως μάθαμε, ο τότε δήμαρχος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και είχε διατάξει ΕΔΕ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί στο μεταξύ έγιναν οι εκλογές και άλλαξε χέρια ο δήμος. Τώρα όμως που το θέμα θα πάει στον Εισαγγελέα, η εξέλιξη θα είναι διαφορετική. Γιατί ένα εκατομμύριο λίτρα παραπανίσια καύσιμα για δύο και τρία χρόνια δεν είναι και μικρή υπόθεση. Εκτός κι αν κάποιοι πούνε ότι είχαν… τρυπήσει οι δεξαμενές και τα καύσιμα χύνονταν στον δρόμο…

// Κάποιοι προσπαθούν να αφαιρεθεί η επαρχία Τροιζηνίας από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Νήσων), για να την εντάξουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως λέγεται, όλη η ιστορία γίνεται για να ελέγχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα νερά του Πόρου, μια και το νησί υδροδοτείται από τον Γαλατά! Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι και τι συμφέροντα υπάρχουν, το βέβαιο, όμως, είναι πως η περιοχή δεν… σηκώνει άλλες προσθαφαιρέσεις. Αρκετά έκανε ο «Καλλικράτης». Εκτός αν θέλουν να πάρει φωτιά η περιοχή.

// Αλήθεια, τι συμβαίνει με τον ΔΟΑΤΑΠ, τον φορέα δηλαδή του Δημοσίου που έχει την ευθύνη της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού; Γιατί, όπως μας κατήγγειλαν φοιτητές από τον Πειραιά που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια, ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει τίτλους από προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, τα οποία ο αρμόδιος φορέας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τα έχει εγκρίνει! Δηλαδή ο ελληνικός φορέας αξιολόγησης πιστοποιεί προγράμματα σπουδών κυπριακού πανεπιστημίου τα οποία δεν έχει εγκρίνει, ούτε φυσικά έχει αποδεχθεί, το κυπριακό κράτος! Μία απάντηση από τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ, τον κ. Κατρανίδη, θα ήταν σίγουρα χρήσιμη…

// Πανηγύρι την περασμένη Τετάρτη στην Παλαιά Κοκκινιά. Γιόρταζε ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που αποτελεί σύμβολο για την ιστορική αυτή γειτονιά του Πειραιά. Από την παραμονή πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον εσπερινό και τη λιτανεία της ιερής εικόνας, ενώ την επομένη στη Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, δεν έπεφτε… καρφίτσα. Μπορεί να είμαστε στον Αύγουστο, στο κατακαλόκαιρο, αλλά για τις φτωχογειτονιές του Πειραιά δεν υπάρχουν καλοκαίρια και διακοπές. Υπάρχει μόνο ανέχεια. Αλλά και ελπίδα. Αυτή που δίνει η πίστη, γιʼ αυτό και οι εκκλησίες στην πόλη μας γεμίζουν…

// Συμπληρώθηκαν στις 4 Αυγούστου δέκα χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου πειραιώτη ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Πριν από λίγους μήνες ο Δήμος Πειραιά είχε τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου καλλιτέχνη με ειδική έκθεση-αφιέρωμα στο κτίριο της οδού Κανθάρου, όπου παρουσιάστηκαν φωτογραφίες του από τις ταινίες που είχε παίξει, προσωπικά του αντικείμενα, κοστούμια κ.λπ.

// Με πρόσφατη απόφαση-οδηγία της ΕΕ, στα μικρά νησιά της ευρωπαϊκής επικράτειας τα οχήματά τους απαλλάσσονται από την υποχρέωση να περνάνε από ΚΤΕΟ. Η είδηση έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από τους κατοίκους των νησιών (Κυθήρων – Αντικυθήρων – Σπετσών) που καλύπτει η οδηγία, μια και όσοι είχαν αυτοκίνητα ή δίκυκλα ήταν υποχρεωμένοι κάθε δύο χρόνια να τα φέρνουν στον Πειραιά για να περάσουν ΚΤΕΟ.

****

• Κουίζ
Ποιας βουλευτίνας κόμματος της Αριστεράς ο σύζυγος, που είχε προσληφθεί σε δήμο της Β΄ Πειραιά με «μαϊμού» χαρτιά και για να μην πέσει στην… τσιμπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους ελέγχους που κάνει τελευταία στους δήμους και εκτεθεί η σύζυγός του, παραιτήθηκε;


Σχολιάστε εδώ