Σενάρια γύρω από τους… 180

Υπέρ της άποψης ότι ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να μην κοιμάται καλά τα βράδια συνηγορούσαν οι εκτιμήσεις βουλευτών στο περιστύλιο της Βουλής. Εκεί την ημέρα της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας –που δεν τίμησε με την παρουσία του ο Κ. Καραμανλής– ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών, ενώ την ίδια ώρα σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης το άνοιγε… κηρύσσοντας πανστρατιά της Κεντροδεξιάς με συνέδριο το φθινόπωρο, γιατί η ΝΔ δεν είναι κόμμα του 20%! Σε φανερή πλέον αντιπαράθεση ο πρόεδρος της Βουλής, με δεδομένη και τη διαφοροποίησή του στο θέμα του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στη συζήτηση για την απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές δηλώνει ευθέως ότι απαιτείται πρόγραμμα, σχέδιο, επιχειρήματα και όχι «φούσκες»…

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που ο Β. Μεϊμαράκης παρεμβαίνει σε κρίσιμα θέματα εκφράζοντας προσωπικές απόψεις. Ένας παλιός και έμπειρος πολιτικός που, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της θητείας του στην προεδρία της Βουλής, «εγώ πάντα θα μιλάω πολιτικά». Όπως παρατηρούσαν ανήσυχοι γαλάζιοι βουλευτές, αν η στάση του προέδρου της Βουλής δεν εκπέμπει χαρμόσυνα μηνύματα, το μόνο σημείο που προς το παρόν έχει σχέση με την πραγματικότητα είναι οι 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατάφερε να πάρει με το μέρος του ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ – ένας συσχετισμός δυνάμεων που θα μπορούσε να μπλοκάρει την Προεδρική εκλογή και να οδηγήσει σε εκλογές. Κι αν είχε εισακουστεί από το Μαξίμου η άποψη του Β. Μεϊμαράκη, θα είχε συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής και τότε θα μετριούνταν καλύτερα…

Άλλο ένα γεγονός σε επαφή με την πραγματικότητα σχετίζεται με την ερώτηση των έξι καραμανλικών βουλευτών (Γ. Βλάχος, Α. Κοντός, Α. Λυκουρέντζος, Ευ. Στυλιανίδης, Ι. Τζαμτζής και Κ. Τσιάρας) που σήκωσαν τους τόνους προς το Μαξίμου ζητώντας δικαιότερη και χαμηλότερη φορολογία. Πολλοί σχολίαζαν με νόημα την απουσία του Κ. Καραμανλή από τα εγκαίνια της έκθεσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όπως και προσκείμενων βουλευτών, που συνέπεσε με την κατάθεση της ερώτησης, λέγοντας ότι οι Καραμανλικοί είναι αγριεμένοι με τα καμώματα Σαμαρά – Βενιζέλου, που κάθε τρεις και λίγο… γεφυρώνουν τις διαφορές τους στο Μαξίμου, και ότι αν ήθελαν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ περισσότερες υπογραφές Νεοδημοκρατών κάτω από το κείμενο, οι οποίοι βρίσκουν αστεία την αισιοδοξία της κυβέρνησης και δεν βλέπουν να έρχεται η μέρα που οι Έλληνες θα τρώνε με… χρυσά κουτάλια…

Συχνά στο περιστύλιο της Βουλής οι κουβέντες μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, που είναι με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, γίνονται πιο τολμηρές. Κοινός παρονομαστής των συζητήσεων είναι η αποφυγή των εκλογών και ζητούμενο το πώς. Πολλοί θεωρούν αναπόφευκτη την αλλαγή πρωθυπουργού και επισημαίνουν ότι στην κατεύθυνση αυτή το παρασκήνιο οργιάζει. Μιλάνε για γενναίο ανακάτεμα της τράπουλας και βλέπουν υπόγειες διαδρομές που θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις και θα εκπλήξουν το προσεχές φθινόπωρο. Λένε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, εν αναμονή της τοποθέτησης Επιτρόπου στην ΕΕ, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και προσδοκά πολλά από τη στήριξη του φίλου Βαγγέλη Βενιζέλου. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, για την επόμενη μέρα φροντίζει και ο στυλοβάτης της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, χτίζοντας συμμαχίες με ανοίγματα προς τη ΔΗΜΑΡ, τους Καραμανλικούς, την Ντόρα, ακόμα και με πρώην ΑΝΕΛ που δεν πάνε τον Σαμαρά… Μέχρι και με τον Αλέξη Τσίπρα είχε συζήτηση τετ α τετ τις προάλλες στη Βουλή!

Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό κλίμα η συγκυβέρνηση, για να μη διαταραχθούν αυγουστιάτικα οι σχέσεις της, μεταθέτει τις διατάξεις για τη χρήση του αιγιαλού. Το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα της «τρόικας», που θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου, θα περιλαμβάνει μόνο τη χάραξη του αιγιαλού, που είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η ΝΔ σπρώχνει τα δύσκολα στο Β΄ Θερινό Τμήμα, όπου έχει τοποθετήσει νεοεκλεγέντες βουλευτές. Και πάλι όμως δεν θα αποφύγει τις αντικαταστάσεις εφόσον βουλευτές επιμείνουν στις διαφωνίες τους, όπως η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινοπούλου, που απειλεί να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα δάση, χαρακτηρίζοντας διατάξεις του αντισυνταγματικές…


Σχολιάστε εδώ