Αντίθετο το ΚΚΕ με τη λύση που προωθείται στο Κυπριακό

Με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη (συναντήθηκε και με τον Δ. Κουτσούμπα), στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τη λεγόμενη κοινή ανακοίνωση του κύπριου Προέδρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, φέτος το Φλεβάρη, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτό που προωθείται είναι «μια λεγόμενη επίλυση που θα προσαρμοστεί στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ιδιαίτερα με φόντο την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν, ο λεγόμενος άξονας Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, με την ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι ένα στοιχείο που δείχνει την επιδίωξη που υπάρχει, αφού με βάση το νέο σχέδιο «τύπου Ανάν» που προωθείται, με τα δύο «συνιστώντα κράτη», είναι φανερό ότι επιχειρείται η ντε φάκτο διχοτόμηση και η αναβάθμιση του ρόλου του ψευδοκράτους. Από εκεί, λένε, προκύπτουν και η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα των πολιτικών εκπροσώπων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον δυνάμεων, ιδίως των ΗΠΑ, που όλοι πλέον διαπιστώνουν καθημερινά.

Ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Δ. Κουτσούμπας ήταν ξεκάθαρος, αφού δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη, ότι «το Κυπριακό δεν λύνεται ούτε με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ούτε με τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς».

Το Κυπριακό, κατά την πάγια θέση του ΚΚΕ, είναι άλλη μια κλασική περίπτωση διεθνούς ζητήματος, αφού πρόκειται για ζήτημα εισβολής και κατοχής του 37% του νησιού από ξένη δύναμη, που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση «υπέρ των λαϊκών δυνάμεων εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και οργανισμών και ως εκ τούτου διαψεύδονται και διάφοροι αστοί και οπορτουνιστές (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) που έσπερναν αυταπάτες ότι ο κυπριακός λαός με την ένταξη στην ΕΕ δήθεν θα ωφελούνταν και θα λυνόταν και η “εθνική υπόθεση”. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη».

Με βάση την ανάλυση του Περισσού αποδεικνύεται ότι τα λαϊκά κινήματα δεν μπορούν να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με «παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς» οργανισμούς του καπιταλισμού, αλλά μόνο «με πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε κράτος, με πάλη για έξοδο από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις καπιταλιστικές διακρατικές ενώσεις». Είναι χίμαιρα, ξεκαθαρίζουν, να πιστεύουν οι εργαζόμενοι ότι με διαβουλεύσεις ή, πολύ περισσότερο, με μια κυβερνητική εναλλαγή, εντός όμως των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, είναι δυνατόν να αποτραπούν οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, να επιλυθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου ο γραμματέας του κόμματος Δ. Κουτσούμπας, θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Η αλληλεγγύη του, καταλήγει ο Περισσός, στους εργαζόμενους όλης της Κύπρου έχει συνέπεια και διάρκεια γιατί συνδυάζεται «με την αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης για όλους τους λαούς, γιατί το ΚΚΕ χαράζει τον δρόμο για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με τον λαό στην εξουσία, κάτοχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών που μπαίνουν στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας».

Έντονη ήταν η κινητικότητα του ΚΚΕ και για τη σφαγή στη Γάζα αφού εκτός από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε για το θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο εκτός από το θέμα της Παλαιστίνης, έθεσε και το ζήτημα της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, καταγγέλλοντας την αντιδραστική και ναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που με πραξικοπηματικό τρόπο κατέλαβε την εξουσία με τις ευλογίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.


Σχολιάστε εδώ