αμυντικά θέματα

Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ…

• Όπως πληροφορούμαι, περί το τέλος του μηνός θα κληθούν να απολογηθούν σε συνάδελφό τους ανακριτή οι δικαστικοί κ. Ιω. Διώτης και Ιω. Καπελέρης για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ.

• Πληροφορίες δεν γνωρίζω, αλλά διερωτώμαι: Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που έθαψε την περιβόητη λίστα επί 15 μήνες, πότε θα απολογηθεί;

Σημαντικές θέσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου

• …στο συνέδριο του ECONOMIST την προηγούμενη εβδομάδα, που συζητήθηκαν ευρέως.

• Ο έλληνας υπουργός Άμυνας ζήτησε «να επικαιροποιηθεί το όραμα για τη νέα Ευρώπη και να εξουδετερωθούν τα κινήματα που απειλούν τη διεθνή τάξη». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Δημοκρατία δεν εξάγεται, δεν εισάγεται και δεν πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ»… Δεν παρέλειψε να στραφεί κατά του λαϊκισμού και του εξεζητημένου εθνισμού.

• Παράλληλα, ο κ. Δ.Α. πραγματοποιεί σειρά επιθεωρήσεων ακριτικών μονάδων, με έμφαση αυτών του Αιγαίου. Επισκέπτεται αμυντικούς χώρους που δεν είχαν δει μέχρι τώρα υπουργό.

Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΙΙ

• Στο προηγούμενο φύλλο σχολιάσαμε κάτι ολίγα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, και, συγκεκριμένα, για την αποχή του από εκδηλώσεις των ΕΔ. Τις σνομπάρει συστηματικά…

• Βέβαια, δεν παραλείπει, κατά περιόδους, να εκτοξεύει μύδρους κατά της διαφθοράς των Ελλήνων, λησμονώντας ότι βοήθησε, με τον δήθεν δανεισμό του προς το τότε πρωθυπουργικό ζεύγος (ομού μετά του γνωστότατου κ. Χάλακ), να διευκολύνει χονδροειδή φοροδιαφυγή και να σιωπά, επίσης, αιδημόνως όταν, ως πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής (1996-2000), έβλεπε το όργιο των ΣημιτοΑκοΣμπώκων στους εξοπλισμούς.

• Προ ημερών παραβρέθηκε στη γιορτή της Βουλής για τα 40 ένδοξα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τα υπόλοιπα αντιγράφω από σχόλιο του κ. Γ.ΚΑ. στην «Ελευθεροτυπία» (26.7):

«Για ακόμη μία φορά στην εκδήλωση παρευρέθησαν, σχεδόν, τα ίδια πρόσωπα, με τα ίδια χαμόγελα, με το ίδιο ύφος, με την ίδια έπαρση, αλλά και γαντζωμένοι για τα καλά σε πόστα εξουσίας, σε θέσεις του Δημοσίου, σε θέσεις των προνομίων και σε θέσεις κρατικοδίαιτων, όπως είπαν «οι κοινοί θνητοί», που ψάχνουν «τρόπο» για να… εξασφαλίσουν στον ήλιο… μοίρα. Με εξασφαλισμένα τα εισοδήματά τους, σχεδόν όλοι οι παρόντες και όλες οι παρούσες «χαμογελούσαν και πόζαραν μπροστά σε τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες», όπως σχολιάστηκε στα πέριξ. Και φυσικά αυτό που ακούστηκε έντονα είναι: «Γόνοι δυναστειών είχαν για ακόμη μία φορά την πρώτη θέση παντού»».

Ζήτω το έθνος!

• «Υπηρέτησα συνειδητά το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Πρόεδρος. Δηλαδή, ένα Σύνταγμα – κουρελόχαρτο, αφού η Ελλάδα έχει χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τα Μνημόνια που επικυρώσατε με την υπογραφή σας και μια Δημοκρατία όπου κυβερνούν οι εμπρηστές της…

Ζωοφιλία και ΕΔ

• Παλιότερα μας είχε δοθεί η ευκαιρία να χειροκροτήσουμε ζωοφιλική αντιμετώπιση των δύστυχων σκυλιών, που αυξάνονται και πληθύνονται στα στρατόπεδα.

• Νομίζω ότι υπάρχουν παλιές διατάξεις που καθορίζουν μια ενιαία πολιτική, που δεν είναι άλλη παρά η στείρωση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμός, διατροφή από τα άφθονα περισσεύματα του… καζανιού.

• Κάθε βάρβαρη συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ξένη προς το πολιτιστικό επίπεδο που φιλοδοξούμε να έχουμε.

• Δεν φιλολογώ. Έχω καταγγελίες:

– Σε στρατόπεδο της Αττικής παρατηρείται διωγμός και καταδίκη σε θάνατο από πείνα.

– Σε άλλο, βόρειας επαρχίας, ο διοικητής οργίστηκε κατά ομάδας μικροστελεχών που «υιοθέτησαν», στείρωσαν, εμβολίασαν και αποπαρασίτωσαν ένα χαριτωμένο κουτάβι τριών μηνών, που μπορεί να γίνει και η μασκότ της μονάδας.

• Παράκληση από πολλούς, κ. Αρχηγοί, να δείτε κι αυτό το μικρό, πεζό θέμα, στα τόσα ογκώδη που αντιμετωπίζετε… Πληροφορούμαι ότι οι δήμοι, στον χώρο των οποίων βρίσκονται τα στρατόπεδα, λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για φροντίδα των αδέσποτων. Ας υπάρξει μια συνεργασία…

Θέλετε να μάθετε γνήσια κινέζικα;

• Στη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών, όπου από τον Οκτώβριο θα διδάσκεται η γλώσσα από κινέζους καθηγητές.

• Έτσι συμφωνήθηκε, μαζί με άλλα, μεταξύ του κινέζου Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Φαν Τενγκλόνγκ και του έλληνα ομολόγου του, στρατηγού Μιχάλη Κωσ-τα-ράκ-κου.

ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας

• Έλαβα επιστολή υπογραφόμενη από δύο αξιωματικούς ε.α. και πέντε ιδιώτες, όλοι μέλη του ΟΣΜΑΕΣ (Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών), οι οποίοι αναφέρουν τα μύρια για τα τεκταινόμενα στον οικισμό του συνεταιρισμού στην περιοχή Μαλεσίνας Λοκρίδος.

• Απώλεια τεραστίων ποσοτήτων νερού (αντλούνται 1.300.000 m3 και χρεώνονται 330 m3. Τα υπόλοιπα είτε κλέβονται ή «χάνονται», υπό τα όμματα του συντηρητή του δικτύου).

– Κακή συντήρηση μηχανημάτων.

– Εγκατάλειψη οδικού δικτύου.

– Υπήρξε κραυγαλέα και οφθαλμοφανής κακοδιαχείριση (έγραψαν άλλη λέξη, που δεν την επαναλαμβάνω), λόγω παραλείψεων, αδιαφορίας κ.ά., που οδήγησε τον οργανισμό σε… φαλιμέντο!

– Πανικόβλητος ο μέγας υπεύθυνος (είναι κανόνας ότι κάθε επικεφαλής υπηρεσίας, ιδιαίτερα στρατιωτικός, είναι υπεύθυνος για ό,τι πράττεται ή παραλείπεται να γίνει) απαιτεί καταβολή υπερβολικών ποσών από τους εταίρους για να κλείσει τις τρύπες.

– Αυξάνονται, αντί να ελαττώνονται, τα πάγια και επιβαρύνουν μικρούς καταναλωτές. Καταβλήθηκαν τεράστια ποσά για τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, το οποίο υπολειτουργεί.

• Απίστευτα πράγματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο έντιμος ΒΥ/ΓΕΣ.

• Και κάτι άλλο:

– Έμαθα ότι συνετέλεσαν στη δραματική αυτή κατάσταση και ασυνεπείς – στρεψόδικοι εταίροι, που δεν κατέβαλαν τα οφειλόμενα.

– Γιατί, τέλος πάντων, ένας οικοδομικός οργανισμός, που έχει κλείσει τον κύκλο του, έχει γίνει οικισμός, δεν προσκολλάται στον πλησιέστερο δήμο; Τι δουλειά έχει ο Στρατός με παραθεριστικούς οικισμούς;

• Ευτυχώς, ο νέος πρόεδρος, σχης κ. Παναγόπουλος, φαίνεται νοήμων, συγκαταβατικός και συνεργάσιμος. Το κυριότερο, επιχειρεί να διασώσει ό,τι μπορεί.

Διάψευση…

– Ενώ οι κυβερνήσεις Γιωργάκη και Παπαδήμου, με υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, καταλήστευσαν τους μισθούς στελεχών, ε.ε. και α.ε., έρχεται η κυβέρνηση των Αντωνομπένιδων να λεηλατήσει τα Ταμεία τους. Χωρίς ούτε μία αναστολή και αιδώ. Ψυχρά…

– Την Πέμπτη το μεσημέρι κυκλοφόρησε στο ΥΕΘΑ έντονη η φήμη ότι τέσσερις Αρχηγοί μετέβησαν στο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

— Αργότερα υπήρξε διάψευση. Γίνονται και αυτά εν Ελλάδι.

Το ΙΔΕ άνοιξε πανιά…

Συμπληρώθηκε ήδη ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης (ΙΔΕ) του ΓΕΕΘΑ, ενός πράγματι καινοτόμου προγράμματος σπουδών διά βίου μάθησης που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των διδασκόντων και στην εθελοντική προσέλευση των σπουδαστών.

Απευθύνεται δε σε επιλεγμένους ανώτερους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και στο ανάλογο πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ.

Το ΙΔΕ, κατά τα δύο πρώτα ακαδημαϊκά έτη λειτουργίας του, παρέσχε εκπαίδευση 250 διδακτικών ωρών ανά έτος, με τη μορφή, κυρίως, σεμιναρίων, δίδοντας βάση στην ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών.

Το βήμα του τίμησαν ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου, Αρχηγοί Επιτελείων, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, διακεκριμένοι εκπρόσωποι των επιστημών των γραμμάτων και της τέχνης καθώς επίσης και επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Κι όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο προϋπολογισμός του ΓΕΕΘΑ. Σίγουρα μια αξιέπαινη πρωτοβουλία…


Σχολιάστε εδώ