XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

Σε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί από εκείνους που έχουν ευθύνες για την πορεία αυτή, έγινε γενικά και αόριστα αναφορά στην οικονομική πραγματικότητα και στα νομικά προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα και στη διεθνή εμπειρία. Τα αναπάντητα ερωτήματα, πολλά. Η χορήγηση όλων αυτών των δανείων δεν αντιστρατευόταν την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού; Υπήρχε, ναι ή όχι, η υποχρέωση, με βάση τις επιταγές της καλής πίστης και της διαφάνειας, να διαφυλάττεται η αναλογία παροχής και αντιπαροχής;

• Από περίεργη έως ύποπτη η εξέλιξη, αφού αβαντάρει τις τραπεζικές έναντι των ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών! Ο λόγος για τις επικείμενες αλλαγές, που έχουν να κάνουν με το περιθώριο ασφάλισης (margin), καθώς πλέον δεν θα θεωρούνται αποδεκτά ενέχυρα οι εγγυητικές επιστολές αλλά μόνο τα μετρητά, οι μετοχές, τα ομόλογα κ.λπ.

• Έτσι όπως πάνε εκεί στην ΠΟΕ – ΔΟΥ, θα περάσει η τριετία της νέας διοίκησης και ακόμη διαχειριστικός έλεγχος δεν θα έχει γίνει! Αλήθεια, κύριε Χαρδούβελη, θα μάθουμε άραγε ποτέ αν στις επιχορηγήσεις του ΥΠΟΙΟ υπήρξε ορθολογική διαχείριση;

• Όπως το δει κανείς… Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία κάποια «φιλέτα» στην Πλάκα, με τη δικαιολογία ότι οι νέοι τους ιδιοκτήτες θα τα ανακατασκευάσουν, αναβαθμίζοντας έτσι οικιστικά, τουριστικά και πολιτιστικά την περιοχή, ωστόσο αυτό που δεν μας λένε και κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν είναι ότι η τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη επειδή ακριβώς είναι ημιτελή και εγκαταλελειμμένα.

• Καλή η σκέψη, κύριε Γιακουμάτο, αλλά να φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα! Όσο, κύριε υφυπουργέ Ανάπτυξης, η κατάρτιση των τιμολογίων που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερη και βασίζεται στις τεχνοοικονομικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης, να μην περιμένετε πολλά από την επικείμενη δημιουργία αντικειμενικών δεικτών, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.

• Εκτός κι αν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών ήταν συνεννοημένες από πριν, πράγμα όχι και τόσο πιθανό! Γκολ από τα αποδυτήρια έβαλε η διοίκηση της Αττικάτ, βγάζοντας στη σέντρα τη δεύτερη τη τάξει μέτοχό ης, τη ΓΕΚ Τέρνα, και αναγκάζοντάς τη να ζητήσει αναβολή της γενικής συνέλευσης, προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση για αρχική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 24,18 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία αύξηση με καταβολή μετρητών ύψους 46,68 εκατ. ευρώ.

• Άδραξε την ευκαιρία των λίγων λεπτών τζάμπα διαφήμισης! Τα σέβη του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ κ. Καλλιτσάντση υπέβαλε μετά βαΐων και κλάδων ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

• Να και μια εισηγμένη που ο ορκωτός ελεγκτής της έβγαλε συμπέρασμα… με επιφύλαξη για τη χρήση του 2013! Τα προβλήματα, πάντως, της εταιρείας Δομική Κρήτης δεν περιορίζονται σε αυτό, καθώς από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο χρήσης 2007 προέκυψε επιβάρυνση ποσού 24.826,38 ευρώ.

• Μήπως οι διαγωνισμοί πώλησης εταιρειών του Δημοσίου δεν θα έπρεπε να προβλέπουν τη σύμπραξη σχημάτων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον με ξεχωριστές προτάσεις; Η ερώτησή μας συνδέεται με τον επικείμενο γάμο δύο εκ των υποψήφιων επενδυτών για το 66% του ΑΔΜΗΕ, της κινεζικής State Grid Corporation of China και της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti Reti, που ελέγχει το 30% της TERNA.

• Ο θάνατός σου η ζωή μου στην ακτοπλοΐα! Τη ΝΕΛ εξακολουθούν να έχουν στο μάτι κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες, που προσβλέπουν στο να της υφαρπάξουν τις μακροπρόθεσμες δημόσιες συμβάσεις για τις άγονες γραμμές στο Βόρειο Αιγαίο.

• Εκτός κι αν πιέστηκε από την πιστώτρια τράπεζα, που έχει ενεχυριασμένες τις μετοχές του! Το ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων πουλάει το 23,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης, σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που ενδεχομένως θα πετύχαινε δύο χρόνια πριν, δεν έχει καμία σημασία για τη διοίκησή του;

• Και ο νοών… νοείτω! Από την ανακοίνωση του Ομίλου Μαΐλλη σχετικά με τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωσή του θα κρατήσουμε το ότι «οι τράπεζες έλαβαν αντάλλαγμα για τις μετοχές, παρά τη διεθνώς κρατούσα πρακτική σε τέτοιου είδους επενδύσεις οι μετοχές εταιρειών στα πρόθυρα πτώχευσης να θεωρούνται μηδενικής αξίας…».


Σχολιάστε εδώ