Προσλήψεις ιεροδιδασκάλων
Οι δύο πρώτες διαδικασίες επιλογής με την πρόσληψη 85 λειτουργών έχουν ολοκληρωθεί, ενώ όπως είπε θα προσληφθούν συνολικά 150 φέτος.
«Η Πολιτεία αναγνώρισε εμπράκτως την προσφορά των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων, αλλά και των δασκάλων αποφοίτων των ιεροσπουδαστηρίων, οι οποίοι προσέφεραν και συνεχίζουν να παρέχουν σημαντικό έργο στην περιοχή υπηρετώντας το Ισλάμ στη Θράκη, τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα των ομοθρήσκων τους, παρά τη μέχρι το 2013 έλλειψη αξιοπρεπούς, σταθερού και διαφανούς εργασιακού επιδόματος.
Για πρώτη φορά οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί απολαμβάνουν τη μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας, όπως και οι χριστιανοί ομόλογοί τους. Και αυτό, αγαπητοί φίλοι, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία, με αφετηρία πάντα την αρχή του δικαίου, της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, οι θρησκευτικοί λειτουργοί της μειονότητας μισθοδοτούνται από την Πολιτεία. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει. Αυτό είναι το θεμιτό και το πρέπον», τόνισε ο κ. Πιπερίγκος.
***
Στον «γύψο»
Το Ραμαζάνι έχει αναδειχθεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουν οι «γνωστοί άγνωστοι» την πολιτική τους μέσα από τα ιφτάρ που γίνονται, τα δείπνα, δηλαδή, που διοργανώνονται στο τέλος της μέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί δεν πρέπει να φάνε αλλά ούτε και να πιουν.
Το «καθεστώς» και οι… βοηθητικοί, λοιπόν, έχουν διοργανώσει ιφτάρ όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένα τέτοιο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη με διοργανωτές Μουεζίνογλου και Μπουτάρη, στο οποίο βεβαίως συμμετείχε και ο Χατζηοσμάν (όχι που θα άφηνε μόνο του τον «συντοπίτη μας»), ο οποίος, ωστόσο, έκανε και το καθήκον του ως ντίλερ -γενικώς και ειδικώς αυτή τη φορά- αναφορικά με το σύστημα υγείας στη γείτονα.
Ο Χατζηοσμάν υπερθεμάτιζε στα όσα έλεγε ο «συντοπίτης» σχετικά με το… «εξαιρετικό σύστημα υγείας της Τουρκίας» ενώ κάλεσε τους έλληνες γιατρούς «να απευθύνονται στα τουρκικά νοσηλευτικά ιδρύματα για να κάνουν εκεί τις ειδικεύσεις τους, ώστε να μην περιμένουν χρόνια στο δικό μας εθνικό σύστημα υγείας», όπως είπε.
Τώρα, θα αναρωτιέστε γιατί ο Μουεζίνογλου τα είπε αυτά και γιατί ο Χατζηοσμάν τα υπερθεμάτιζε. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεκάδες παιδιά της μειονότητας που σπουδάζουν ιατρική στη γείτονα, επιστρέφουν για να κάνουν την ειδικότητά τους στο νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.
Τούτο σημαίνει πως τα παιδιά επιθυμούν την επιστροφή τους στη Θράκη, προφανώς διότι οι συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμα και οι μισθοί στην Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι στην Τουρκία.
Κι αυτά είναι δεδομένα που δεν τα αντέχει ο «γενίτσαρος» και το τσιράκι του…
***
Ισλέρ και ΣΣΣ
Τα όσα ευφάνταστα ανέφερε ο αναπληρωτής του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, τα περιγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, ωστόσο καλό είναι να σημειώσουμε και μια ακόμη «λεπτομέρεια».
Ο Ισλέρ σε ομιλία του αναφέρθηκε και στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας (ΣΣΣ), μια πρωτοβουλία της Τουρκίας την οποία έσπευσε να υπογράψει η κυβέρνηση του ΓΑΠ τον Μάιο του 2010 και η οποία… μηδένιζε τα προβλήματα με τη γείτονα (!). Βέβαια, αυτή τη… στρατηγικής σημασίας συμφωνία επικύρωσε τρία χρόνια μετά και ο Σαμαράς, ο οποίος πήρε εκδρομή τους υπουργούς του και συμμετείχε στη δεύτερη συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2013, με τη συμμετοχή 100 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν ή ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία.
Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση είχαν υπογραφεί 25 διμερείς συμφωνίες που θα «λύσουν θέματα καθημερινότητας», είχε πει ο Σαμαράς, αλλά αυτό θα πρέπει να το επαναλάβει, κοιτώντας έναν έναν στα μάτια τους κατοίκους του Β. Αιγαίου, της Θράκης και της Μακεδονίας…
Ο Ισλέρ ευχήθηκε να γίνει και τρίτη συνάντηση. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΣΣ αφορά την προώθηση διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ναυτιλία, το εμπόριο, ο τουρισμός, ωστόσο σε καμία από τις δύο προηγούμενες συναντήσεις δεν βρέθηκε ένας… χριστιανός να αναφέρει (έστω να υπαινιχθεί) κάτι σχετικά με τον… τομέα του τουρκικού προξενείου.