Στο Μαξίμου έχουν χάσει την μπάλα

«Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν χάσει την… μπάλα», είναι η χαρακτηριστική διαπίστωση κορυφαίου παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπει –όπως τονίζει– τον τελευταίο καιρό την κυβέρνηση να… «παραπατάει».

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δείχνουν πελαγωμένοι από την ένταση και την έκταση των προβλημάτων, ενώ πυκνώνουν οι διαφωνίες (έστω και για λόγους εντυπωσιασμού) από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι «αυτονομιστικές» κινήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι μάλιστα έρχονται να διορθώσουν λανθασμένες επιλογές και να βελτιώσουν αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς, όπως τονίζουν, «οι περισσότεροι υπουργοί βαράνε στο ψαχνό αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις παραφωνίες, τις αβελτηρίες και τα «φάλτσα» των υπουργών, ο κ. Σαμαράς έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω τους που έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Για όλα τα κρίσιμα και μη ζητήματα οι υπουργοί πρέπει να έχουν το «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου για να προχωρήσουν, οπότε η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη. Ενδεικτικό των δυσλειτουργιών και της αδυναμίας συντονισμού της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι καθίσταται αναγκαία κάθε τόσο η συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στη συνεργασία μεταξύ των υπουργών. Κάτι που συνέβαινε σπανίως το προηγούμενο διάστημα. Η… επιδείνωση πάντως έχει να κάνει και με την προσπάθεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μηδέ εξαιρουμένης και της ηγεσίας, να έχουν έναν διακριτό ρόλο στην κυβέρνηση και να μην ταυτίζονται πλήρως με τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφωνίες, διενέξεις και αντιπαραθέσεις για σημαντικά, αλλά και για τρέχοντα ζητήματα.

Εύλογο είναι λοιπόν η εικόνα της κυβέρνησης να έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα, ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια. Κι αυτό έχει να κάνει και με τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ζητήματα. Με συνέπεια να δίνει τον τόνο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφ. Βούλτεψη, η οποία στις καθημερινές, πολλές δηλώσεις της κινείται στα όρια παλαιοκομματισμού και του ακραίου λαϊκισμού, θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις φλερτάρει και με τα ήθη της Ακροδεξιάς.

Από κοντά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης, που αν και καθαιρέθηκε από υπουργός επειδή έκανε «μπάχαλο» τον χώρο της υγείας, συνεχίζει απτόητος τη… δράση του. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με την κ. Βούλτεψη ήταν οι μόνοι που έσπευσαν να… πανηγυρίσουν για τη χρεοκοπία της Αργεντινής και τη δικαίωση (!) του κ. Σαμαρά. Επίσης, οι δύο ήταν ουσιαστικά οι μόνοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας που επιτέθηκαν στη Χαρ. Αλεξίου για τη συναυλία στην πλατεία Συντάγματος για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς, με τις επιλογές του, έκανε στροφή προς τη λαϊκή Δεξιά. Αυτή η στροφή είναι πλέον αισθητή κάθε μέρα και περισσότερο στην κυβερνητική επιχειρηματολογία.


Σχολιάστε εδώ