Καραμανλής: Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την πανδημοκρατική παράταξη που εκφράζει τα συμφέροντα του Έθνους και του Λαού

Εκείνο που δεν θυμούνται πολλοί πλέον είναι ο αγώνας που έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη δημιουργία μιας πανδημοκρατικής παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσα από τη σύνθεση και την υιοθέτηση νέων προτύπων θα ενίσχυε την ευρωατλαντική πορεία της Ελλάδας σίγουρα και σταθερά. Ένας από τους διαπρεπείς εκδότες εκείνης της εποχής, ο Τζώρτζης Αθανασιάδης της θρυλικής «Βραδυνής», συζητούσε συχνά με τον Καραμανλή για το πώς οραματιζόταν τη μετεξέλιξη της ΕΡΕ και σε ποιο πολιτικό κοινό απευθυνόταν.

Ο ιδρυτής της ΝΔ έδινε τις απαντήσεις με τον γνωστό λακωνικό του τρόπο. Δημοσιογράφος της παλιάς σχολής ο Αθανασιάδης δεν χρειαζόταν σημειωματάρια ή κασετόφωνα και κάμερες. Αποτύπωνε στο μυαλό του κάθε είδηση που εκμαίευε και πάνω σ’ αυτή δούλευε μια έρευνα ή μια αποκλειστικότητα.

Εννέα ημέρες πριν από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 1974, η «Βραδυνή» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που αποκάλυπτε όσες πληροφορίες εμπιστευόταν ο Καραμανλής στον Τζώρτζη. «Εξαγγέλεται η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας», έγραφε ο υπέρτιτλος και στον κυρίως τίτλο έγραφε: «Πανδημοκρατική παράταξη
από τη Δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά»! Και τι δεν έγραψε τις επόμενες ημέρες ο διευθυντής συντάξεως της «Β» κ. Χρήστος Πασαλάρης αλλά και η «Μεσημβρινή» της εποχής για τα νέα ήθη που έφερνε η Νέα Δημοκρατία στον πολιτικό βίο της χώρας.

Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεί την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τους πολιτικούς επιγόνους του. «Στόχος μου να δημιουργήσω μια παράταξη που θα απέτρεπε τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και την πολιτική
αστάθεια, που είναι ο πρόδρομος της χρεοκοπίας της Δημοκρατίας. Θέλουμε μια δύναμη που θα δημιουργήσει νέο πολιτικό κλίμα», δήλωσε ο Καραμανλής, εξηγώντας γιατί ίδρυσε τη ΝΔ.

Όσον αφορά το σημερινό διακύβευμα σχετικά με τον πολιτικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας, ο ίδιος ο ιδρυτής της παράταξης θα τασσόταν υπέρ της αμφίπλευρης διεύρυνσης. «Η παράταξη είναι έξω και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τόπου αναλόγως με τα συμφέροντα του έθνους και του λαού, που ταυτίζονται με τα δικά σας συμφέροντα», έχει πει πολύ σοφά ο εθνάρχης.

Αυτά είναι τα σοβαρά πολιτικά μηνύματα που πρέπει να θυμόμαστε τέτοιες ημέρες, όταν απορούμε πού πρέπει να βλέπει η πολιτική πυξίδα της ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ