Μυστικό επιβίωσης

Μιλάμε για τη βικτωριανή εποχή. Τότε, δηλαδή, που η βασίλισσα Βικτωρία κυβερνούσε τη βρετανική αυτοκρατορία, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ και πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Χαρίλαος Τρικούπης.

«Ε, και λοιπόν;», θα αναρωτηθεί κάποιος. «Προς τι η τιμή να θυμηθούμε την ξεχασμένη εκείνη χρονιά;»

Η απάντηση είναι ότι το 1888 γεννήθηκε ο Ζοζέ Αγκουινέλο Ντος Σάντος.

«Σιγά τον πολυέλαιο!», θα συμπληρώσει ένας άλλος. «Την ίδια εκείνη χρονιά γεννήθηκαν κολοσσοί του πνεύματος, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και δεν λέμε κουβέντα. Για τον κύριο Αγκουινέλο θα μιλάμε καλοκαιριάτικα; Τον άγνωστο των αγνώστων;»

Εύλογο και το νέο ερώτημα.

Το 1888 πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία στην Ελλάδα από εργαζόμενους στη διόρυξη του Ισθμού της Κορίνθου.

Το 1888 έγινε μια από τις επαναστάσεις στην Κρήτη εναντίον των Τούρκων.

Το 1888 γεννήθηκε ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου.

Η γέννηση του άσημου Βραζιλιάνου μας μάρανε;

Σωστά! Με μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια…

Ο άνθρωπος που γεννήθηκε τότε, ζει ακόμα στη Βραζιλία! Δεν «έπαιξε», βέβαια, στο Μουντιάλ, αλλά τρώει, πίνει, κινείται και εξακολουθεί να βάζει γκολ στη ζωή.

Πριν από λίγες μέρες έκλεισε τα 126 του χρόνια και ένας Θεός ξέρει πόσα γενέθλια έχει σκοπό να γιορτάσει ακόμα.

Όλα αυτά τα χρόνια, ίσως, δεν έκανε κάτι σημαντικό για να γράψει ιστορία, τον έγραψε, όμως, η ίδια η Ιστορία ως τον γηραιότερο κάτοικο του πλανήτη. Είναι ο άνθρωπος που κάνει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να φαίνεται παιδαρέλι και την ευχή «να τα εκατοστίσεις» να μοιάζει ειρωνική.

Ναι, όταν γεννήθηκε ο εν λόγω κύριος, ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε ακόμα, ο Τζακ Αντεροβγάλτης δεν είχε σκοτώσει το τελευταίο του θύμα. Ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε καν ως ιδέα, δήμαρχος στην Αθήνα ήταν ο Τιμολέων Φιλήμων και ο Μπαϊρακτάρης… όχι, ταβέρνα δεν είχε γίνει ακόμα, αλλά ούτε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών.

Εκατόν είκοσι έξι χρόνια! Το θαύμα της ζωής! Το θαύμα της επιβίωσης!

Υπάρχει, άραγε, κάποιο μυστικό για τον γιο της σκλάβας από την Αφρική;

Ο ίδιος λέει ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ, ότι δεν έκανε παιδιά, ότι καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και το κυριότερο ότι τρώει τέσσερα γεύματα την ημέρα!

Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ένα από τα μυστικά είναι ότι… δεν έπεσε σε Μνημόνιο! «Να δούμε», λένε, «πού θα έβρισκε τέσσερα γεύματα την ημέρα;».


Σχολιάστε εδώ