Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσε ο Βενιζέλος

Τις ίδιες ώρες οι «διαφωνούντες» στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να ανοίξουν εσωκομματικά μέτωπα και να εντείνουν την κριτική τους, καθώς θεωρούν ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο και δεν θέλουν να τους φορτώσει η ηγεσία ότι «δρουν υπονομευτικά», ενώ ήδη πολλοί εξ αυτών εκτιμούν πως η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου από την ηγεσία μπορεί να γίνει ύστερα από μια νέα εκλογική ήττα, κυρίως δε αν οι εκλογές γίνουν άμεσα.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβρη, καθώς εκεί θα επιχειρήσει με ένταση να καταγράψει το διακριτό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση με την παρουσίαση ένος πλήρους οικονομικού προγράμματος το οποίο θα έχει την ονομασία Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και θα επικεντρώνεται στην αύξηση της απασχόλησης και στις πολιτικές ανάπτυξης. «Θα είναι το προοδευτικό εναλλακτικό μανιφέστο. Θα καταγράφει μια διακριτή προοδευτική λογική για την οικονομία και την ανάπτυξη που ταυτόχρονα θα είναι όχημα για να ρυμουλκήσει τη συγκυβέρνηση συνολικά σε προοδευτική κατεύθυνση, αλλά παράλληλα θα οριοθετείται από τις λαϊκίστικες και ανέφικτες παραμέτρους που προσπαθεί να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η αντιπολίτευση», επεσήμαιναν συνομιλητές του κ. Βενιζέλου αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Στο μεταξύ προωθεί το… «μέτωπο» της «Δημοκρατικής Παράταξης», καθώς θεωρεί ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση του διάδοχου σχήματος της Ελιάς που θα μετέχει το ΠΑΣΟΚ και αυτό παρά τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις πολλών κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι αυτό το εγχείρημα θα σημάνει το τέλος του ίδιου του Κινήματος. Οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου δουλεύουν ήδη για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Μέλημά τους αυτές τις ώρες είναι να είναι ανοικτή και χωρίς περιορισμούς η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή πρόσωπα και προσωπικότητες από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και δεν μετείχαν στο εγχείρημα της Ελιάς. Παράλληλα, στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο επιχειρούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με μια σειρά από στελέχη που έχουν αναφορές στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς κ.ά και κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, για να ενταχθούν στην οργανωτική επιτροπή αλλά και το σχήμα της «Δημοκρατικής Παράταξης» να φαίνεται ότι έχει επιρροές σε κοινωνικούς χώρους.

Του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης θα προγηθεί μια ειδική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη, για την οποία όμως πολλά στελέχη του Κινήματος τη θεωρούν ως «αποχεραιτηστήρια τελετή για το ΠΑΣΟΚ που θα διαχυθεί στο κόμμα του κ. Βενιζέλου και θα πάψει να υπάρχει». Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας πριν από λίγα 24ωρα σε εκδήλωση των τομέων του ΠΑΣΟΚ, έδωσε στίγμα των προθέσεών του για το όλο θέμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η παράταξή μας κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό φάσμα. Πρόκειται για την παράταξη που διαχρονικά, ιστορικά, υπηρέτησε το εθνικό συμφέρον. Για την παράταξη που, όταν έλειψε από το πολιτικό προσκήνιο, η χώρα οδηγήθηκε σε περιπέτειες και σε αδιέξοδα». Πάντως, για την ώρα, ο κ. Βενιζέλος επιμένει και στο μέτωπο με την «τρόικα», θέτοντας –στα λόγια τουλάχιστον– και πάλι κάποιες «κόκκινες γραμμές». Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ο κ. Βενιζέλος να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το δικό του στίγμα σε σχέση με τον έταιρο κυβερνητικό εταίρο, τη ΝΔ. Παράλληλα, πρόσθεταν, «αυτό είναι και μια γραμμή άμυνας και επιβίωσης για τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού αν γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεσα η χώρα πάει σε εκλογές θα έχει μια «μικρή σανίδα», ισχυριζόμενος πως έδωσε μάχη να μην περάσουν άλλα σκληρά μέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε, στην κομματική εκδήλωση των τομέων του ΠΑΣΟΚ, να επαναφέρει, έστω στα λόγια, τις οριοθετήσεις έναντι της «τρόικας», λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα Μνημόνια, ούτε νέα μέτρα.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα δέκα χρόνια, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ και προσθέτοντας ότι σε δέκα χρόνια οι παραμετρικές αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα μεταβάλουν τα δεδομένα με γεωμετρική πρόοδο. Αλλά αυτό, είπε, δεν αναγνωρίζεται επειδή υπάρχει κομματική μικροψυχία, διότι θα έπρεπε να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ