Στουρνάρας – Χαρδούβελης: Άγρια σύγκρουση για τις τράπεζες

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή κινείται ο διάδοχός του, ο νέος τσάρος της οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι στα stress tests θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2014, θέση που υποστηρίζουν και οι τραπεζίτες. Το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών είναι ότι η οικονομική κατάσταση των τεσσάρων τραπεζών έχει βελτιωθεί αρκετά (πράγμα που δεν έχει συμβεί στην Αγορά, η οποία πνέει τα λοίσθια λόγω της έλλειψης ρευστότητας), επομένως τα ποσά που θα χρειασθούν για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση θα είναι πολύ μικρότερα και θα μπορούν να καλυφθούν από το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η θέση του Στουρνάρα είναι ταυτόσημη με τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στηρίζεται στο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013 είναι τεκμηριωμένα και δεν αμφισβητούνται, ενώ τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, που ζητάει να ληφθούν υπόψη ο Χαρδούβελης, επιτρέπουν μόνο προβλέψεις, οι οποίες στο τέλος του 2014 μπορεί να ανατραπούν άρδην, και επομένως δεν παρέχουν καμία ασφάλεια για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των stress tests.

Η διαφωνία δεν είναι μια απλή διαφορετική επιστημονική αντίληψη, έχει επιπτώσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και από το ποια από τις δύο θέσεις θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί και το ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό: Οι τραπεζίτες και οι μεγαλομέτοχοί τους ή πάλι ο ελληνικός λαός, που θα πληρώσει και τα 40 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση;

Και εδώ η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον υπουργό Οικονομικών είναι τεράστια και κρίσιμη.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ευθέως ότι επιτέλους πρέπει να πληρώσουν και οι ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ, ενώ αν τυχόν επικρατήσει η πρόταση του κ. Χαρδούβελη τα δισεκατομμύρια που θα χρειασθούν οι τράπεζες θα τα δώσει το ΤΧΣ, εις υγείαν του μόνιμου κορόιδου, του έλληνα πολίτη. Και οι γνωστοί ολιγάρχες θα συνεχίζουν το πάρτι τους.

Αυτονόητο το ερώτημα: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου; Με ποιον είναι; Με τον Στουρνάρα ή με τον Χαρδούβελη; Με τους ολιγάρχες ή με τον ελληνικό λαό;

Οι επόμενες μέρες θα αποκαλύψουν ποιοι κυβερνούν αυτήν τη χώρα…


Σχολιάστε εδώ