Κερδίζει έδαφος το κτίριο της Ραλλείου
Την περασμένη Δευτέρα, νωρίς το απόγευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του Πειραιά στην οποία μετείχαν ο νέος αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης, ο νέος δήμαρχος Γ. Μώραλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μανεσιώτης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Σταματογιάννης.
Κατά τη συζήτηση που έγινε, ο υπουργός είπε ότι το κτίριο της πρώην Ραλλείου, που είναι πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, εξετάζεται σοβαρά για να γίνει το νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης, αλλά επειδή κάποιες υπηρεσίες, όπως το Ειρηνοδικείο και τα Πταισματοδικεία, δεν χωράνε, θα μεταφερθούν προσωρινά στη Θηβών και μετά, όταν λειτουργήσουν τα νέα δικαστήρια του Πειραιά θα εξεταστεί η επιστροφή τους σε κτίρια του κέντρου της πόλης.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης (θα ακολουθήσει σύντομα και άλλη ίσως και αύριο) κατʼ αρχάς εκτιμήθηκε ως θετικό, αν και η βασική θέση είναι να μη φύγει κανένα δικαστήριο από τον Πειραιά. Το ότι η Ράλλειος «μπήκε στο κάδρο» και συζητείται ήδη ως το κτίριο που θα στεγάσει τα δικαστήρια που σήμερα στεγάζονται στην οδό Σκουζέ, ασφαλώς και είναι μια επιτυχία. Όμως, υπάρχουν κτίρια στον Πειραιά που μπορούν να στεγάσουν το Ειρηνοδικείο και τα Πταισματοδικεία που σήμερα είναι σε νοικιασμένα κτίρια στην οδό Νικήτα και τη Νοταρά. Όπως μάθαμε, μάλιστα, στη νέα συνάντησή τους οι φορείς θα προτείνουν στον υπουργό να στεγαστούν τα δύο αυτά δικαστήρια μαζί με τα διοικητικά, στο κτίριο που στέγαζε το SPRIDER στη γωνία Τσαμαδού και Φίλωνος, που ανήκει στη Μητρόπολη του Πειραιά ή στο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία Γεωργίου Α΄ και Ανδρούτσου, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι τώρα κενό.
Τη βεβαιότητά του ότι τα δικαστήρια δεν θα φύγουν από τον Πειραιά εξέφρασε μιλώντας στο Κανάλι 1 και ο σημερινός δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τη μη μεταφορά των δικαστηρίων, οπότε το θέμα έχει λήξει.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η πρόταση για «προσωρινή» μεταφορά των Διοικητικών Δικαστηρίων του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου στου ΚΕΡΑΝΗ έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των κ.κ. προέδρου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά είναι και αντιφατική προς τις απόψεις του ίδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης που δέχεται επί της αρχής την αναγκαιότητα παραμονής των δικαστηρίων στην πόλη του Πειραιά, όπως άλλωστε είναι η θέση και όλων των φορέων της πόλης. Ύστερα από τα παραπάνω οι δικηγόροι του Πειραιά δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν με κάθε δυναμικό μέσο (πλέον της αποχής) αλλά και με νομικές ενέργειες στην μεταφορά Δικαστικών Υπηρεσιών εκτός της πόλης, ακόμη και εάν αυτή τυχόν επιχειρηθεί τον Αύγουστο.
Μόνη λύση είναι η αποπεράτωση της πρώην Ραλλείου και η ριζική επισκευή της Σκουζέ. Εάν στο μεσοδιάστημα υπάρξει ανάγκη στέγασης δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά σε διαφορετικά οικήματα, υπάρχουν και μάλιστα είναι κενά, στην πόλη του Πειραιά και μάλιστα ανήκουν στο Δημόσιο ή σε φορείς με δημόσιο ή κοινωφελή χαρακτήρα».