Τρέχουν πίσω από την «τρόικα»

Αντίθετα με την κυβέρνηση, που επιχείρησε αρχικά να δημιουργήσει την εικόνα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι κρίσιμες και καθοριστικές, από τις Βρυξέλλες υπογράμμισαν ότι θα έχουν απλώς προπαρασκευαστικό και μόνο χαρακτήρα. Αυτό φυσικά είχε συνέπεια να προκληθούν δυσμενείς εντυπώσεις διεθνώς για την εικόνα της χώρας.

Παράλληλα η επιλογή του πρωθυπουργού να μεταφέρει εκτός ελληνικής επικράτειας τις συζητήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, πόσω μάλλον που η κίνηση αυτή εξυπηρετεί πολιτικούς ή μάλλον στενά κομματικούς στόχους, αφού η δικαιολογία είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα στην ελληνική κοινωνία από τα πηγαινʼ-έλα των «τροϊκανών» στα υπουργεία και τις εξωφρενικές κάθε φορά απαιτήσεις τους. Μεταφέροντας τη βάση των συζητήσεων εκτός Ελλάδος, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ελέγξει και τη ροή των πληροφοριών προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική στις επιλογές του πρωθυπουργού ενώ αμφισβητούν ευθέως και την αποτελεσματικότητα των χειρισμών του σε σχέση με την «τρόικα». Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προεξοφλεί ότι οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά δεν θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθότι στο παρασκήνιο έχει ήδη συμφωνήσει για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Ακόμη κι αν αυτό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, αντανακλά ωστόσο το κλίμα καχυποψίας που διακατέχει τους πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς έχει επενδύσει υψηλές προσδοκίες στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Παρίσι στις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά κρίνοντας από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των δανειστών, ο κίνδυνος ενός ναυαγίου είναι ορατός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί (και θα επιδιώξει) οι συζητήσεις να επεκταθούν στο ζήτημα του χρέους, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την τελική ρύθμιση. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και των προαπαιτούμενων η χώρα μας έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις (υποχρεώσεις) και άρα είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θέλει να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα των φοροελαφρύνσεων προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών. Επείγεται μάλιστα, διότι σχεδιάζει να κάνει τις σχετικές εξαγγελίες λίγες ημέρες αργότερα στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αν και στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν δεν έχει το «οκέι» των ξένων, θα προχωρήσει κανονικά στις ανακοινώσεις.

Πληροφορίες πάντως που φθάνουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές, τουλάχιστον η πλευρά των Ευρωπαίων, κινείται προς αντίθετη κατεύθυνση. Εκείνο που επιθυμούν είναι οι συζητήσεις στο Παρίσι να περιορισθούν μόνο στα προαπαιτούμενα και απλώς να προετοιμάσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόθεσή τους είναι οι συζητήσεις για το χρέος να μετατεθούν για πολύ αργότερα, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην Αθήνα, να γίνουν τα stress test των τραπεζών κ.λπ. Σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες ήθελαν τους δανειστές να συνδέουν τις συζητήσεις για το χρέος με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι θα προτιμούσαν να κλείσει και αυτό το θέμα, να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κυρίως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Έτσι ώστε να μη βρεθούν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση άλλα να συμφωνήσουν με την παρούσα κυβέρνηση και άλλα να πρέπει να διαπραγματευτούν με εκείνη που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και να μη διαρκέσει περισσότερο από 20 ημέρες, οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Άλλωστε φαίνεται ότι στην πορεία προτίθενται να ανοίξουν νέα ζητήματα, όπως αυτά του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-15.

Η πρώτη νύξη αναμένεται να γίνει με την παρουσίαση του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπου η εκτίμηση της «τρόικας» είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικό κενό για την κάλυψη του οποίου ίσως κριθεί αναγκαία η λήψη νέων μέτρων. Από την εξέταση των βασικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας θα προκύψει και θέμα χρηματοδοτικού κενού, καθώς η πλευρά των δανειστών δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η χώρα μας θα μπορέσει να καλύψει από την αγορά (ομόλογα, έντοκα κ.ά.) τις όποιες ανάγκες της για το 2015. Οι δανειστές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω και των διεθνών αναταράξεων που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία. Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που στην τελευταία έκθεσή του χαρακτηρίζει πιθανό το ενδεχόμενο η χώρα μας να προσφύγει εκ νέου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Θεωρεί, δε, αναπόφευκτο ότι το νέο δάνειο θα συνοδευτεί με νέο Μνημόνιο και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.


Σχολιάστε εδώ