Οι στρατιωτικοί αξίζουν καλύτερης τύχης…

Η κατάσταση σήμερα των στελεχών –και κυρίως των εν αποστρατεία– είναι πράγματι δραματική αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές ανάγκες διαβίωσης, ενώ οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, «χαράτσια», τέλη κ.λπ. με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους.

Τα χρόνια της κρίσης γιγαντώθηκε και το «συνδικαλιστικό κίνημα» στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον ΣΥΣΜΕΔ να έχει γίνει το κατʼ εξοχήν όργανο των στρατιωτικών, όχι μόνον ανάδειξης θεμάτων, αλλά και πίεσης προς την κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία βεβαίως με την αντιπολίτευση. Από κοντά και οι Ενώσεις Αποστράτων που έχουν βγει πολλές φορές στους δρόμους και έχουν υιοθετήσει –όχι άδικα– σκληρή στάση και ρητορική.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, μετά τα πρόσκαιρα χαμόγελα που έφερε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών, ήλθε η αμηχανία, η δυσαρέσκεια και τελικά η αγανάκτηση των στελεχών βλέποντας όχι μόνον να μην υλοποιείται άμεσα η απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιπρόσθετα να επιχειρείται, αιφνιδιαστικά, «άλωση» και των μετοχικών τους ταμείων με εισαγωγή «ρήτρας βιωσιμότητας» και άλλων τινών, στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται κατακαλόκαιρο στη Βουλή. Και τα οποία, ακόμη και με την πιο ήπια ερμηνεία, συνεπάγονται νέες μειώσεις σε μερίσματα και εφάπαξ. Νέες μειώσεις που θα επιτείνουν τη δραματική οικονομική τους κατάσταση και θα ρίξουν το βιοτικό τους επίπεδο στα «Τάρταρα».

Περιττεύει να πούμε ότι η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στους στρατιωτικούς κύκλους –κυρίως των αποστράτων– είναι εκρηκτική, με την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να βάλλονται πανταχόθεν. Αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη είναι ανάστατα, με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, από αυτά να ετοιμάζουν τις παραιτήσεις τους, σε μια προσπάθεια να προλάβουν… στερώντας τις ΕΔ από τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και δημιουργώντας ακόμη οξύτερο πρόβλημα στα μετοχικά ταμεία.

Είναι γεγονός ότι η μεγάλη μάζα των στρατιωτικών επί δεκαετίες στήριζε ανοικτά τις κυβερνήσεις της ΝΔ, κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν συμβαίνει πια σήμερα. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι αν προχωρήσει το «σχέδιο» ενσωμάτωσης των μετοχικών ταμείων των ΕΔ στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του υπουργείου Εργασίας θα είναι πολύ λίγοι εκείνοι που θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

Είναι τώρα, λοιπόν, η ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αναλάβει την πρωτοβουλία, αφενός να αποσυρθούν από το πολυνομοσχέδιο οι επίμαχες διατάξεις για τα Ταμεία των ΕΔ και αφετέρου να δώσει εντολή να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ. Αυτά τα δύο αυτονόητα είναι που περιμένουν διακαώς χιλιάδες στελέχη, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, και έχουν όλοι στραμμένα τα βλέμματα στον πρωθυπουργό.

Ένα είναι βέβαιο. Οι στρατιωτικοί με την τεράστια, διαχρονική προσφορά στην πατρίδα αξίζουν καλύτερης τύχης και η κυβέρνηση το αναγνωρίζει. Είναι επίσης σαφές ότι η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια να «απολέσει» ούτε μια ψήφο απʼ ό,τι έχει απομείνει από τη μεγάλη αυτή κοινωνική ομάδα που κάποτε ήταν ο στυλοβάτης της. Πρέπει να αντιδράσει και γρήγορα…


Σχολιάστε εδώ