Σωσίβιο με… σενάρια «αριστερής παρένθεσης» ψάχνει ο Σαμαράς

Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν σενάρια που θέλουν τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να προκαλούν πρόωρες εκλογές πριν από τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να προκύψει μια «αριστερή παρένθεση» με κυβέρνηση ή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως θα «πέσει», αφού η Βουλή που θα προκύψει δεν θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, όπως είναι γνωστό, απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία 180 βουλευτές. Με βάση αυτό το σενάριο, οι σημερινοί συγκυβερνώντες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) θα απευθυνθούν στους ψηφοφόρους με το επιχείρημα ότι εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ως εκ τούτου η μόνη λύση είναι η συνέχιση του σημερινού μοντέλου διακυβέρνησης.

Το σενάριο αυτό, όσο και εάν φαίνεται υπερβολικό, είναι υπαρκτό και στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τρόπους για να το ακυρώσουν, αν και αυτό εξαρτάται από τη δύναμη που θα έχει μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει οι συζητήσεις, με κορυφαία στελέχη να προτείνουν τη γραμμή της αυτοδυναμίας στην επόμενη Βουλή προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκείνη τη δυναμική που θα τον καταστήσει πρωταγωνιστή των όποιων εξελίξεων προκύψουν.

Ωστόσο, επειδή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -με βάση τα σημερινά δεδομένα των δημοσκοπήσεων- δεν είναι πιθανό να προκύψει, στο κόμμα επεξεργάζονται διάφορες τακτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Βούτσης (γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) σε συνέντευξή του στην «Εποχή» άνοιξε το σενάριο μιας κυβέρνησης «ανοχής», αφού όπως δήλωσε: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα επιστρέψει από μόνος του την εντολή διακυβέρνησης για να προκαλέσει εκλογές», για να προσθέσει ότι, «θα είναι δύσκολο οι δυνάμεις της Αριστεράς να μη στηρίξουν με ψήφο ανοχής τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Η εν λόγω δήλωση απευθύνεται ευθέως στο ΚΚΕ και παραπέμπει στο 1981, όταν μετά τη σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη, το ΚΚΕ υπό τον Χ. Φλωράκη δεν καταψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ψήφισε «παρών».

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πλέον μετράει μήνες και μάλιστα όχι πολλούς, αφού έχει μπροστά της την υλοποίηση δεσμεύσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά και τον έλεγχο της «τρόικας» που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης: «Αν γίνει αυτό και με τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουν συμφωνήσει, τότε όχι μόνο δεν θα βρουν 180 βουλευτές, αλλά ούτε την ψήφο τους».

Tο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά πιθανό ακόμη και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα προτιμήσει την ήττα από μια βέβαιη συντριβή, αλλά τονίζουν ότι αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε επανάπαυση, γιατί όπως είπε ο Δ. Παπαδημούλης «μακριά από μας η θεωρία του “ώριμου φρούτου” και του “αυτόματου πιλότου”, διότι το κατεστημένο στήνει παγίδες στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να περάσει στο εφεδρικό σενάριο της “σύντομης αριστερής παρένθεσης”. Γι’ αυτό χρειάζεται συνοχή, πρόγραμμα, εξωστρέφεια και σκληρή δουλειά, ώστε όχι μόνο να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά να μείνουμε και στην κυβέρνηση».

Αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, είτε από κυβερνητική ανάγκη, είτε από κυβερνητική επιλογή, πέρα από τη μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, θα στηθούν και «ξόβεργες» -με την υποστήριξη και των διεθνών κέντρων- προκειμένου η αλλαγή αυτή να είναι μια σύντομη παρένθεση. Αυτό, προειδοποίησε, επιβαρύνει και χρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ιστορικό καθήκον όχι απλώς να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά να προετοιμαστεί προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές και να προχωρήσει το πρόγραμμά του.

Με τη σειρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, εξηγώντας ότι «είναι μια εκτίμηση, βεβαίως, αυτή, η οποία βασίζεται στα δεδομένα που υπάρχουν τώρα στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική και στα ακανθώδη προβλήματα να περάσει η κυβέρνηση καινούρια μέτρα από το φθινόπωρο, μέτρα τα οποία θα είναι σκληρά και τα οποία είναι βέβαιο ότι θα έχουν συμφωνηθεί και συνομολογηθεί μέχρι τότε με την “τρόικα”».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM, τόνισε επίσης πως «οποιαδήποτε αναγκαστική επιλογή γίνει, η κυβέρνηση δεν θα την προβάλει ως τέτοια, αλλά ως δική της πρωτοβουλία. Θα πει ότι η ίδια θέλει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Έτσι συνήθως γίνεται. Κανείς δεν λέει ότι “εξαναγκάζεται να πάει σε εκλογές”. Αλλά, βεβαίως, θα οδηγηθεί σε εκλογές η κυβέρνηση, διότι θα είναι εξαναγκασμένη από τα αδιέξοδα της πολιτικής της. Γιατί, ασφαλώς, δεν μπορεί να πιστέψει κανένας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να παρατείνει τον βίο της, αν όχι μέχρι το τέλος της τετραετίας, έστω κοντά στο τέλος αυτής. Θα το ήθελε αυτό, είναι διακαής επιθυμία του κυβερνητικού μπλοκ και νομίζω και των δυνάμεων από το εξωτερικό, που το στηρίζουν. Άλλο πράγμα, όμως, η επιθυμία και άλλο το τι μπορεί να γίνει».


Σχολιάστε εδώ