αμυντικά θέματα

Η υπόθεση Αβραμόπουλου

• Τι, ήδη, ξέραμε; Ότι:

— Ο πρωθυπουργός ένιωθε το ενοχλητικό χνώτο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στον αυχένα του. Ήταν η μόνη εσωκομματική απειλή για διαδοχή.

— Ο ΒΕΝΙ δεν έπαυε να εκδηλώνει την αντίθεσή του κατά του υπουργού Άμυνας. Από την εποχή του ανταγωνισμού τους για το ΥΠΕΞ και, κυρίως, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Δ.Α. ακούστηκε να σχολιάζει σε κοινοβουλευτικούς και μη ότι αν ο ΒΕΝΙ δεν ήταν, υποχρεωτικά κι εκβιαστικά, υπό την προστασία Σαμαρά, θα έπρεπε, ήδη, να απολογείται σε ανακριτή για το θάψιμο της λίστας Λαγκάρντ και το σκάνδαλο της σύμβασης των δύο υποβρυχίων. Εντός των ημερών, όπως πληροφορούμαι, θα πρόσθετε και μερικές πινελιές για την ευνοϊκή μεταχείριση της ΝΗ INDUSTRIES για τα Ε/Π ΝΗ-90.

— Ο Δ.Α., που είναι ομολογουμένως, πολιτικό ον, ευφυής, εκτίμησε (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου) ότι θα ήταν καλύτερα, σήμερα, να απευλευθερωθεί από το διπλό πιεστήριο και να βρεθεί, προσωρινά, μακράν της προβλεπόμενης συντριβής του διδύμου ΑντωνοΜπένηδων. Από την άλλη μεριά, αφήνει μια λίαν επιτυχή θητεία: Κατόρθωσε να ηρεμήσει το Στράτευμα που ήταν έτοιμο να εκραγεί, πραγματοποίησε ασκήσεις που είχαν ξεχαστεί, προώθησε τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού που είχαν θάψει Μεϊμαράκης, Βενιζέλος κ.ά. Θα τα αναλύσω προσεχώς.

• Εις το επανειδείν, κ. Αβραμόπουλε…

Το φακελάκι της ντροπής

• Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη νέα του επιστολή στο «Π» (20.7), του ακάματου ναυάρχου, κ. Δ. Παπαγιαννίδη, προέδρου του ΕΚΑΒ, για το ιατρικό φακελάκι.

• Ο αγαπητός ναύαρχος εκφράζει την πεποίθηση, εδραία, όπως γράφει, με την οποία συμφωνώ, ότι τα περιστατικά επίορκων γιατρών είναι λίγα.

• Προχθές, ένας άλλος έντιμος ναύαρχος ε.α. ( πώς εγώ, ένας έφεδρος δίοπος, μπλέκω με ναυάρχους, δεν το έχω καταλάβει) μου εκμυστηρεύτηκε, με οργή και παράπονο, ότι επισκέφθηκε στο ιατρείο του γιατρό του ΠΝ, εν ενεργεία, ο οποίος του ζήτησε ως επίσκεψη 70 ευρώ και δεν του έδωσε απόδειξη. Θα μου πείτε ότι κάθε γιατρός έχει την ταρίφα του, αλλά άλλο συνάδελφος προς συνάδελφο, δεδομένου ότι ο γιατρός μας είχε ειδικευθεί στο εξωτερικό δαπάναις του ΠΝ, δηλαδή του κράτους. Άλλες οι προσδοκώμενες συμπεριφορές…

• Πριν κλείσω, θυμίζω έναν άλλο εκλεκτό ναύαρχο ε.α., τον κ. Γ. Μπουτσικάρη, που ευχαρίστησε τους γιατρούς του ΝΝΑ για την άψογη στάση τους στο πρόβλημά του.

• Για τους γιατρούς θα επανέλθω, γιατί έχω κι ένα άλλο σημειωματάκι που το ψάχνω.

• Ναύαρχέ μου, διάβασα στα «ΝΕΑ» (22.7) ότι τα ασθενοφόρα του 2004 «καταρρέουν» (sic) από τα πολλά χιλιόμετρα, αλλά δεν αντικαθίστανται λόγω έλλειψης πιστώσεων. Επίσης, ότι τα κινούμενα αυτά σαραβαλάκια δεν επαρκούν. Στην Αττική απαιτούνται 100 και κυκλοφορούν μόνο 75, που μένουν στον δρόμο. Ο ρεπόρτερ, φαίνεται, δεν ήταν καλά πληροφορημένος, γιατί πιστώσεις υπάρχουν και δρομολογείται προμήθεια 180 τέτοιων οχημάτων από… εξαμήνου, η οποία έχει κολλήσει.

Ο κ. ΠτΔ και τα καθήκοντά του

• Ως γνωστόν, σύμφωνα με το παπανδρεϊκό Σύνταγμα του ’85, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι παρά ένα διακοσμητικό πρόσωπο, απογυμνωμένο από κάθε εξουσία (άσχετα αν διατηρεί μια τεράστια αυλή με υποαπασχολούμενους) και με αποδοχές, μέχρι προ διετίας, μεγαλύτερες από αυτές του Προέδρου Ομπάμα. Παρίσταται, συνήθως, σε τελετές, «ενημερώνεται» για το θεαθήναι από πολιτικούς αρχηγούς και εξαπολύει διάφορους αφορισμούς, τσιτάτα ή ευχολόγια.

• Μια από τις υποχρεώσεις και καθήκοντά του είναι να παρίσταται στις ορκωμοσίες των νέων στελεχών των ΕΔ όταν αποφοιτούν από τις παραγωγικές σχολές. Τους δίδει τα ξίφη… Αυτό έκαναν, ανέκαθεν, οι βασιλείς, ο Πρόεδρος Τσάτσος, ο Πρόεδρος Καραμανλής κ.ά.

• Ο κ. Κάρολος Παπούλιας βαρέθηκε, φαίνεται, να κάνει αυτή την «αγγαρεία» και τελευταία δηλώνει απών. Θα έπρεπε να ακολουθήσει ο κ. πρωθυπουργός, που δηλώνει κι αυτός απών. Είναι ο σεβασμός και τα αισθήματα που τρέφουν στις ΕΔ.

• Απλά σημειώνω ότι στις ΗΠΑ είναι ο Πρόεδρος που περνάει το 4ο αστέρι στην επωμίδα του Α/ΓΕΕΘΑ και είναι ο ίδιος που παρίσταται στην αλλαγή ηγεσίας με παλαιότερους Προέδρους.

Γραμμικός επιταχυντής του 401 ΓΣΝ

• Ιδού τι γράφαμε στο «Π» στις 25.3.12:

Γραμμικός επιταχυντής 401 ΓΣΝ: Αυτή την πονεμένη, από το 2006, ιστορία την έχουμε αφηγηθεί πλειστάκις, για να παρουσιάσουμε το μέγεθος της άκαμπτης γραφειοκρατίας, όπου το κράτος γίνεται έρμαιο τυπολατρικών διαδικασιών και ενστάσεων προμηθευτών. (Μην ξεχνάμε το δόγμα του καλού έλληνα προμηθευτή: Αν δεν μπορείς να κερδίσεις μια δουλειά, τορπίλισέ τη. Πού ξέρεις τι γίνεται αργότερα…). Το 2006 είχε εγκριθεί η δαπάνη (αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε η αδήριτη ανάγκη προμήθειας), μεταφράστηκε σε ΧΕΠ (Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής), έγινε διαγωνισμός, αναδείχθηκε μειοδότης, αλλά ο φάκελος πηγαινοερχόταν!

Το θέμα τέθηκε στον νέο υπουργό, κ. Δ. Αβραμόπουλο, το 2012 (!), που κινήθηκε δραστήρια, αλλά το ΧΕΠ είχε… εκπνεύσει. Ο υπουργός, πάραυτα, απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο: «Ανδρέα, δώσε μας λεφτά από το ΕΣΠΑ…». Ο Ανδρέας προθυμοποιήθηκε, άρχισαν κάποιες διαδικασίες, αλλά ο Αβραμόπουλος απήλθε και το θέμα έπεσε πάλι στη λησμονιά.

• Αυτά γράφαμε προ διετίας και βάλε. Δύο χρόνια και άλλα έξι προηγήθηκαν από το 2006, σύνολο οκτώ. Όλοι οι «παράγοντες» πέταγαν την μπάλα… έξω.

• Ερχόμαστε στο καλοκαίρι 2013. Ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει. Ρωτάει για το θέμα και τον διαβεβαιώνουν ότι επαναδραστηριοποιείται.

• Το «Π» επανέρχεται, τρις, και τελικά (11.5.14) απευθύνεται στον ΥΦΕΘΑ, κ. Αθ. Δαβάκη, γιατί, όπως μας πληροφόρησαν, ήταν ο χειριστής του θέματος. Δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο, παρά να ακυρώσει ένα έγγραφο και να επικυρώσει ένα άλλο (όπως μας πληροφόρησαν και πάλι, χωρίς να ορκιζόμαστε ότι είναι έτσι).

• Νεότερα δεν είχα από το υφυπουργείο, παρά μια προφορική διαβεβαίωση από επιτελείς του ότι ο φάκελος δεν βρίσκεται εκεί. Πού ήταν;

• Έχουν περάσει οκτώ, ναι, οκτώ συναπτά έτη. Ένα ιατρικό μηχάνημα, του οποίου η ανάγκη ήταν (είναι τώρα, δεν ξέρω) πλήρως διαπιστωμένη, που θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες καρκινοπαθείς (στρατιωτικούς, οικογένειες και ασφαλισμένους Ταμείων), είναι τελικά… ανεπιθύμητο. Από ποιους;

• Εδώ δεν μιλάμε πια για CALENDAS GRAECAS, αλλά για LAMOGIAS GRAECAS ή, το ηπιότερο, για ανεπάρκεια ή ανικανότητα.

• Η στήλη απευθύνει ύστατη έκκληση στον κ. υφυπουργό (είναι αρμοδιότητά του, αν δεν κάνω λάθος, λόγω ύψους δαπάνης). Δεν θα επανέλθει στο άχαρο αυτό θέμα. Είναι περιττό… Διερωτώμαι: Μήπως έχω πέσει θύμα παραπλάνησης; Η ανάγκη έχει ξεπεραστεί, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες ή δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ διαθέσιμο; Ίσως…

Ανθρώπινα…

• Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, έχασε τον πατέρα του. Συλλυπητήρια.

• Ο απελθών ευτύχησε, τουλάχιστον, να δει επί μακρόν τον γιο του στην ανώτατη θέση των ΕΔ, έστω και πένητα.


Σχολιάστε εδώ