Ασυμφωνία προσδοκιών…
ΣΕ πολιτικό θρίλερ, με τη συμβολή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξελίσσεται το ζήτημα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κάθε πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να προσέλθει με διαφορετική ατζέντα στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο Παρίσι (3-5 Σεπτεμβρίου) και θα προηγηθούν της αξιολόγησης που ξεκινάει στο τέλος του ίδιου μήνα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μπουν στο τραπέζι οι φοροελαφρύνσεις και το θέμα του χρέους, ενώ οι δανειστές μιλούν για προπαρασκευαστική συζήτηση κι επιθυμούν οι συνομιλίες να περιορισθούν στα προαπαιτούμενα και μόνο. Η δημοσιοποίηση της συνάντησης στο Παρίσι (ήταν πρόταση του Αντ. Σαμαρά) δημοσιοποιήθηκε από παράγοντες του ΔΝΤ που πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών όσον αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Διάσταση υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και για τη διάρκεια που έχει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα κάνει η «τρόικα» από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί όλα να τελειώσουν σε διάστημα 20 ημερών, ενώ οι δανειστές διαμηνύουν ότι ο έλεγχος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, ενδεχομένως και δύο μήνες. Κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει σημαντικά τις συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις συζητήσεις στο Παρίσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν αρκεί η αλλαγή του τόπου που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, προεξοφλεί δε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μετατρέπεται σε… «περιοδεύοντα θίασο». Το Μνημόνιο τελειώνει, η «τρόικα» δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, θριαμβολογεί ο… Β. Βενιζέλος.
Αβεβαιότητες
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται ωστόσο οι δανειστές, αλλά και το… Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην τελευταία έκθεσή του υπογραμμίζει ότι, παρά τη σαφή βελτίωση που υπάρχει, παραμένουν οι αβεβαιότητες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να συνιστά σοβαρή απειλή κι ότι η χώρα μας είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Το Γραφείο Προϋπολογισμού κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2014-15 και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου από τον μηχανισμό στήριξης που θα συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα νέο Μνημόνιο.
Αναταράξεις
Μετά από καθυστερήσεις, αναβολές και παλινωδίες κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την δόση του 1 δισ. Η κυβέρνηση έχει επισπεύσει τις διαδικασίες ούτως ώστε να ψηφιστεί πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη και πάντως πριν από τις 8 Αυγούστου, οπότε και διακόπτονται οι εργασίες του Β΄ Θερινού Τμήματος. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες ρυθμίσεις, ωστόσο εκείνη που προκαλεί έντονες αντιδράσεις είναι αυτή για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, μεταξύ αυτών και των ενστόλων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η ρύθμιση «κατεδαφίζει τις συντάξεις» (ΣΥΡΙΖΑ) και μιλούν για «πλιάτσικο στα υγιή ταμεία» (ΑΝΕΛ). Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ενστόλων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες των κλάδων στο εφάπαξ και τα επιδόματα. Αναταράξεις για το ίδιο ζήτημα σημειώνονται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση του ΑΦΜ για τους φοροφυγάδες, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εμπόρων, επαγγελματιών κ.ά. Ακόμη προβλέπει αυστηρές ποινές σχετικά με το «πόθεν έσχες» το οποίο επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (αστυνομικοί, λιμενικοί, δασικοί υπάλληλοι κ.ά.)
Πιέσεις
Ήλθε, είδε και απήλθε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς. Η περιοδεία του σε Σκόπια και Αθήνα ολοκληρώθηκε χωρίς -όπως αναμενόταν- να… βγει καπνός. Ο υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν μετέφερε καμιά νέα ιδέα ή πρόταση, άλλωστε -όπως σημείωσε- όσες προτάσεις κατέθεσε στο παρελθόν απορρίφθηκαν είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Το μοναδικό νέο αυτής της επίσκεψης ήταν ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, την άμεση επίλυση του προβλήματος ζητάει τώρα και η Γερμανία. Διπλωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες οι πιέσεις θα ενταθούν, αν και θεωρείται απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις όσο στην Ελλάδα υπάρχει η εκκρεμότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί σε Αθήνα και Λευκωσία η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Άγκυρα ως προς τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ακριβώς ήταν και το κλίμα στις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι κύριοι Σαμαράς και Αναστασιάδης επανέλαβαν εκ νέου την απόφασή τους να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
«Σκάνδαλο»
Η πρωτόγνωρη επίθεση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου εναντίον της δικαιοσύνης με αφορμή το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που ζητάει περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών του για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Προκάλεσε και ενδοκυβερνητική διαμάχη με τον Πρ. Παυλόπουλο να ζητάει την έγγραφη αποδοκιμασία του κ. Γεωργίου από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα να προβάλλει ενστάσεις. Ο τελευταίος μάλιστα διατύπωσε αιχμές για αλλοίωση των στοιχείων την περίοδο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Στο ζήτημα παρενέβη και ο Π. Λαφαζανης (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος χαρακτήρισε σκάνδαλο την παραμονή του κ. Γεωργίου στη θέση του από τη στιγμή που έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για κακούργημα και υπάρχει και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.