Ήττα με… αυτογκόλ!

Υπό το βάρος των οξύτατων αντιδράσεων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές για την αποκατάσταση των αδικιών, ενώ μετέθεσε κατά έναν μήνα την καταβολή της πρώτης δόσης (τέλος Σεπτεμβρίου). Με την ελπίδα ότι θα εκτονωθεί σταδιακά το κλίμα έντασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «εμπαιγμό» και «κοροϊδία» τις «διορθώσεις» στο ύψος του φόρου και την αναβολή για έναν μήνα της πρώτης δόσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου δήμευση της περιουσίας των πολιτών. Η αναβολή κατά έναν μήνα δεν λύνει το πρόβλημα, πρέπει νʼ αλλάξει η ισοπεδωτική φιλοσοφία του μέτρου, υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν ότι ο φόρος ακινήτων οδηγεί τους πολίτες σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία. Το θέμα προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις και στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων, γεγονός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά προκειμένου –πέραν των άλλων– να περιορίσει και το πολιτικό κόστος.

Έκλεισε, αλλά…

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εγκρίθηκε εν μέσω διαφωνιών από τη Βουλή, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκταμίευση του 1 δισ., ωστόσο οι «πληγές» παραμένουν ανοιχτές. Κυρίως αυτή με το επικουρικό ταμείο των ενστόλων που καταγγέλλουν ότι η τροπολογία που ψηφίσθηκε ισοδυναμεί με ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό τους, ενώ έχουν την ευθεία στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου που αναζητά λύσεις για τον «εξευμενισμό» των ενστόλων, ορισμένοι εκ των οποίων προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Επιμένει

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση επικεντρώνεται πλέον στην προετοιμασία των κρίσιμων επαφών με την «τρόικα» 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Η ρύθμιση του δημόσιου χρέους και οι φοροελαφρύνσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Στην προσπάθειά του να πείσει τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα έχει την ενεργή στήριξη του νέου επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πάντως στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα φειδωλός αποφεύγοντας νʼ ανοίξει τα χαρτιά του. Στις δηλώσεις του εκθείασε τα επιτεύγματα της χώρας μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε όμως ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, διότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Εύλογα ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εκτιμήσει ότι η σκληρή μνημονιακή πολιτική που έχει οδηγήσει την οικονομία και τη κοινωνία σε αδιέξοδο θα συνεχιστεί. Αντίθετα ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση και την κρίση και μπαίνει σε μια νέα εποχή, αλλά –πρόσθεσε– δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να βάλουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες. Στο μεταξύ, αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσαν πληροφορίες του «Ρόιτερς» που ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την κατάργηση της «τρόικας» και την αντικατάστασή της με μια ομάδα δράσης που θα ελέγχει σε εξαμηνιαία βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το Μνημόνιο τελειώνει και η «τρόικα» δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης, πλειοδοτεί ο αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος.

Περιθώρια

Ψηλά στην πολιτική ατζέντα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι θα συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών ούτως ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές. «Η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος του βίου της», υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας που εμφανίζεται βέβαιος ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπότρεπτες. Δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης ανάδειξης (Οκτώβριο ή Νοέμβριο ανέφεραν οι πληροφορίες) του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που παρέχει το Σύνταγμα», τόνισε. Από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσαν εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εθνικών εκλογών το φθινόπωρο.

«Συναλλαγή»

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τροπολογία για τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις δημοσιογράφων και διαφημιστών. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ορισμένες διορθώσεις χωρίς ωστόσο νʼ αλλάξει ουσιαστικά τη φιλοσοφία και τη στόχευση της διάταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επίμαχη τροπολογία προϊόν διαπλοκής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «άθλια συναλλαγή» με χρεοκοπημένους επιχειρηματίες των Μέσων Ενημέρωσης. Άφησε δε σαφώς να εννοηθεί ότι όταν αναλάβει την εξουσία θα διερευνήσει σε βάθος όλες τις συμφωνίες της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι η τροπολογία επιτρέπει την συγχώνευση Μέσων Ενημέρωσης και την εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων κάτι που –όπως λένε– ανοίγει τον δρόμο για αθρόες απολύσεις.

Μετρούν αντίστροφα

Τέλος του χρόνου, αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής –εβδομήντα οκτώ (78) συνολικά–, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι ανακρίτριες ολοκλήρωσαν την ανάκριση και παρέδωσαν την ογκώδη δικογραφία στον Εισαγγελέα Ισίδ. Ντογιάκο, ο οποίος εντός δύο μηνών θα πρέπει να κάνει την εισήγησή του στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου άμεσα να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης. Λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων, αλλά και των δεκάδων ή εκατοντάδων μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν, αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για τη διεξαγωγή της δίκης. Σημειώνεται ότι από τους 78 κατηγορούμενους οι 30 βρίσκονται προφυλακισμένοι, ενώ κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι 18 βουλευτές της οργάνωσης.


Σχολιάστε εδώ