ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ
Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, ο δήμος δεν απέδιδε τα οφειλόμενα προς το ελληνικό Δημόσιο κατά τα έτη 2007-2010, ούτε και τα χρήματα που οφείλονταν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από δάνεια τα οποία είχαν πάρει οι εργαζόμενοι του δήμου και τους τα παρακρατούσε από τον μισθό τους!
Συνολικά τα χρέη προς τα Ταμεία που δεν πληρώθηκαν το 2007 ήταν 1.263.560 ευρώ, το 2008 1.410.333 ευρώ, το 2009 1.023.204 ευρώ και το 2010 1.023.000 ευρώ, περίπου.
Τα χρέη προς το Δημόσιο (μη απόδοση φόρων και τελών) το 2007 ήταν 395.424 ευρώ, το 2008 423.675 ευρώ, το 2009 457.194 και το 2010 423.778 ευρώ. Επίσης, οι κρατήσεις που έγιναν στους εργαζόμενους για τα δάνειά τους και δεν πληρώθηκαν, στις 31-12-2010 ανέρχονταν σε 43.160 ευρώ για το Ταμείο Παρακαταθηκών και σε 1.813.337 ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Υπάρχουν, βέβαια, και αντίστοιχα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία από το 2002-2006 που ανέρχονταν σε 724.479 ευρώ και 3.555.589 ευρώ αντίστοιχα. Δήμαρχος την περίοδο 2002-2006 ήταν ο Γ. Λαγουδάκος και την περίοδο 2006-2010 ο Γ. Γλύκας. Επίσης, για κάποια έργα είχαν δοθεί χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ο δήμος δεν τα απέδωσε στους εργολάβους! Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του έργου κατασκευής Η/Μ εγκαταστάσεων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου, για το οποίο είχαν δοθεί 250.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στους δικαιούχους.
Σειρά ατασθαλιών, δηλαδή, που, όλως παραδόξως, ακόμα δεν έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ταλανίζουν το Πέραμα. Σίγουρα ο Γ. Λαγουδάκης, ο νέος δήμαρχος, θα έχει πολλή δουλειά αλλά και πολλά προβλήματα.
// Εξαιρετικά χαμηλός ήταν ο τζίρος που έκαναν τα μαγαζιά την Κυριακή 20 Ιουλίου που είχαν μείνει ανοιχτά. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, με βάση τα αποτελέσματα της κίνησης που συγκέντρωσε, όσα μαγαζιά άνοιξαν δεν έβγαλαν ούτε τα έξοδά τους. Από τις επτά Κυριακές που έχουν ανοίξει τα μαγαζιά από την αρχή του χρόνου, η συγκεκριμένη (20/7) ήταν η χειρότερη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος, τα πενιχρά αποτελέσματα αυτής της μέτρησης θα πρέπει να κάνουν το υπουργείο να επανεξετάσει τη θέση του για το άνοιγμα των μαγαζιών 52 Κυριακές τον χρόνο.
// Σημαντικός είναι ο απολογισμός του ανθρωπιστικού έργου που κάνει το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, που λειτουργεί σε κτίριο επί της οδού Ζωσιμαδών, στο κέντρο της πόλης. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που προσφεύγουν για να νιώσουν λίγη οικογενειακή ατμόσφαιρα, λίγη ζεστασιά, να φάνε κάτι καλό, να πιουν έναν καφέ, να πάρουν ρούχα, ή να πλυθούν. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, μόνο το 2013 από το συγκεκριμένο κτίριο πέρασαν για κάθε είδους βοήθεια 10.391 άτομα. Δηλαδή 850 άτομα πήγαιναν κάθε μήνα και πλένονταν, έπαιρναν ρούχα ή έτρωγαν.
// Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το προπερασμένο Σάββατο η 5η εκστρατεία καθαρισμού της λεωφόρου Σχιστού που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, μικτά συνεργεία του ΠΕΣΥΔΑΠ και των δήμων της ευρύτερης περιοχής επιχείρησαν μαζικά με φορτηγά, χωματουργικά μηχανήματα και εξειδικευμένους εργάτες, για τον καθαρισμό των χώρων στάθμευσης της Λεωφόρου Σχιστού και των δασικών δρόμων, μεταφέροντας στον ΧΥΤΑ Λιοσίων συνολικά εκατό τόνους κάθε είδους αποβλήτων. Το κύριο βάρος της επιχείρησης ανέλαβαν οι Δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας και Περάματος, ενώ συμμετείχε και κλιμάκιο από το ΒΙΠΑ, επιτελείο από τα σώματα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, εθελοντές από την Πρωτοβουλία Πολιτών Κορυδαλλού και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πειραιά και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες δήμους, φορείς και πολίτες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο 5ο κατά σειρά κάλεσμα που απηύθυνε ο ΠΕΣΥΔΑΠ για τον καθαρισμό της Λεωφόρου Σχιστού και επεσήμανε ότι: «Η συνεργασία είχε θεαματικά αποτελέσματα αφού καθαρίστηκαν πλήρως χώροι στάθμευσης και δασικοί δρόμοι. Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή αναφορικά με την προστασία του Όρους Αιγάλεω και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
// Την ανάδειξη και επιβράβευση των επιχειρήσεων, που μέσα στην επτάχρονη κρίση, κατόρθωσαν να επιβιώσουν και με θυσίες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όσο παράλογες και αν είναι, χρηματοδοτώντας το κράτος και συμβάλλοντας στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και τη στήριξη των διαδικασιών για μακροχρόνια ανάπτυξη ζητάει με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:
«Θεωρούμε ότι αυτοί οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τα υποζύγια που σηκώνουν το βάρος της ανάκαμψης της οικονομίας αλλά αντίθετα πρέπει να ανταμειφθούν για την υπευθυνότητα και τη συνέπειά τους, με την παροχή μίας πραγματικής έκπτωσης φόρου ή μείωσης των φορολογικών συντελεστών ή μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα».