στα ενδότερα των ομάδων

• Τέτοιο δούλεμα στους παράγοντες των ΠΑΕ δεν είχε επιχειρήσει ούτε ο Βασίλης Γκαγκάτσης! Κι, όμως, το τόλμησε ο Γιώργος Σαρρής, ο οποίος άφησε τα μέλη της Σούπερ Λίγκας να συνεδριάζουν για να επιλέξουν υπεύθυνο ορισμού διαιτητών και στο τέλος τους φόρεσε τον Χιου Ντάλας με το επιχείρημα ότι «έγινε παρανόηση».

• Ο πρόεδρος της ΕΠΟ εξέθεσε απόλυτα τον Τάκη Αγραφιώτη και τον Στράτο Σωπήλη. Τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα διότι τους παρουσίασε ως παράγοντες μειωμένης αντίληψης, έστω και αν ο ισχυρισμός του Σαρρή περί παρανόησης έμοιαζε με παραμύθι δίχως δράκο.

• Ακόμα και αν, για την οικονομία του ρεπορτάζ, υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και ο αναπληρωτής του κατάλαβαν λάθος στη συνάντησή τους με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας, ένα εύλογο ερώτημα πλανάται πάνω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: Τι έκανε ο Σαρρής τόσες μέρες που η απόφαση του συνεταιρισμού έκοβε βόλτες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα σάιτ;

• Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ίσως και ο Αγραφιώτης, για τον οποίο στην οδό Αστροναυτών εικάζουν ότι απέφυγε να αντιδράσει στους ισχυρισμούς του Σαρρή επειδή είχε ήδη ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Εξ αρχής, άλλωστε, ο νέος διοικητικός ηγέτης της Σούπερ Λίγκας εμφανίστηκε υπέρμαχος της πρόσληψης ξένου για τους ορισμούς διαιτητή αφού τη σχετική πρόταση έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

• Αν και επίσημα οι περισσότεροι πρόεδροι απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στον Αγραφιώτη, σε διάφορες συζητήσεις όχι μόνο επέκριναν τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, αλλά προανήγγειλαν και την αλλαγή στάσης απέναντί του. Ενδέχεται να διαταραχθούν οι ισορροπίες στη Σούπερ Λίγκα κατά τη διάρκεια της σεζόν, αν και ο νέος πρόεδρος δείχνει να αποκτάει στηρίγματα στα ΜΜΕ και όχι μόνο.

• Ο Σαρρής, πάντως, αισθάνεται πιο άνετα διότι με την πρόσληψη του Ντάλας μπορεί να κερδίσει χρόνο και να περιορίσει την πίεση που του ασκείται από τις ομάδες. Με τους έξυπνους χειρισμούς του, μάλιστα, εξουδετέρωσε προσωρινά κάθε διάθεση για άσκηση κριτικής ακόμα και για την παραμονή στην ΚΕΔ του Γιώργου Καραμελίδη και του Δημήτρη Καλύβα.

• Έμεινε και ο Θανάσης Μπριάκος σε επιτελικό ρόλο της διαιτησίας, αλλά όπως διέρρευσαν επικοινωνιακά οι άνθρωποι της ΕΠΟ «δεν συμμετέχει στην ΚΕΔ, αλλά είναι υπεύθυνος ανάπτυξης».

Η ουσία, βέβαια, παραμένει ίδια: Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά του Ηπειρώτη και αποφάσισαν να του αναθέσουν τα καθήκοντα του Κύρου Βασσάρα!

• Παράλληλα, από το επιτελείο του Σαρρή υπήρξε και άλλος επικοινωνιακός σχεδιασμός για την αποδοχή του Ντάλας. Με διαρροές απέδωσαν την πρόταση για πρόσληψη ξένου αρχιδιαιτητή στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, τον Μισέλ Πλατινί, αν και ξέχασαν να εξηγήσουν γιατί θυμήθηκαν τον Γάλλο μετά την πρόσληψη του Σκωτσέζου και κυρίως έπειτα από την πρόταση του Ολυμπιακού.

• Υπάρχουν, όμως, και οφέλη από τη συνεργασία της ΕΠΟ με τον Ντάλας. Πρώτα απ’ όλα το χαμηλό κόστος του Σκωτσέζου, ο οποίος είχε σαφώς μικρότερο κασέ από Ιταλούς, Ισπανούς και Ολλανδούς.

• Έπειτα, ο Ντάλας αποτελούσε το νούμερο 3 στην επιτροπή διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ πίσω από τον πρόεδρο Άνγχελ Μαρία Βιγιάρ και τον επικεφαλής Πιέρ Λουίτζι Κολίνα. Θεωρούν, λοιπόν, στην ΕΠΟ πως μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να αξιοποιήσει εκτός των άλλων και τις δημόσιες σχέσεις του Σκωτσέζου και την επιρροή του στους εν ενεργεία διαιτητές.

• Ο Ντάλας, πάντως, δείχνει να ‘χει επηρεαστεί από την ελληνική νοοτροπία και τη λογική του «σόι πάει το βασίλειο». Αν και ο ίδιος το αρνείται, στη Σκωτία το ‘χουν τούμπανο ότι ο νέος συνεργάτης της ΕΠΟ φέρεται να έστρεψε και τον γιο του προς τη διαιτησία.

• Είναι, πάντως, εντυπωσιακές δύο λεπτομέρειες για τη ζωή του Ντάλας. Η μία ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του αρχιδιαιτητή στην πατρίδα του έπειτα από απαίτηση της Καθολικής Εκκλησίας για ένα υβριστικό μήνυμα με αποδέκτη τον Πάπα.

• Η άλλη λεπτομέρεια από τη ζωή του Σκωτσέζου έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση του. Έφτιαξε μία κατασκευαστική εταιρία, την οποία όμως οδήγησε σε καθεστώς πτώχευσης και φυσιολογικά επικεντρώθηκε στη διαιτησία διότι μόνο από αυτήν μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα σε ετήσια βάση.

• Μία από τις βασικές αποστολές του Ντάλας θα είναι να κρίνει τους εν ενεργεία έλληνες διαιτητές, οι οποίοι θα μείνουν όλοι στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα χωρίς εικόνα». Ουσιαστικά, δηλαδή, όλα τα καλά παιδιά του παρελθόντος θα εξακολουθήσουν να σφυρίζουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.

• Από την ΕΠΟ, βέβαια, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι πίνακες θα είναι ανοικτοί σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαγραφεί κάποιος διαιτητής ή να προστεθεί κάποιος άλλος από τη Φούτμπολ Λιγκ. Με την Αθήνα να προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμή της στη Σούπερ Λίγκα μετά και από την αναβάθμιση του Παναγιώτη Δημητρίου σε ρόλο ταμία.

• Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών είχε εκφραστεί πρόσφατα κατά της πρόσληψης ξένου για τη θέση του αρχιδιαιτητή, αλλά οι ενστάσεις του κάμφθηκαν έπειτα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. «Και της υπόσχεσης ότι θα προωθηθούν τουλάχιστον δύο διαιτητές από την Αθήνα», όπως προσθέτουν με νόημα οι κακές γλώσσες.

• Αξίζει να σημειωθεί και η κατηγορηματική άρνηση όλων στην ΕΠΟ να αποδεχθούν την πρόταση για είσοδο στην ΚΕΔ του Τάσου Κάκου. Με τον Κερκυραίο να πληρώνει προσωρινά τα λανθασμένα σφυρίγματά του στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού τον περασμένο Μάρτιο.

• Έκπληξη πρώτου μεγέθους αποτελεί και η είσοδος στην ΚΕΔ του Σωμαρακάκη, ο οποίος ουδέποτε είχε ιδιαίτερες περγαμηνές στον χώρο της διαιτησίας. Αλλά όπως έλεγαν στους διαδρόμους της ΕΠΟ, τους ήταν αδύνατη η απόρριψη του Αθηναίου επειδή προτάθηκε από άνθρωπο που έπαιξε ρόλο στην επαφή με τον Ντάλας.


Σχολιάστε εδώ