Άλλο ένα σημαντικό βήμα για τη σωτηρία των ΕΑΣ

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρωτή υπουργού Φώφης Γεννηματά, υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη στο ΥΠΕΘΑ Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της αμερικανικής εταιρείας Alliant Techsystems (ATK). Τα προγράμματα συνεργασίας ΕΑΣ – ΑΤΚ αφορούν τη συμπαραγωγή και την από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών 30 mm για ελικόπτερα «Apache», πυρομαχικών 40L60 καθώς και την ανάπτυξη πέντε ακόμα προγραμμάτων μελλοντικής συνεργασίας. Στην τελετή παραβρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce.

Πάντως η παρουσία που δημιούργησε εντύπωση και σχόλια ήταν του πρωθυπουργικού συμβούλου και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη, κάνοντας πολλούς να προεξοφλούν ότι πάει για διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ!

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημείο καμπής» για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και «ψήφο εμπιστοσύνης» για την προοπτική των ΕΑΣ, αλλά και σημαντικό σταθμό για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Με τη σειρά της, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «στρατηγική επιλογή» που φέρνει κοντά τις αμυντικές βιομηχανίες δύο παραδοσιακών φίλων, εταίρων και συμμάχων… Η συμφωνία είναι ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων, με option άλλα τόσα και εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με τις παραγγελίες εφοδιασμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα δώσει το «φιλί της ζωής» στα ΕΑΣ, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει σε πέντε μήνες να πείσει την «τρόικα» ότι η εταιρεία εξυγιάνθηκε και έγινε ανταγωνιστική…


Σχολιάστε εδώ