Διαγράφει τις πρόωρες εκλογές το Μαξίμου

Στις συζητήσεις και τις επαφές που έχει όλο αυτό το διάστημα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στενούς συνεργάτες του επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα τις προσπάθειές της και να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή κι έχει μπροστά της σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει, η διευθέτηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία της χώρας και της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Ως εκ τούτου μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες χωρίς να συντρέχουν σοβαροί (εθνικοί) λόγοι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και να γκρεμίσει όσα με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο κ. Σαμαράς, κατηγορούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αναμφίβολα θα υπάρξουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Εγκαλούν δε τον Αλ. Τσίπρα ότι προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς και κομματικούς σχεδιασμούς του δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Κατά συνέπεια θα ήταν οξύμωρο –κατʼ αυτούς δείγμα ανευθυνότητας και αναξιοπιστίας κι έτσι ακριβώς θα το εκλάμβαναν οι πολίτες– αν ο κ. Σαμαράς αποφάσιζε ξαφνικά να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Θα βρισκόταν σε θέση απολογούμενου για όλα όσα αυτήν την περίοδο εγκαλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Ότι, δηλαδή, καταφεύγει σε μεθοδεύσεις, στην προσπάθειά του να επιτύχει κομματικά οφέλη, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες.

Κι αν η προάσπιση της συνέπειας και της αξιοπιστίας είναι ένας σοβαρός λόγος που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τα σχέδιά του, υπάρχουν ωστόσο πολύ πιο σημαντικοί (λόγοι) που καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Για την ακρίβεια, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ. Σαμαράς έχει πολλούς λόγους για να μην προσφύγει στη λαϊκή βούληση και… σχεδόν κανέναν για να το επιχειρήσει.

Πρώτος και ο πλέον βασικός, το πολιτικό κλίμα: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, συνεχίζει να υλοποιεί αντιδημοφιλή και επώδυνα μέτρα –με τελευταίο αυτό για το επικουρικό των ενστόλων– που προκαλούν έντονες αντιδράσεις και κρατούν ψηλά τον δείκτη της κοινωνικής απογοήτευσης και αγανάκτησης. Όλα αυτά αποτυπώνονται στις έρευνες της κοινής γνώμης τους τελευταίους αυτούς μήνες, όπου η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά δεύτερη κι έπεται του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα αυτό πολύ δύσκολα θα αλλάξει τους επόμενους τρεις τουλάχιστον μήνες, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότεροι. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθούν μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα (μείωση φόρων κ.ά.), το κλίμα θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει για την κυβέρνηση. Ούτως ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το βασικότερο το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, που θα αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Κυβερνητικά, αλλά και κομματικά στελέχη, όμως, θεωρούν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου τα μέτρα να περάσουν στην κοινωνία και γιʼ αυτόν τον λόγο εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών Οκτώβριο ή Νοέμβριο. «Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία», λένε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το φθινόπωρο προδιαγράφεται «καυτό» με ανοιχτά πολλά μέτωπα και άλλα που αναμένεται να ανοίξουν στην πορεία. Επιπλέον, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος», μικρού ή μεγαλύτερου, όπως, π.χ., το «αυτογκόλ» με τον φόρο ακινήτων που πυροδότησε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Οι λανθασμένοι χειρισμοί επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση, που υποχρεώθηκε να αναστείλει την εφαρμογή του και παράλληλα να προχωρήσει σε αποκατάσταση των αδικιών.

Δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός λόγος, που λειτουργεί ανασταλτικά για τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά, είναι η κατηγορηματική αντίθεση των δανειστών, ιδίως των Ευρωπαίων, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το έχουν καταστήσει σαφές και σε όλους τους τόνους και οι λόγοι είναι γνωστοί και… ευνόητοι. Για την ακρίβεια, θα προτιμούσαν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και –αν ήταν δυνατόν– εκλογές να διεξάγονταν ύστερα από… μια δεκαετία! Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτη την Άνγκ. Μέρκελ, έχουν διαμηνύσει στον κ. Σαμαρά όχι μόνο να ξεχάσει το θέμα των πρόωρων εκλογών αλλά να κάνει και ό,τι μπορεί για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.


Σχολιάστε εδώ