Απίστευτα αλλά… αληθινά…

• Ο ήλιος είναι εθιστικός: Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Μασαχουσέτης εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι δεν σταματούν την ηλιοθεραπεία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, βάσει έρευνας που έγινε σε πειραματόζωα, ότι η ηλιοθεραπεία είναι τόσο εθιστική για τον οργανισμό όσο και η νικοτίνη του τσιγάρου. Μολονότι η έρευνα έγινε σε ζώα, τα ευρήματα αφορούν και τους ανθρώπους καθώς η αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι παρόμοια.

• Βιβλιοθήκες στην παραλία. Πρόκειται για μια ιδέα που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν πλέον σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική, στη Νότια Γαλλία ακόμα και στη Βουλγαρία. Η ιδέα, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, ήρθε φέτος και στην Ελλάδα, ειδικότερα στην παραλία της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια, όπου δημιουργήθηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην ακτή.

• Η πανσέληνος φέρνει λιγότερο ύπνο: Οι άνθρωποι κοιμούνται περίπου 25 λεπτά λιγότερο κατά μέσο όρο τις νύχτες που έχει πανσέληνο, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ διαπίστωσαν πως η φάση της σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, καθώς ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα. Μάλιστα, προέκυψε ότι η πανσέληνος επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.

• Εγκαταλείπουν τις μαύρες γάτες: Εδώ και πολλά χρόνια είναι σε δυσμενή θέση. Σήμερα όλο και περισσότερες μαύρες γάτες εγκαταλείπονται στη Μεγάλη Βρετανία, επειδή δεν εμφανίζονται ωραία λόγω του χρώματός τους στις selfie φωτογραφίες. Η νέα αυτή μόδα με τις φωτογραφίες έχει αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μαύρων γατών στα καταφύγια της χώρας, όπως αναφέρει η βρετανική φιλοζωική οργάνωση RSPCA.

• Στο νοσοκομείο Clermont – Ferrand University Hospital στη Νότια Γαλλία οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα μπαρ ειδικά για τους πάσχοντες από ανίατες ασθένειες. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μερικά ποτήρια κρασιού με φίλους και οικογένεια, υπό την επίβλεψη του γιατρού, θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των αρρώστων.

Αλεξία Καψαμπέλη


Σχολιάστε εδώ