Χορεύουν στον ρυθμό του Βενιζέλου

Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να κινείται σαν τον κάβουρα, να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, ενώ οι μόνες αποφάσεις που εγκρίνονται και υλοποιούνται έχουν να κάνουν με μνημονιακές δεσμεύσεις και τις επιταγές της «τρόικας». Οι δυσλειτουργίες, οι καθυστερήσεις και οι αναβολές έχουν να κάνουν και με το ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν ουσιαστικά δύο πρωθυπουργοί: Ο κανονικός, ο κ. Σαμαράς, και ο… «σκιώδης», ο κ. Βενιζέλος. Επίσης υπάρχουν δύο… κυβερνήσεις, μία της Νέας Δημοκρατίας και η δεύτερη του ΠΑΣΟΚ, που ενίοτε δρουν και αποφασίζουν από… μόνες τους.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έντασης αναζωπυρώθηκε και η παλαιά «κομματική διαμάχη» μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τους πρώτους να μιλούν ευθέως για «πολιτικούς εχθρούς» και τους δεύτερους να προειδοποιούν ότι «η συγκυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξεως». Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και συχνότερα τις τελευταίες εβδομάδες καλούνται οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να παρέμβουν «πυροσβεστικά», καθώς αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση εύκολα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Επί της ουσίας, βέβαια, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, αλλά
-κάθε φορά- τα σπρώχνουν κάτω από το χαλί. Κερδίζουν χρόνο προκειμένου η κυβέρνηση να προωθήσει τα μέτρα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» το φθινόπωρο. Η δήλωση του κ. Βενιζέλου: «Όλα είναι υπό έλεγχο», αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εξυπηρετούσε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι διαδοχικές αντιπαραθέσεις υπουργών και βουλευτών των δύο κομμάτων.

Η εκρηκτική κατάσταση έχει να κάνει και με τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, τα σενάρια, δηλαδή, περί πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα σενάρια αυτά, της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αποδίδουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα αλλεπάλληλα «κρούσματα διαφωνιών» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Απώτερος σκοπός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φυσικά, δεν είναι άλλος από το να εμφανιστούν περισσότερο… κοινωνικά ευαίσθητοι και με πιο φιλολαϊκό πρόσωπο, προκειμένου να περιορίσουν το πολιτικό κόστος στις εκλογές. Γαλάζιοι βουλευτές, μάλιστα, υποψιάζονται ότι υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο» από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να φορτωθεί η Νέα Δημοκρατία εξ ολοκλήρου το κόστος για τα αντιλαϊκά μέτρα. Η υποψία αυτή έχει αρχίσει να διαχέεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης βάζοντας σε σκέψεις το Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά ότι το κόμμα του δεν έχει «Plan B» και θα παραμείνει σταθερό στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Παρά ταύτα, στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν δύσπιστοι και θεωρούν ότι ανάλογα φαινόμενα θα επαναληφθούν τους προσεχείς μήνες, εκφράζουν ωστόσο την προσδοκία ότι δεν θα είναι τέτοιας έντασης ώστε να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σκάφος. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είναι καθ’ οδόν προς το συνέδριο -το πιο κρίσιμο της τελευταίας δεκαετίας- και είναι λογικό να προκληθούν αναταράξεις, που είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο και στην κυβέρνηση. Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει με κατανόηση τις διαφοροποιήσεις του κυβερνητικού εταίρου του, λαμβάνοντας υπόψη και την προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Βενιζέλος να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους, μιλούν για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας δηλώσεις και απόψεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα (αξιολόγηση, φοροελαφρύνσεις κ.ά.) Η ανεκτικότητα που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός προκαλεί την έκπληξη και τις περισσότερες φορές τη δυσφορία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. «Τρέχουμε πίσω από τις επιθυμίες του κ. Βενιζέλου», «Δεν είναι δυνατόν το 7,5% να επιβάλλει τις απόψεις του στο 28%» είναι μερικές μόνο από τις ενστάσεις τους. Υπάρχουν όμως και βουλευτές που αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση και δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. «Σιγά μην προκαλέσει ρήξη ο Βενιζέλος και χάσει τα προνόμια που έχει αποκτήσει», λένε με ειρωνική διάθεση. «Κάνει τον υπαρχηγό, ο Σαμαράς τού κάνει όλα τα χατίρια, πού θα βρει καλύτερα»!

Το βέβαιο είναι όμως ότι τα «θερμά επεισόδια» που επαναλαμβάνονται καθιστούν ακόμη πιο προβληματική τη συνεργασία μεταξύ των υπουργών και πλέον οι διαδικασίες για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων θα είναι ακόμη πιο επώδυνες. Οι δυσκολίες θα μεταφερθούν αναγκαστικά και στο Κοινοβούλιο. Και μπορεί τα αναγκαία μέτρα να ψηφίζονται χωρίς απρόοπτα, ωστόσο η κυβέρνηση θα θυμίζει όλο και περισσότερο ακυβέρνητο καράβι, που δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.


Σχολιάστε εδώ