Με… «μεταφερόμενους Ιουδαίους» το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ στην Κομοτηνή

Όσο κι αν προσπαθεί το «καθεστώς» να δημιουργήσει έναν «μύθο» γύρω από τον άνθρωπο που κατάφερε να πολώσει τα δύο σύνοικα στοιχεία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (και να βρει τελικά τραγικό θάνατο σε δρόμο έξω από ένα χωριό της Ροδόπης, σφηνώνοντας το μικρό αυτοκίνητο της γυναίκας του κάτω από ένα τρακτέρ εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας -που ήταν και το μεγάλο του πάθος-), τόσο η μειονότητα όσο και η πλειονότητα, που θυμούνται εκείνο το μαύρο διάστημα για τη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, ξεχνούν συστηματικά να δώσουν το παρών στη φιέστα που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον τάφο του.

Αυτός είναι ο λόγος που και φέτος χρειάστηκε η μεταφορά μελών της μειονότητας από την Ξάνθη, ακριβώς… για να γεμίσει τα κενά, αλλά και η εξασφάλιση «υψηλής», όπως κάθε χρόνο, εκπροσώπησης της Τουρκίας στο μνημόσυνο. Οκτώ λεωφορεία μισθώθηκαν για να μεταφέρουν τους νεολαίους και τις γυναίκες από χωριά του νομού Ξάνθης ενώ αρκετά πολυτελή αυτοκίνητα μετέφεραν αντιπροσωπείες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, τα οποία και στάθμευσαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης στον χώρο που βρίσκεται ο τάφος του Σαδίκ. Οι επίσημοι, βέβαια, ήρθαν στην Κομοτηνή μία μέρα πριν, αφού εκτός από το μνημόσυνο είχαν κι ένα πρόγραμμα να ακολουθήσουν, το οποίο καμία σχέση δεν είχε με τους θεσμοθετημένους φορείς της περιοχής μας.

Το απόγευμα της Πέμπτης μαζεύτηκαν γύρω από τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ με τη χήρα Σαδίκ και την Ασκενέρ σε πρώτο πλάνο.

Δίπλα στην Ισίκ Σαδίκ -και φέτος- ήταν ο τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ. Εκεί ήταν και ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας Suat Kilic αλλά και οι βουλευτές AKP Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, CHP Μπουλέντ Τεζτζάν, Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, Kirkareli Μεχμέτ Κεσίμογλου, Ραιδεστού Εμρέ Κοπρουλού, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης βουλευτής Κιοκσάλ Τοπτάν, αυτοδιοικητικοί τουρκικών δήμων αλλά και αυτοδιοικητικοί από τις περιοχές Κίρτζαλι και Μάνστανλη Βουλγαρίας.

Σε κοντινή απόσταση από τους επισήμους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, ο δήμαρχος Ιάσμου Κ. Ισμέτ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί όσων «θα ήθελαν, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατό να παραστούν», όπως ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, σε Ροδόπη και Ξάνθη αντίστοιχα, δεν κατάφεραν να παραβρεθούν.


Σχολιάστε εδώ