Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008, όταν έσκασε στη χώρα αυτή η «φούσκα» των δανείων που είχαν χορηγηθεί αφειδώς για αγορά κατοικιών χωρίς ασφαλιστικά μέτρα. Και η κρίση αυτή, που τη βιώνουμε και σήμερα, είναι γνωστή σε όλους μας. Είναι η χειρότερη που γνώρισαν οι οικονομίες μετά την κρίση του 1929-1930 και προκλήθηκε από την απληστία και την ανοησία των ανθρώπων της χρηματοπιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι προετοίμασαν άλλη «φούσκα» που είναι έτοιμη να σκάσει στην αγορά των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «The New York Times». Πρόκειται για τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε αφερέγγυους δανειολήπτες. Δάνεια και αυτά υψηλού ρίσκου, που στο τέλος του 2013 είχαν φτάσει στα 115 δισ. δολάρια. Όλα αυτά έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν πουληθεί σε τράπεζες, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, καθώς και σε ιδιώτες επενδυτές υψηλού ρίσκου. Θα περίμενε κανείς οι «απατεώνες με κολάρο» της χρηματοπιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ ότι θα έδειχναν κάποια σύνεση και σωφροσύνη μετά την καταστροφή που προκάλεσαν το 2007-2008. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε αυτό. Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι οι απάτες αυτής της βουτηγμένης στην ανομία αγορά συνεχίζονται. Και θα συνεχίζονται εάν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η γνωστή μας FED, δεν καταγγείλει τον κίνδυνο και δεν δηλώσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξει τα ιδρύματα και τα Ταμεία που θα ζημιωθούν. Και οι τράπεζες της Ευρώπης καλό είναι να φυλάγονται…
2
Ο φετινός χειμώνας φαίνεται να είναι δύσκολος για τη ρημαγμένη Ελλάδα και κυρίως για τους εργαζόμενους των 500 ευρώ μηνιαίως. Τα ελληνικά νοικοκυριά (αλλά και οι επιχειρήσεις) κινδυνεύουν να ξεπαγιάσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Μέχρι τώρα είχαμε το ηλίθιο μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Τον φετινό χειμώνα όμως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πιθανή διακοπή στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η ομαλή ροή του αερίου αφορά ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ που έχει πλήρη εξάρτηση από τη Ρωσία. Η ΕΕ, ασκώντας αμερικανική πολιτική, εφαρμόζει κυρώσεις (οικονομικές) σε βάρος της Ρωσίας. Και η Ρωσία ανταποδίδει το χτύπημα. Επομένως δεν υπάρχει διμερές πρόβλημα μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος που να μπορεί να επιλυθεί με μια συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Και στο θέμα αυτό η χώρα μας καλείται να «απολαύσει» τα ευεργετήματα της συμμετοχής στην ΕΕ. Προσωπικά έχουμε τη γνώμη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα εφαρμοστούν από την ΕΕ. Απλά θα υπάρχουν «στα χαρτιά». Ανεξάρτητα από τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο, η κυβέρνηση εν όψει του χειμώνα επιβάλλεται να αναθεωρήσει τη φορολογική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης.
3
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε προ ημερών ότι σύντομα θα αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ για την εφαρμογή και στη χώρα μας του νόμου των ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει από τώρα (δηλαδή από την 1η Ιουλίου που τέθηκε σε ισχύ) όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν εκτός των συνόρων των ΗΠΑ οφείλουν να ενημερώνουν τις αμερικανικές αρχές για τις συναλλαγές που έχουν με αμερικανούς πολίτες σε ό,τι αφορά λογαριασμούς και αγορές επενδυτικών προϊόντων. Ο κ. Χαρδούβελης, με επιστολή του στον αμερικανό ομόλογό του κ. Τζακ Λιου, τον ενημέρωσε ότι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις, ώστε μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να έχει υπογραφεί η σχετική διμερής συμφωνία. Και σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα 80 χώρες έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν όλες τις χώρες. Και πρέπει να προσθέσουμε ότι η υποχρέωση ενημέρωσης δεν περιορίζεται μόνον στις τράπεζες, αλλά περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, κερδοσκοπικές επενδύσεις μέσω hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. Από τη πλευρά μας πρέπει να τονίσουμε ότι στη συμφωνία πρέπει να υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή και τα αμερικανικά ιδρύματα να ενημερώσουν για τις συναλλαγές Ελλήνων. Και να μην ξεχνάμε ότι όλες οι απάτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς ξεκινάνε από τις ΗΠΑ.