Φούσκωσαν τα πανιά του Αβραμόπουλου

Η μεγάλη χαμένη είναι η Ντόρα. Η αποστολή της στα πολιτικά δρώμενα τελειώνει, με αποκλειστικά δική της ευθύνη. Όλες οι αποφάσεις της από τη στιγμή που θέλησε να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ ήταν επηρεασμένες από τη βουλιμική νοοτροπία Μητσοτάκη, ότι όλα τής ανήκουν, κάτι που φάνηκε από το αποτέλεσμα, από την εξαφάνιση του κόμματος που ίδρυσε και την άτακτη επιστροφή της στο… μαντρί (μεγάλε Αβέρωφ, η ρήση σου παραμένει ζωντανή), και μάλιστα χωρίς κανέναν ρόλο. Έφθασε στο σημείο να ικετεύσει δημόσια ζητώντας από τον Σαμαρά τη θέση της Επιτρόπου. Και η συνάντηση που η ίδια ζήτησε και έγινε στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στη Μουρούζη δεν διέρρευσε καθόλου τυχαία… Προφανέστατα, έγινε από το Μαξίμου για να την εκθέσει… Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Η… αγάπη δεν κρύβεται. Πριν δει τον Σαμαρά, η Ντόρα είχε συναντηθεί με τον Καραμανλή, στον οποίο είχε εκμυστηρευθεί τον… πόθο της, τον οποίο –όπως η ίδια έλεγε– συμμεριζόταν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών κ. Σταϊνμάγερ. Κατόπιν αυτής της μεγάλης ήττας της απομένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή της. Θα καταθέσει τα όπλα; Δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή, δεδομένου μάλιστα ότι… κατάφερε να μην έχει σχεδόν καθόλου συμπάθειες στον χώρο της Κεντροδεξιάς… Ερώτημα είναι και το αν θα παραμείνει βουλευτής. Έχει, δε, και ένα μείον, ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Αντώνη Σαμαρά πως δεν φέρθηκε καλά στην οικογένεια, γιατί η απάντησή του θα είναι ότι ο αδελφός έχει ένα από τα πρώτα υπουργεία και ο γιος της από δήμαρχος Καρπενησίου αναβαθμίστηκε σε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος.

Για την απόφασή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την Ντόρα το Σάββατο, λέγοντας ότι η επιλογή της δεν του βγαίνει…

Τα πήρε πάλι όλα ο κ. Τίποτα…

Αδιαμφισβήτητα τα πήρε όλα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και για άλλη μια φορά διαψεύσθηκε, κατά τρόπο εκκωφαντικό, ο αμετροεπής Θόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Τίποτα συνεχίζει να υπάρχει και να ανεβαίνει σκαλοπάτια, ενώ εκείνος όχι μόνο έχασε τον Δήμο της Αθήνας από τον κ. Τίποτα αλλά έχει περάσει και στην αποστρατεία… Με την αποδοχή της πρότασης που του έγινε από τον πρωθυπουργό να πάει για Επίτροπος αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα έλεγε κανείς ότι ο υπουργός Άμυνας παίρνει ένα… γαλόνι και προάγεται, οπότε πλέον του ανοίγεται περισσότερο ο δρόμος για τη συνέχεια… Όποιος κοιτάξει προς τα πίσω θα διαπιστώσει ότι ο Αβραμόπουλος έχει μόνιμα ασκίαστη ανοδική πορεία, ξεκινώντας ως νέος διπλωμάτης το 1980 από το γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών Κώστα Μητσοτάκη και μεταπηδώντας στη συνέχεια, το 1981, στο γραφείο του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του αείμνηστου Χρήστου Μαχαιρίτσα. Ασφαλώς θα επιχειρηθεί να δοθεί η ερμηνεία ότι με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τον έβγαλε από τα πόδια του, κοινώς ότι τον… ξεφορτώθηκε –και έχει βάση αυτό, με δεδομένο ότι ο Αβραμόπουλος έχει τη… δυνατότητα να δημιουργεί συγχύσεις με τις άριστες σχέσεις που καταφέρνει να έχει με τους δημοσιογράφους, μένοντας στο απυρόβλητο–, αλλά θα πέσουν έξω όποιοι από το Μαξίμου παραβλέψουν το πόσο θα εκμεταλλευτεί το σημαντικό αυτό πόστο ο Αβραμόπουλος για την προσωπική του ανέλιξη. Αν εκτιμούσε ότι η θέση του Επιτρόπου δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά του, είναι βέβαιο ότι δεν θα έλεγε «ναι» στην πρόταση του Σαμαρά. Κακά τα ψέματα, αυτή η επιλογή εξυπηρετεί και τους δύο, ενώ δεν δίνει κανέναν πόντο στον Βενιζέλο.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του μέχρι τον κρίσιμο σταθμό της Προεδρικής εκλογής, με δικές του όλες τις επιλογές και τις συνέπειές τους από δω και πέρα, κυρίως όσον αφορά την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Από την άλλη πλευρά, ο Αβραμόπουλος, χωρίς να έχει καμία εμπλοκή σε αποφάσεις και τρεξίματα για ψήφους και πρωτιές αλλά και χωρίς να υφίσταται τις επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα πολλαπλασιάζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, θα κτίζει την πορεία του προς την κατάκτηση του… γαλάζιου Έβερεστ…

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας διέψευδε τις πληροφορίες ότι πάει για Επίτροπος και μετακομίζει στις Βρυξέλλες.


Σχολιάστε εδώ