Καταβαραθρώθηκε και το λιανικό εμπόριο

Τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της τραγικής κατάστασης κρούουν η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και οι έρευνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), πρόεδρος της οποίας είναι ο Βασίλης Κορκίδης. Και τα μαύρα μαντάτα έφτασαν στον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το υπόμνημα που τους παρέδωσε ο Β. Κορκίδης. Επομένως, δεν μπορούν να πουν ότι δεν γνωρίζουν τι γίνεται έξω από το γραφείο τους.

Την εξαετία Απρίλιος 2008 – Απρίλιος 2014, ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανικού εμπορίου καταβαραθρώθηκε κατά 36,1%, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου 130.000 εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, σε αντίθεση με τον περιορισμένο αριθμό εκείνων που άνοιξαν (45.000). Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο του εμπορίου σημείωσε κατακόρυφη πτώση, κατά 25,1%, με την κατηγορία των εργοδοτών να εμφανίζει τη μεγαλύτερη υποχώρηση με -35,8% έναντι -21,8% των μισθωτών και -21,1% των αυτοαπασχολουμένων!

Σπρώχνουν οι τράπεζες σε χρεοκοπία τις επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις που οφείλουν και βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες περίπου ως «εχθροί». Ζητείται από τον δανειολήπτη να είναι «συνεργάσιμος», αλλά τις περισσότερες φορές οι ίδιες οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες. Έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που, ενώ ο πελάτης έχει υποβάλει εγγράφως στην τράπεζά του αίτημα ρύθμισης, είτε δεν παίρνει ποτέ απάντηση είτε συνεχίζονται οι ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης από την τράπεζα μέσω εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο πελάτης λαμβάνει μια απόφαση ρύθμισης που καταφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Το αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι να προσαυξάνεται η οφειλή με δυσβάστακτα επιπλέον βάρη και να οδηγείται σε χρεοκοπία η επιχείρηση.

Δάνεια 42 δισ. ευρώ στο κόκκινο

Στο α΄ τρίμηνο του 2014 από τα 116 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί τα 42 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα η αναλογία των «κόκκινων» δανείων να διαμορφώνεται στο 36,2%, με αύξηση 32% σε σύγκριση με το 2013.

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα για τις χορηγήσεις, ύψους 23 δισ. ευρώ, που έχουν πάρει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα καθυστερούμενα δάνεια να ανέρχονται σε 10,8 δισ. ευρώ ή ποσοστό 47% επί του συνόλου!

Βραχνάς ο Τειρεσίας

Με την αγωνία της δαμόκλειας σπάθης του Τειρεσία ζουν χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν ακάλυπτες επιταγές και πλέον οι τράπεζες έχουν κατεβάσει ρολά για αυτές. Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΣΕΕ στους δύο υπουργούς προτείνει 12 πρακτικές αλλαγές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων», καθιέρωση «point system», προσαρμογή του βορειοαμερικανικού μοντέλου «credit score» στην ελληνική πραγματικότητα και εφαρμογή του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης «R»-«account ratings».


Σχολιάστε εδώ