Η αγανάκτηση ξεχειλίζει στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα ΣΑ
Τι κι αν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προσπάθησε με δηλώσεις του να καθησυχάσει -αλλά μάταια- το «αγριεμένο πλήθος», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η «ρήτρα αξιόμαχου», που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς αναγνωρίζει και εγγυάται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και άρα: «Οι προσαρμογές που προκύπτουν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ενώ το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος διατηρεί στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της περιουσίας του, παραμένοντας υπό την εποπτεία του υπουργείου Ναυτιλίας…».
Τι κι αν, στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι οι δρομολογημένες ήδη αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εργασίας είναι «αποτέλεσμα έντονης και προσεκτικής μελέτης, ώστε να προστατευθούν οι στρατιωτικοί», αποφάσεις «που στηρίζονται στη δεδομένη αρχή της βιωσιμότητας των Ταμείων, την αυτονομία διαχείρισής τους και την παραμονή τους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Κανείς, μα κανείς, ένστολος δεν πιστεύει τα λόγια των υπουργών. Απόστρατοι αξιωματικοί χαρακτήριζαν «εμπαιγμό» την όλη μεθόδευση και έλεγαν στη στήλη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι απλό: Να «εισβάλει» στους ειδικούς λογαριασμούς των μετοχικών ταμείων των Όπλων και -λαϊκιστί- να «βάλει χέρι» στους πόρους κάθε ειδικού λογαριασμού που προέρχονται από τις κρατήσεις που καταβάλλουν κάθε μήνα τα στελέχη, αλλά και από την εκμετάλλευση της περιουσίας τους. Τόνιζαν δε ότι αυτό γίνεται παράνομα, αφού τα μερίσματα είναι ανταποδοτικά και τα Ταμεία τους δεν επιδοτούνται από το κράτος. Εάν περάσουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, τότε τόσο ο ΣΥΣΜΕΔ όσο και όλες οι ενώσεις αποστράτων προεξοφλούν νέες μειώσεις στα μερίσματα και στα εφάπαξ, που τώρα θα υπολογίζονται με «συντελεστή βιωσιμότητας» και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μειώσεις ακόμη και στο μισό! Το ενδεχόμενο αυτό είναι που έχει φέρει «στα κάγκελα» χιλιάδες στελέχη που συμπληρώνουν συντάξιμα χρόνια και τρέχουν αλλόφρονες να ενημερωθούν προκειμένου να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ελπίζοντας ότι δεν θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς…
Πάντως η υπαγωγή των επικουρικών ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Επικουρικό ΕΤΕΑ και η εφαρμογή του «συντελεστή βιωσιμότητας», προκειμένου να μην έχουν ελλείμματα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως και η διάταξη για εφαρμογή του «συντελεστή βιωσιμότητας» και στα μετοχικά ταμεία των ΕΔ, ύστερα από καθορισμό των παραμέτρων με υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, στο άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ξεκάθαρα η υπαγωγή του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) στο ΕΤΕΑ υποχρεωτικά. Θα διέπονται από τις διατάξεις του ΕΤΕΑ και, προφανώς, θα υποχρεώνονται σε περικοπές, όταν αυτό αποφασίζεται με βάση τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» που ισχύει για όλους τους μισθωτούς που ασφαλίζονται σε αυτό. Σε ό,τι αφορά τα μετοχικά ταμεία, στην παράγραφο δύο ορίζεται ότι με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και εν προκειμένω του ΥΕΘΑ και μετά τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας» ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετήσιων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση για τα Μετοχικά Ταμεία, δηλαδή, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς κλάδους και λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.
Ύστερα από αυτά, είναι εύλογη η ανησυχία των Αρχηγών για το ενδεχόμενο κύμα των παραιτήσεων, σε σημείο που να μην προλαβαίνουν να συγκαλούν συσκέψεις, αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι: Θα αντιδράσει κανείς τους ή θα υπακούσουν αμαχητί; Πάντως αναστάτωση υπάρχει και στην ΚΟ της ΝΔ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν, ακόμα και με ερωτήσεις στη Βουλή, ανοιχτά τη διαφωνία τους… Όλοι οι ένστολοι περιμένουν, έστω και την υστάτη ώρα, να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός…