Πνέει τα λοίσθια και η Βιοτεχνία

Ήδη από τις 800.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον χώρο αυτό έχουν μείνει 560.000. Απεβίωσαν, δηλαδή, 240.000, οδηγώντας στην ανεργία πολύ περισσότερους από 240.000 εργαζομένους, με δεδομένο ότι στις μικρές επιχειρήσεις απασχολούνται από ένα μέχρι πέντε άτομα.

Επανειλημμένα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης έχει ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς ότι η Βιοτεχνία πνέει τα λοίσθια, αλλά αυτοί αγρόν ηγόρασαν…

Σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια μήπως ξυπνήσει την κυβέρνηση και αποφασίσει να πάρει κάποια μέτρα που θα ανακόψουν τον ρυθμό αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας, καθώς εκτός από τους εργαζομένους θα μείνει χωρίς δουλειά και ο επιχειρηματίας, το Επιμελητήριο κατάρτισε ένα πλήρες πρόγραμμα ανασυγκρότησης του χώρου, που αποτελεί το «Αναπτυξιακό Όραμα για την Ελληνική Βιοτεχνία».

Όπως σημειώνεται στο κείμενο αυτό, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΜΠΜΕ), και ιδιαίτερα οι βιοτεχνικές, αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστια και καθοριστικά για την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργίας τους προβλήματα, τα οποία είναι:

• Η τεράστια μείωση του τζίρου λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης και της κατανάλωσης εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

• Η παντελής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος δανεισμού.

• Η αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

• Το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς και υπέρμετρες εξωλειτουργικές επιβαρύνσεις (φόροι, έκτακτες εισφορές κ.λπ.).

Τι ζητούν

• Φορολογικό σύστημα απλό, σταθερό, δίκαιο, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, κεντρική φιλοσοφία του οποίου θα αποτελεί η αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου και των τεκμηρίων διαβίωσης.

• Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

• Δημιουργία ιδιαίτερου συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλότερου του ανώτατου συντελεστή κατά μία ή δύο μονάδες, για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από μικρές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα και το μέγεθος των οποίων μπορούν να πιστοποιούνται από τα Επιμελητήρια (π.χ., παραδοσιακοί κλάδοι, φθίνουσες δραστηριότητες).

• Απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό ετήσιο τζίρο, έως και 30.000 ευρώ.

• Εξορθολογισμό των ποινών και των προστίμων που προβλέπονται στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Οι ποινές και τα πρόστιμα δεν μπορεί να υπερβαίνουν τη δυνατότητα για πληρωμή. Θα πρέπει να τεθεί όριο με βάση τον τζίρο.

Κίνητρα για τους νέους

Παροχή κινήτρων σε νέους μέχρι 35 ετών για να ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις και για τα πρώτα τρία έτη λειτουργίας να απαλλάσσονται της φορολογίας κέρδη μέχρι ποσού 50.000 ευρώ.

Ρυθμίσεις για τα Ταμεία

• Πάγωμα των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς προσαυξήσεις, και δικαίωμα πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με δυνατότητα επιλογής μέχρι δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.

• Δυνατότητα πληρωμής δύο διμήνων (120 εργάσιμες ημέρες) για να υπάρχει ετήσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Κεφαλαιοποίηση οφειλών και διακανονισμός του αριθμού των δόσεων που μπορεί να αποπληρώσει ο οφειλέτης (τουλάχιστον 100).

• Διαχωρισμός του ασφαλίστρου υγείας από αυτό της σύνταξης.

• Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των εισφορών για μία πενταετία.

• Αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

• Αναστολή της δράσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών για όσο διάστημα επικρατούν συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μείωση του κόστους ενέργειας

Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές στη διαμόρφωση της τιμής του τελικού προϊόντος και παίζει σοβαρό ρόλο στον βαθμό ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Συνεπώς, αν το κόστος ενέργειας δεν μειωθεί, ο παραγωγικός ιστός της χώρας θα χάσει ακόμη περισσότερες θέσεις ανταγωνιστικότητας τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, και τελικά η όποια, έστω αμυδρή σήμερα, προοπτική ανάπτυξης θα εκμηδενιστεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με τους μεγάλους προμηθευτές ενεργειακών καυσίμων της χώρας για καλύτερες τιμές, ενώ η εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις μονοπωλιακού τύπου στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές και φυσικά στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις.


Σχολιάστε εδώ