Θέλει να ελπίζει…

Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τα σχετικά σενάρια, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη (όχι τη βεβαιότητα) ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έκανε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα βρεθούν 180 βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο, αλλά θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν πολύ νωρίτερα, το ερχόμενο φθινόπωρο. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει είτε τις πιέσεις της «τρόικας» είτε τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Ή θα αποφασίσει να επισπεύσει τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες για να περιορίσει το εύρος της ήττας πρωτίστως για τη Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως για το ΠΑΣΟΚ. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μετεκλογικά, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ελλείψει αυτοδυναμίας το κόμμα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία ή την ανοχή άλλων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση και άλλους να προτείνουν ακραίες λύσεις, όπως οι διαδοχικές εκλογές μέχρι να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

«Υπό έλεγχο»

Οι τριβές και οι διαφωνίες μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σε σειρά ζητημάτων κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα, δίνοντας την εικόνα μιας «σπαρασσόμενης» κυβέρνησης. Γεγονός που κατέστησε αναγκαία μία ακόμη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Η δήλωση, αμέσως μετά, του δεύτερου: «Όλα είναι υπό έλεγχο» σήμανε τη λήξη του συναγερμού, καθώς η κατάσταση είχε αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Στον πυρήνα των αντεγκλήσεων ήταν το θέμα των απολύσεων αλλά και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων και να απορρίπτει τις απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί επαναδιαπραγμάτευσης. Απαντώντας, το ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε για εμμονές και ισχυρίστηκε ότι με τους χειρισμούς του οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και υπονομεύει το μέτρο της αξιολόγησης. Μία αιχμή του κ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ανέβασε κι άλλο το θερμόμετρο της έντασης. Στη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου αποφασίσθηκε να εξεταστεί το θέμα της αξιολόγησης με μεγαλύτερη προσοχή. Ο Αλ. Τσίπρας, από την άλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως όχημα για τη διάλυση του Δημοσίου και την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν υπακούν στις μνημονιακές επιταγές. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για δήθεν ενδοκυβερνητικές τριβές σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης.

Έκανε πίσω

Με υπαναχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου έληξε η διαμάχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα του αιγιαλού. Μετά την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και τις ασφυκτικές πιέσεις στελεχών στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, οι ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη Βουλή θα αφορούν μόνο τη χάραξη του αιγιαλού και όχι τους όρους δόμησης. Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα και φορείς και η κυβέρνηση κατηγορείτο ότι με τις ρυθμίσεις που σκόπευε να φέρει εξυπηρετούσε οικονομικά συμφέροντα. Τριβές σημειώθηκαν και για το ζήτημα των ενστόλων με αφορμή την αποστροφή του κ. Χαρδούβελη ότι τη δημοσιονομική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση και όχι η Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε λέγοντας ότι όταν οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες πρέπει να εφαρμόζονται, ενώ ο Π. Καμμένος τον κατηγόρησε για αμφισβήτηση του Συντάγματος και ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Συνοπτικά

Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. Όλα τα μέτρα θα περιληφθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα εγκριθούν χωρίς απρόοπτα στις σχετικές ψηφοφορίες. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου που θα επανέλθουν οι επιτελείς της «τρόικας» να μην υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, το δασικό κ.ά.

«Όλεθρος»

Στο… κρεβάτι του Προκρούστη θα μπει εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα τον Σεπτέμβριο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδεύουμε προς έναν νέο γύρο δραματικών αλλαγών. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» ζητούν επιτακτικά κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων και να μη βγαίνει κανείς στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που σε συνδυασμό με τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων θα οδηγήσει σε νέες μεγάλες μειώσεις των συντάξεων, δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα Ταμεία αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα φέρουν τον όλεθρο και εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων. «Χαριστική βολή» για το Ασφαλιστικό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις προωθούμενες αλλαγές.


Σχολιάστε εδώ